La 3 luni după ce Realitatea TV spunea că și-a plătit datoriile la stat, Cozmin Guşă nu-şi mai aminteşte nimic

| 28 apr, 2014

În ianuarie 2014, Realitatea TV anunța prin vocea directorului editorial, Rareș Bogdan, că și-a plătit integral datoriile la stat, care se ridicau în august 2013 la peste 70 milioane de lei. Acum, Cozmin Gușă, acționar Realitatea Media, declară că nu știe nimic despre situația datoriilor. Situația financiară a societății aflate în insolvență este la fel de neclară de doi ani, iar planul de reorganizare trebuie refăcut.

DNA, DIICOT, ANAF sunt doar câteva dintre instituțiile care încearcă să facă lumină și să dea de urma banilor în cea mai încâlcită și dubioasă tranzacție media din România, preluarea televiziunii Realitatea TV. La finele anului trecut, datoriile Realitatea Media la stat erau estimate în jurul sumei de 16 milioane de euro, fără a se cunoaște însă suma exactă. Societatea este în procedură de insolvență din 2011, iar în 2012 Cozmin Gușă și Maricel Păcuraru au devenit acționari majoritari, în detrimentul lui Elan Schwarzenberg, în urma unei tranzacții care nici azi nu a fost deslușită complet.

Situația datoriilor Realitatea Media către bugetul de stat este la fel încâlcită. Actualul patron al televiziunii Realitatea TV, Cozmin Gușă, a declarat pentru Obiectiv.info că nu cunoaște amănunte despre situația la zi a datoriilor televiziunii. La rândul său, Florin Bercea, administratorul special al Realitatea TV a declarat „că nu știe ce datorii are firma la buget”.

Ignoranța celor doi (cei mai îndreptățiți să cunoască situația financiară a firmei) este cu atât mai curioasă cu cât directorul editorial de la Realitatea TV, simplu jurnalist, Rareș Bogdan, declara pe 14 ianuarie 2014 pentru Hotnews.ro că Realitatea și-a plătit integral datoriile la stat, căpătând statutul de „contribuabil model”.

Rareș Bogdan: Ne-am plătit integral datoriile la stat. Suntem un contribuabil model. Ne vom plăti și creditorii, negociem cu ei așa încât să ieșim din insolvență în trei luni.

Hotnews: De unde vin banii?

Rareș Bogdan: Din acționariat, dar și din vânzări. Vânzările au fost foarte bune acum, la sfârșitul anului 2013.

Hotnews: „Din acționariat”, adică de la Cozmin Gușă și Maricel Păcuraru?

Rareș Bogdan: Da.

Pe de o parte, Cozmin Gușă a dat bani pentru plata datoriilor (conform lui Rareș Bogdan), pe de altă parte același Cozmin Gușă nu știe cum stă cu datoriile. Pe de o parte, Rareș Bogdan anunță că Realitatea va ieși din insolvență în trei luni, pe de altă parte Cozmin Gușă nu a aflat încă nimic (cele trei luni tocmai au expirat pe 15 aprilie).

Că nu s-a schimbat nimic în statutul societății Realitatea Media ne-a confirmat indirect și ANAF. Solicitați să ne pună la dispoziție date despre nivelul datoriilor către stat ale firmei menționate, reprezentanții ANAf ne-au transmis că nu pot face acest lucru pentru o firmă aflată în insolvență, deoarece ar încălca secretul fiscal.

În ceea ce privește cea mai recentă decizie a Curții de Apel București, care a decis să anuleze planul de reorganizare a societății, aprobat în 20 februarie 2013, administratorul special Florin Bercea a precizat că urmează să se rediscute cu creditorii și votarea unui nou plan de reorganizare.

Milioanele de euro neplătite la stat și DNA-ul pe cap

Datoriile Realitatea Media rămân un mister ce nu poate fi elucidat decât punând cap la cap crâmpeie de informații apărute la momente diferite ale procedurii de insolvență. De exemplu, Planul de reorganizare al societății arată că la sfârșitul anului 2012 societatea avea datorii de 50 de milioane de lei la bugetul de stat și bugetele de asigurări sociale.

O altă informație despre datoriile Realitatea, apărută în toamnă trecută, arată că potrivit certificatului de atestare fiscală din 13 august, Realitatea Media SA figurează cu obligatți fiscale restante în total de 73.019.238 de lei.

Potrivit altor surse, de data aceasta din cadrul ANAF, citate de Reporter Virtual, Realitatea ar fi plătit aproximativ un milion de lei din datorii la stat, dar datoriile istorice nu au fost achitate, motiv pentru care ANAF a și contestat alături de E-Boutique KFT, controlată de omul de afaceri Elan Schwartzenberg, planul de reorganizare.

Administratorii judiciari se schimbă pe bandă rulantă

În urmă cu o lună, pe 18 martie, Casa de Insolvență Transilvania, administratorul judiciar al companiei Realitatea Media publica un anunț de vânzare al Elicopterului Realitatea TV contra sumei de peste 2 milioane de euro.

Solicitați să ne răspundă în privința datoriilor actuale ale Realitatea TV la bugetul de stat, Casa de Insolvență ne-a anunțat că „Procedura judiciară a companiei Realitatea Media nu se află în portofoliul CITR. Este administrată de un alt practician în insolvență, motiv pentru care nu avem date privind acest dosar sau informații în legătură cu măsurile luate în cadrul procedurii”.

Până la sfârșitul anului trecut, administratorul judiciar al Realității a fost compania HM Expert – I.P.U.R.L.. Mihaela Hamza, reprezentanta societății, a declarat pentru Obiectiv.info că „Noi am fost administratori judiciari până în decembrie 2013. Dat fiind faptul că nu ne mai ocupăm de această problemă, nu vă putem oferi date despre situația datoriilor”. Lista administratorilor judiciari ai Realității a mai cuprins companii precum: Euro Insol, deținută de Remus Borza, sau Rovigo.

Gușă este pus sub învinuire de DNA

În afară de (ne)plata datoriilor către stat și alți creditori, Realitatea Media se confruntă și cu probleme de natură penală. DNA a comunicat în octombrie 2013 că a început urmărirea penală împotriva societății pentru spălare de bani, adică „a fost finanțată cu bani proveniți din evaziune fiscală, transferul banilor fiind realizat sub forma unor contracte de împrumut”.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ