Guvernul Ponta-III primește astăzi votul Parlamentului, după audierea noilor miniștri

| 04 mar, 2014

Noii miniștri ai Cabinetului condus de Victor Ponta și cei cu portofolii noi vor fi audiați marți, între orele 9,00-13,00, în comisiile de specialitate, urmând ca votul în plenul reunit al Parlamentului să aibă loc la ora 15,00, informează Agerpres.

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a anunțat luni că, potrivit Constituției, miniștrii care și-au păstrat portofoliile nu vor fi audiați.

"Conform Constituției, miniștrii care și-au păstrat portofoliile și miniștrii vechi nu sunt audiați. Din ceea ce m-am uitat la prima citire mi se pare că sunt 13 miniștri noi sau care au portofolii noi și aceștia conform Constituției vor fi audiați de comisiile comune între orele 9,00 și 13,00", a spus Zgonea.

Potrivit anunțului făcut luni după-amiază de premierul Victor Ponta, noul Cabinet este alcătuit din: Liviu Dragnea, vicepremier, ministrul Dezvoltării Regionale, Gabriel Oprea, vicepremier, ministrul Afacerilor Interne, Daniel Constantin, vicepremier, ministrul Agriculturii, Kelemen Hunor, vicepremier, ministrul Culturii, Robert Cazanciuc, ministru al Justiției, Titus Corlățean, ministru al Afacerilor Externe, Mircea Dușa, ministru al Apărării Naționale, Rovana Plumb, ministru al Muncii și Familiei, Attila Korodi, ministru al Mediului și Schimbărilor Climatice, Nicolae Bănicioiu, ministru al Sănătății, Gabriela Szabo, ministru al Tineretului și Sportului, Remus Pricopie, ministru al Educației Naționale, Constantin Niță, ministru al Economiei, Eugen Teodorovici, ministru al Fondurilor Europene, Ioana Petrescu, ministru al Finanțelor Publice, Alexandru Răzvan Cotovelea, ministrul pentru Societatea Informațională, Dan Șova, ministru al Transporturilor, Liviu Voinea, ministru delegat pentru Buget, Mihnea Costoiu, ministru delegat pentru Învățământul Superior, Florin Jianu, ministru delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri și Turism, Eugen Nicolicea, ministru delegat pentru Relația cu Parlamentul, Răzvan Nicolescu, ministru delegat pentru Energie, Doina Pană, ministru delegat pentru Apă și Păduri, Aurelia Cristea, ministru delegat pentru Dialog Social, Bogdan Stanoevici, ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni.

Dacă unii miniștri — Dragnea, Cazanciuc, Corlățean, Dușa, Pricopie, Teodorovici, Voinea, Costoiu — și-au păstrat portofoliile deținute și în Guvernul USL, alții — Plumb, Bănicioiu, Niță, Șova, Pană — au primit noi portofolii. Pe de altă parte, vicepremierul Gabriel Oprea, care nu avea și portofoliul vreunui minister, preia acum Ministerul Afacerilor Interne, iar Daniel Constantin, care deținea ministerul Agriculturii, capătă și calitatea de vicepremier.

De asemenea, prin ieșirea PNL de la guvernare și intrarea UDMR, în guvern au apărut și miniștri noi: Kelemen Hunor, Attila Korodi, Gabriela Szabo, Ioana Petrescu, Alexandru Răzvan Cotovelea, Florin Jianu, Eugen Nicolicea, Răzvan Nicolescu, Aurelia Cristea, Bogdan Stanoevici.

Noii miniștri ai Cabinetului Victor Ponta III și cei cu portofolii noi ar putea depune, marți, și jurământul de învestitură, în fața președintelui Traian Băsescu.

Președintele PSD, premierul Victor Ponta, și președintele UDMR, Kelemen Hunor, au semnat luni un acord privind intrarea Uniunii la guvernare în baza programului Executivului adoptat în Parlament în anul 2012.

Negocierile și decizia intrării UDMR la guvernare au venit după ce pe 25 februarie Partidul Național Liberal a decis retragerea de la guvernare a miniștrilor liberali.

Președintele Traian Băsescu declara, la sfârșitul săptămânii trecute, că premierul trebuie redesemnat pentru că aducerea UDMR la guvernare ''practic înseamnă un nou guvern'' și un nou program de guvernare.

În replică, Ponta a dat asigurări că nu se va modifica programul de guvernare, iar despre posibila intenție a președintelui de a ataca la CCR votul Parlamentului pentru noul Guvern, a afirmat că șeful statului nu poate face acest lucru.

"Domnul președinte Băsescu, din fericire, ceea ce spune nu are cum să facă. Președintele României nu poate contesta, conform legii, Hotărârile Parlamentului. Cei care pot să o facă sunt președinții celor două Camere. (...) Cel puțin din punct de vedere legal și constituțional, lucrurile sunt foarte clare. Programul Guvernului nu se schimbă, primul punct al acordului cu UDMR este foarte clar — însușirea programului din 2012. Președintele țării nu are voie să încalce o Hotărâre a Parlamentului", a spus Ponta.

Șeful Executivului a afirmat, luni, că există o decizie a CCR care spune în mod explicit că miniștrii care au fost votați de către Parlament nu pot fi refuzați de șeful statului.

"Eu văd un singur lucru: un președinte nelegitim — că vorbim de constituționalitate, domnul președinte Băsescu a fost demis în 2012 — care vrea instabilitate și care de fiecare dată se gândește doar la interesul său personal și niciodată la interesul României. Mâine o să avem votul în Parlament, în măsura în care Parlamentul votează, în baza articolului 85 din Constituție, se vor prezenta noii miniștri pentru jurământ la Cotroceni și de miercuri sper să avem o guvernare stabilă, iar din noiembrie să avem și un președinte stabil, ceea ce categoric avem cu toții nevoie", a declarat Ponta.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ