EXCLUSIV! CÂŢI parlamentari trebuie să „cumpere” PNL pentru a demite guvernul Ponta la moţiune. 3 SCENARII de bază

| 21 sep, 19:07

PNL nu are nevoie de o dezertare din partea UNPR pentru ca moţiunea de cenzură să fie susţinută, iar guvernul Ponta să cadă, potrivit unei analize realizate de Obiectiv.info. Acesta este unul din cele trei scenarii care ar putea apărea la moţiunea de cenzură, având în vedere configuraţia actuală a Parlamentului.

Partidul Naţional Liberal a depus, luni, la Parlament, o moţiune de cenzură intitulată "Alege între România şi Ponta, un premier compromis. Demite-l pe Victor Ponta!". Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au decis ca moţiunea de cenzură iniţiată de PNL să fie citită miercuri, la ora 10,00, şi dezbătută marţea viitoare, de la aceeaşi oră, în plenul reunit, a anunţat preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea.

Pe ansamblu, există trei scenarii pentru ca moţiunea să fie votată şi guvernul demis, având în vedere configuraţia actuală, numărul de parlamentari din fiecare partid şi tabăra în care se poziţionează. Unul din scenarii ar putea exclude UNPR, unul ar însemna negocieri la nivelul partidelor, iar al treilea ar însemna negocieri îndividuale, la nivelul parlamentarilor, nu al partidelor de care aparţin.

Mai întîi, să vedem care este configuraţia actuală a Parlamentului.

Citeste si: Gabriel Oprea a anunţat cum va vota UNPR la moţiunea de cenzură

Configuraţia parlamentarilor

Astfel, să vedem câţi parlamentari există în fiecare grup în Camera Deputaţilor şi Senat. Cel mai mare grup parlamentar din Camera Deputaţilor este al PSD, cu 179 de membri. Dintre aceştia însă, 42 sunt de la UNPR. Restul e deţinut de PNL (117 deputaţi), ALDE (25 deputaţi), UDMR (17 deputaţi), Naţional Democrat - ND (11 membri, dinc are 7 sunt de la PP-DD, 4 independenţi), minorităţi (17), neafiliaţi (17 – aici regăsim membri PMP, Remus Cernea de la Verzi, Bogdan Diaconu de la Partidul România Unită etc.).

La Senat, PSD are 73 de membri, din care 21 de la UNPR. PNL are 61 de senatori, 12 sunt liberali – conservatori (din cadrul ALDE), 8 de la UDMR şi 6 neafiliaţi.

În total, sunt 543 de parlamentari, iar pentru a trece moţiunea este nevoie de 50% + 1, adică 272 de senatori şi deputaţi.

Şi iată ce scenarii ar putea apărea:

1. PNL + UDMR + ND + Minorităţi + Neafiliaţi (fără UNPR)

Dacă PNL reuşeşte să aducă de partea sa UDMR, dar şi toţi membrii naţional democraţi (PP-DD-iştii, în principal) şi toţi parlamentarii de la minorităţi şi neafiliaţi, atunci strânge în tabăra sa 254 de membrii ai Parlamentului. Ceea ce înseamnă că-i mai trebuie 18 de la UNPR, ALDE sau PSD. Astfel, ar putea apărea varianta în care PNL să nu aibă nevoie de Oprea şi de generalii săi. Dacă va „rupe” circa 10 – 15 membri de la PSD, vreo 5 de la ALDE, atunci ar putea trece moţiunea. Evident, având condiţia ca toţi neafiliaţii, naţional-democraţii, minorităţile, UDMR-iştii să fie de partea moţiunii.

Citeste si: PNL a depus moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Ponta TEXTUL MOŢIUNII

2. PNL + UNPR + UDMR

În această înţelegere, ar rezulta un total de 266 de parlamentari (178 de la PNL, 25 de la UDMR, 63 de la UNPR). Ar însemna că liberalii, susţinătorii moţiunii ar mai avea nevoie doar de 6 parlamentari, pe care-i poate lua de la oricare din partidele sau grupurile rămase: PSD, ALDE, ND, Minorităţi, Neafiliaţi. Pare o variantă mai simplă, având în vedere că s-ar negocia cu mai puţine partide. Pe de altă parte însă, costurile ar putea fi mai ridicate, întrucât aduci un partid mai mare de partea ta, UNPR.

3. PNL + UDMR + nu toţi parlamentarii de la UNPR + ND + Minorităţi + Neafiliaţi + câţiva trădători de la PSD

O variantă mai complicată, dar posibilă, dacă luăm în calcul că există posibilitatea ca PNL să nu poată să-i treacă de partea sa pe toţi de la neafiliaţi, ND-işti, minorităţi etc. Dacă UDMR ar fi de partea PNL, ar avea în total doar 203 de parlamentari, ceea ce ar însemna că ar mai avea nevoie de 69 de parlamentari. Număr mai dificil de obţinut, mai ales că ar fi vorba de discuţii de unul la unul. Dacă varianta 2 ar presupune o negociere la vârful partidelor, prin care PNL ar atrage partide de partea sa şi nu parlamentari individuali, varianta 3 presupune exact invers, atragerea de parlamentari individuali şi nu partide.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ