Papahagi: cum să te transformi din lăudător de marcă în critic de efect

| 18 aug, 2014

Intelectuali de dreapta. După căderea comunismului din 1989, intelectualitatea din România nu şi-a mai ascuns partizanatul politic. Fără a exista o explicaţie cuprinzătoare şi general valabilă, marea parte a intelectualilor s-au îndreptat către partidele de dreapta.

Intelectuali de dreapta. Fie că s-au înscris în respectivele formaţiuni, fie că au susţinut un partid sau altul, mai toţi intelectualii postdecembrişti au optat pentru doctrina de dreapta, în timp ce stânga era demonizată.

Aşa se face că în zona de dreapta constatăm şi acum o adevărată inflaţie de intelectuali. Iar cum partidele dreptei sunt in corpore în opoziţie, şi ciolanul s-a micşorat vizibil, iar conflictele şi orgoliile au început să iasă la iveală. Un astfel de caz este şi cel al lui Adrian Papahagi.

Citeşte şi: ELENA UDREA CANDIDAT. Papahagi: Este o insultă la adresa inteligenţei noastre

În 2012, Papahagi era plasat într-o poziţie eligibilă pe listele Alianţei România Dreaptă (ARD), într-un colegiu din judeţul Cluj, pe atunci fief al dreptei. Deşi a beneficiat de întregul sprijin al ARD – şi inclusiv al Elenei Udrea – Adrian Papahagi a pierdut lamentabil alegerile, nereuşind să obţină mandatul de deputat nici măcar la redistribuirea finală. De la acel moment, întregul parcurs politic al lui Adrian Papahagi a stat sub semnul eşecului – a fost printre membrii fondatori ai PMP pentru ca apoi să părăsească formaţiunea, după ce în prealabil îşi anunţase candidatura la şefia formaţiunii.

Adrian Papahagi Elena Udrea. Intrat în umbră, Adrian Papahagi a identificat un nou prilej pentru a ieşi public. De această dată, atacul “intelectualului” a fost declanşat împotriva Elenei Udrea, cea care va fi prezidenţiabilul PMP în locul lui Cristian Diaconescu. “Pe Elena Udrea o susțin cel mai puternic Ponta și Gușă, vechii ei prieteni. Mecanismul este elementar: Udrea e larg detestată, deci mobilizează la vot electoratul lui Ponta (așa cum a trebuit să fie ascunsă în vara lui 2012 ca să nu se trezească Președintele că e suspendat). Îi permite lui Ponta să personalizeze lupta și să o reducă la înfruntarea cu “regimul Băsescu”, ceea ce îi convine de minune, fiindcă altfel ar trebui să explice proiectele pe care nu le are, realitățile care nu-i convin și scandalurile de care nu știe cum să mai scape”, spune Papahagi.

Citeşte şi: PMP colecţionează incompatibili şi penali

Iar scenariul lui Adrian Papahagi merge şi mai departe. “Udrea e alibiul ideal al găunoșeniei lui Ponta: la fel de lipsită de substanță, la fel de contestabilă, la fel de toxică. Se vor înfrunta două produse media, pompate cu bani și consultanță străină, două junk-foods cancerigene. Prin gălăgie, invectivă, harță permanentă, salturi cu parașuta și alte circării, Ponta și Udrea speră să atragă toate reflectoarele asupra lor și să îi eclipseze pe Iohannis și Macovei”, a subliniat fostul membru PMP.

Elena Udrea atacată. În mod evident, discursul veninos al lui Adrian Papahagi este revanşard. O atacă pe Elena Udrea, identificată drept cauză a tuturor relelor. O nouă mostră de inconsecvenţă, dacă ţinem cont că, până nu demult, Adrian Papahagi era unul dintre intelectualii care nu a emis mesaje critice împotriva Elenei Udrea cât timp a fost în acelaşi partid cu fosta consilierea prezidenţială. Desigur, Elena Udrea nu este nici pe departe un politician care să poate fi cauţionat pentru dezastrul guvernării între 2010 şi 2012. Ba dimpotrivă, este fără dar şi poate direct responsabilă pentru fundătura în care a împins România cât timp a deţinut pârghiile de putere în Cabinetul Boc. Însă, dincolo de aceste aspecte, încercarea lui Adrian Papahagi de a poza în lupul moralist nu are la bază niciun fel de argument credibil, fiind doar o încercare palidă de a mai intra măcar o clipă în lumina reflectoarelor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ