Institutul Cantacuzino – de la PDL la Nicolaescu

| 27 mar, 2014

Deşi guvernul condus de Victor Ponta a alocat fondurile necesare funcţionării Institutului Cantacuzino, incompetenţa ministrului Eugen Nicolăescu a compromis producerea vaccinului antigripal care ar fi relansat instituţia.

Institutul Cantacuzino constituie un obiectiv de importanţă strategică pentru ţara noastră care, în perioada guvernării PDL, a devenit victima unor interese imobiliare și a fost adus în pragul închiderii. Sabotarea instituţiei de către PDL a început în luna februarie a anului 2010, când Agenţia Naţională a Medicamentelor a retras autorizaţia Institutului Cantacuzino de a produce vaccinuri, ca urmare a faptului că documentaţia necesară obţinerii standardului de fabricaţie nu a fost pregătită corespunzător de conducerea instituţiei. Ulterior, în anul 2012 linia de producţie a fost închisă, după ce mai multe loturi cu doze de vaccin antigripal au fost retrase din cauza concentraţiilor scăzute a tulpinei B. În toată această perioadă, România a importat vaccinuri antigripale din UE la un preţ de două ori şi jumătate mai mare decât cele produse în ţara noastră.

Planurile mafiei imobiliare din PDL ar fi reuşit dacă USL nu ar fi venit la guvernare în mai 2012. Anul trecut, Institutul a primit 10 milioane de lei din fondul de rezervă al guvernului pentru a putea relua producţia. În luna noiembrie a lui 2013, fostul ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu dădea asigurări că Institutul va produce 400.000 de doze de ser antigripal până la finalul anului, astfel încât să asigure necesarul pentru sezonul de iarnă. Însă, din cauza contaminării produsului în procesul de fabricaţie, vaccinul nu a mai primit aprobările de la Agenţia Naţională a Medicamentelor. Testele efectuate în Franţa au indicat o concentraţie de endo-toxine de 30 de ori mai mare decât limita maximă admisă. Ca urmare a problemelor apărute, Eugen Nicolăescu a constituit o comisie de anchetă care a decis oprirea producţiei vaccinului. Ulterior, în luna februarie fostul ministru a solicitat ca Organizaţia Mondială a Sănătăţii să realizeze o anchetă cu privire la problemele apărute în fabricarea vaccinului. Raportul OMS a stabilit că în procesul de gestionare a vaccinului antigripal vina i-a aparţinut Ministerului Sănătăţii ca urmare a presiunilor pe care le-a făcut asupra Institutului şi nu a tehnologiei aplicate. De altfel, raportul experţilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii subliniază faptul că Institutul Cantacuzino poate produce ser antigripal pentru iarna următoare cu condiţia pregătirii personalului, punerii în aplicare a unor cerinţe tehnice şi respectării unor protocoale.

Fostul ministru al Sănătăţii a încercat la momentul respectiv să paseze responsabilitatea deficienţelor de la Institutul Cantacuzino către cei din subordine. Directoarea Institutului, Aurelia Drăghici, a fost demisă de către Eugen Nicolaescu, fiind înlocuită cu Radu Iordăchel, care în iulie 2013 fusese demis pentru deficienţe manageriale. Mai mult, fostul ministru liberal l-a demis și pe Marius Savu, directorul Agenţiei Naţionale a Medicamentului, cel care a atenţionat Ministerul Sănătăţii despre problemele apărute în fabricaţia vaccinului. Ulterior, Crin Antonescu a încercat să îl salveze pe fostul ministru al Sănătăţii propunându-l premierului Victor Ponta pentru gestionarea Ministerului Finanţelor.

Deşi guvernul condus de Victor Ponta a alocat fondurile necesare funcţionării Institutului Cantacuzino, incompetenţa ministrului Eugen Nicolaescu a compromis producerea vaccinului antigripal care ar fi relansat instituţia. Altfel spus, fostul ministru al Sănătății a ”muncit” umăr la umăr cu PDL pentru ca Institutul să rămână pe butuci.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ