Iohannis: Ca preşedinte al României, voi susţine creşterea bugetului Apărării

| 13 aug, 2014

Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat miercuri că, în cazul în care va fi ales preşedinte al României, va susţine creşterea bugetului Apărării, adăugând că scopul clasei politice trebuie să fie acela de a asigura acestui domeniu o finanţare de 2% din PIB în fiecare an.

'Ca preşedinte al României, voi fi garantul continuării marilor direcţii de politică externă şi de securitate a ţării, care au reprezentat o veritabilă sursă de occidentalizare a României în ultimii 20 de ani. Aceasta înseamnă aprofundarea Parteneriatului strategic cu Statele Unite, creşterea rolului, a greutăţii României în NATO şi UE, eforturi consistente de a întări, pe zona noastră, instituţiile cu semnificaţie în securitatea naţională. Dacă voi fi ales preşedinte al României, voi susţine creşterea bugetului Apărării. Consider că ţinta întregii clase politice trebuie să fie asigurarea constantă a unei finanţări anuale de 2% din PIB', a afirmat Iohannis.

El a susţinut că Armata are multe nevoi, ca urmare a subfinanţării din ultimii ani, şi că, în contextul regional dificil, trebuie realizat un efort, asumat de întreaga clasă politică, pentru a îmbunătăţi înzestrarea militarilor şi calitatea vieţii acestora. 

'Majorarea bugetului pentru Apărare va reprezenta şi o oportunitate de parteneriat tehnologic între firmele româneşti din industria de apărare şi companiile europene şi americane, va însemna noi locuri de muncă şi va contribui şi la întărirea dimensiunii economice, nu doar la cea militară, a Parteneriatului strategic dintre România şi SUA', a susţinut Iohannis.

El a subliniat că România, în prezent, este într-o situaţie optimă în ceea ce priveşte politica de alianţe care asigură independenţa şi integritatea teritorială a României.

Candidatul ACL la funcţia de preşedinte al României a subliniat că Parteneriatul strategic cu SUA, alături de calitatea de membru al NATO şi al Uniunii Europene, reprezintă pentru România elementul fundamental al politicii externe şi de securitate a ţării noastre.

Iohannis a arătat că, în contextul crizei din Ucraina, Estul Europei şi România au nevoie ca solidaritatea trans-atlantică să se manifeste cât mai evident.

'Trebuie să arătăm împreună că spiritul Articolului 5 al Tratatului Nord-Atlantic este la fel de puternic, că nimeni nu poate reînvia politica sferelor de influenţă sau redesena graniţele', a spus liderul PNL.

De asemenea, el a indicat faptul că dimensiunea militară şi politică a Parteneriatului strategic cu SUA este excelentă şi că dimensiunea economică trebuie să devină la fel de dinamică, iar acest obiectiv nu poate fi atins decât dacă România va avea un stat de drept puternic.

Astfel, Iohannis a arătat că este nevoie de instituţii puternice care să lupte împotriva corupţiei, pentru a arăta investitorilor că statul de drept funcţionează.

Liderul PNL a mai arătat că, în calitate de preşedinte al României, va pleda pentru o abordare pro-activă la nivelul NATO, aptă să susţină interesele României în Alianţă, şi va fi garantul respectării tuturor angajamentelor asumate. El a menţionat că susţinerea proiectului antirachetă al NATO va rămâne o prioritate pentru România, susţinând că ţara noastră trebuie să asigure mijloacele necesare pentru îndeplinirea obligaţiilor la nivelul Alianţei. 

'Nu voi accepta, ca preşedinte, să continuăm să facem aşa-zise economii la buget refuzând sau amânând ocuparea unor posturi care asigură reprezentarea ţării în structurile NATO', a spus Iohannis.

El le-a mulţumit militarilor români din teatrele de operaţii din Balcani, Irak şi Afganistan pentru profesionalism şi şi-a exprimat omagiul pentru cei care au murit sau care au fost răniţi.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
14 aug, 2014
IZAURA
VRĂJEALĂ .... DACĂ AJUNGE RAHAT SĂSESC PREŞEDINTE VOR URMA TĂIERI SALARIALE IN TOATE DOMENIILE ... NU-I MAI POATE PĂCĂLI PE ROMÂNI ...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ