Gorghiu: Șova are statut de rara avis, sper să găsim soluție la blocajul din Senat săptămâna viitoare

| 22 mai, 18:01

Copreședintele PNL Alina Gorghiu a declarat vineri, într-o conferință de presă la Ploiești, că blocajul din Senat în cazul Dan Șova îl face pe acesta beneficiarul unui statut de 'rara avis', ea adăugând că problema ar putea fi soluționată în cursul săptămânii viitoare.

'O situație fără precedent în Senatul României, vorbim despre faptul că, de peste două luni, PSD și președintele Senatului (...) joacă o farsă cetățenilor din România care privesc la un spectacol foarte ieftin. Suntem păcăliți noi, toți cei care suntem cetățeni obișnuiți și care nu beneficiază de statutul de rara avis pe care domnul Șova îl are. De două luni, opoziția face demersuri (...) și încercăm să repunem în normalitate această situație incredibilă de la Senat', a spus liderul PNL.

Alina Gorghiu a catalogat drept 'voit, cu rea credință' blocajul din Senat existent cu privire la acest subiect și arătat că situația poate fi clarificată prin redactarea unei hotărâri.

'Din punctul meu de vedere, problema în care Senatul României se află are o deblocare pe care poate președintele Senatului, Tăriceanu, să o adopte de urgență, să redacteze hotărârea prin care constată că numărul de voturi a fost necesar și suficient pentru a se aproba solicitarea DNA de a se merge cu cererea de arestare în fața instanței de judecată. (...) Aș vrea să cred că găsim o soluție săptămâna următoare, luni, marți cel târziu, la acest blocaj voit, cu rea credință în opinia mea, al PSD și al șefului Senatului și sper ca această speță a domnului Șova să nu fi creat un precedent extrem de periculos. Mi-aș dori să cred că cetățenii PSD nu au un regim special față de ceilalți cetățeni ai României', a adăugat copreședintele liberal.

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat, marți, că a sesizat Biroul Permanent privind decizia CCR referitoare la cazul Șova și a adăugat că așteaptă de la Comisia juridică o propunere care să se bazeze pe decizia Curții.

"Am primit din partea Curții Constituționale motivarea deciziei referitoare la sesizarea de neconstituționalitate formulată de un număr de 46 de senatori. Așa cum știți, în astfel de cazuri există o procedură aș spune o cutumă — Biroul Permanent. L-am sesizat deja, urmează să se întrunească și, în astfel de cazuri, Biroul Permanent solicită un punct de vedere Comisiei juridice, care este alcătuită din membri ai Senatului cu experiență și, aș spune, calificare. Punctul de vedere nu trebuie neapărat să fie însușit de membrii Biroului Permanent, el urmează să fie supus după aceea dezbaterii și aprobării plenului. Deci, așteptăm din partea Comisiei juridice o propunere care să se bazeze pe decizia Curții Constituționale, o propunere de a proceda mai departe", a declarat Tăriceanu, la Senat.

El a dorit să menționeze că nu poate vorbi în numele Senatului. "Eu am un singur vot, așa cum au ceilalți membri ai Senatului. Prin urmare, Senatul nu ia decizii prin voința președintelui sau președintelui Comisiei juridice, ci prin votul unei majorități" a adăugat Tăriceanu întrebat în legătură cu opinia președintelui Comisiei juridice, liberalul Cătălin Boboc, care a susținut necesitatea convocării, miercuri, a Biroului Permanent ca urmare a motivării deciziei Curții cu privire la hotărârea Senatului în cazul senatorului Dan Șova, precum și redactarea unei noi hotărâri prin care să se încuviințeze cererea DNA de reținere și arestare preventivă a social-democratului.

Curtea Constituțională a României a arătat în motivarea privind cazul Dan Șova că hotărârea prin care Senatul răspunde cererii de încuviințare a reținerii sau arestării unui membru al Camerei trebuie să fie adoptată cu respectarea dispozițiilor constituționale referitoare la cvorumul de adoptare — majoritatea membrilor prezenți la ședința plenului Senatului în care se supune aprobării cererea adresată de PÎCCJ, prin intermediul ministrului Justiției.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ