Nicușor Constantinescu, trimis în judecată de DNA într-un alt dosar

| 16 apr, 14:26

Procurorii DNA l-au trimis în judecată, în stare de arest la domiciliu, pe Nicușor Constantinescu, președinte suspendat al Consiliului Județean Constanța, într-un alt dosar.

El este acuzat de abuz în serviciu (3 infracțiuni, din care 2 în formă continuată), constituire de grup infracțional organizat și conflict de interese (9 infracțiuni, din care 5 în forma continuată).

În dosar au mai fost deferiți justiției pentru infracțiuni săvârșite în funcțiile menționate: Cristian Bogdan Zgabercea, consilier al șefului CJ Constanța, Carmen Florentina Oproiu, director al Direcției Coordonare Instituții Subordonate din aceeași instituție, Marcel Brâncoveanu Părău, reprezentant al Fundației Culturale Thalia, precum și Fundația Fantasio, Fundația Culturală Thalia.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis joi, în 2012, Nicușor Constantinescu, împreună cu ceilalți inculpați, a constituit un grup infracțional organizat al cărui scop a fost comiterea mai multor infracțiuni îndreptate împotriva patrimoniului județului Constanța, precum și a unor infracțiuni de evaziune fiscală.

În aceeași perioadă, Constantinescu, ajutat de inculpații Zgabercea și Oproiu, este acuzat că și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu care decurgeau din calitatea de președinte CJ și a plătit în mod nelegal suma de aproximativ 5,1 milioane lei, reprezentând finanțări nerambursabile din fonduri publice către asociații și fundații.

DNA precizează că finanțarea și plățile au fost efectuate numai în baza unei hotărâri a CJ, fără respectarea normelor legale în vigoare prevăzute de Legea 350/ 2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice, alocate pentru activități non-profit de interes general și de OG 51/1998, actualizată, referitoare la îmbunătățirea sistemului de finanțare a programelor, proiectelor și acțiunilor culturale, care stipulează în mod expres principiile și regulile în care se pot asigura finanțări nerambursabile din fonduri publice.

Procurorii susțin că în 2012 Constantinescu, ajutat de cei doi inculpați, și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu, finanțând în mod nelegal cheltuieli cu activitățile sportive în sumă de peste 13, 3 milioane lei, ce au reprezentat plăți nerambursabile din fonduri publice către asociații și cluburi sportive, tot numai în baza hotărârilor CJ, cu încălcarea flagrantă a prevederilor legale.

DNA menționează că în 8 ianuarie 2015 Nicușor Constantinescu a emis o dispoziție prin care în mod nelegal a deposedat o persoană de atribuțiile funcției de director general al unei direcții din CJ Constanța, totodată retrăgându-i acesteia dreptul de acordare a vizei de control.

"Prin aceasta, inculpatul i-a provocat persoanei respective o vătămare nepatrimonială a drepturilor și intereselor legitime privind exercitarea atribuțiilor unui post pe care îl ocupase prin concurs și o pagubă patrimonială reprezentată de diminuarea salariului", se arată în comunicat.

Anchetatorii îl acuză pe șeful CJ Constanța că în perioada 2009 — 2014, în exercitarea atribuțiilor de serviciu și în scopul obținerii direct sau indirect a unui folos patrimonial pentru sine sau pentru altul, a efectuat următoarele acțiuni: a aprobat virarea a 100.000 lei către Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Constanța la solicitarea acestei instituții, pentru achitarea unui avans către un hotel, în condițiile în care acesta este deținut de o societate la care inculpatul deține 25% din părțile sociale; a finanțat echipa de handbal a municipiului Constanța, în mod ilegal, de la bugetul județean, cu 3.750.000 lei iar din această sumă clubul sportiv, al cărui președinte era tot el, a achitat societății la care deținea 25% din părțile sociale suma de 113.032 lei; a încheiat 7 contracte de prestări servicii cu trei firme, la care asociat este o persoană aflată în relații comerciale cu el și a efectuat plăți din fonduri publice în temeiul acestor contracte, în mai multe rânduri, în cuantum total de peste 3 milioane euro.

"În 2012, Zgabercea, împreună cu Fundația Fantasio, a disimulat realitatea prin ascunderea sursei impozabile sau taxabile, în scopul sustragerii de la plata obligațiilor fiscale (impozitul pe venit datorat bugetului de stat), pentru veniturile plătite din fonduri publice pe baza unor contracte de sponsorizare, întocmite fictiv cu ocazia organizării a două festivaluri de muzică. În acest sens, Zgabercea a înregistrat în contabilitate facturile emise de Fundația Culturală Thalia, prin Marcel Părău și a efectuat plăți în temeiul lor, deși cunoștea că operațiunile comerciale facturate aveau un caracter fictiv, iar cheltuielile subsecvente erau nereale", se susține în comunicat.

Sursa citată subliniază că aceste documente nu au fost însoțite de documente justificative iar serviciile a căror plată se solicitase nu fuseseră recepționate de beneficiarii lor, care cunoșteau că Fundația Thalia nu le prestase în fapt.

În această modalitate a fost prejudiciat bugetul de stat cu suma de peste 152.000 lei.

Prejudiciul produs Unității Administrativ Teritoriale Constanța este de peste 8 milioane de euro.

Până la momentul întocmirii prezentului rechizitoriu, CJ Constanța nu a comunicat dacă se constituie parte civilă în cauză, deși i s-a solicitat acest lucru.

În cauză, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui imobil aparținând lui Zgabercea.

Procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ