Pe Băsescu îl ajung din urmă păcatele trecutului

| 27 aug, 2014

Odată cu apropierea finalului mandatului lui Traian Băsescu apar și primele semne că faimoasa sa imunitate începe să pălească. Pe 26 august, la insistențele Grupului de Investigații Politice, Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor a anunțat că va analiza suspiciunile de spălare de bani care planează asupra lui Traian Băsescu încă din perioada în care a fost primar general al Bucureștiului.

Este vorba despre o presupusă încercare de transferare a unor sute de mii de dolari între conturile familiei Băsescu și cele ale afaceristului Costel Cășuneanu, sub acoperirea unor vânzări de terenuri în zona de nord a Capitalei. Există o multitudine de probe și acuzații în acest caz, însă dosarul a fost închis în decembrie 2004, fiind invocată imunitatea prezidențială.

În răspunsul adresat de președintele Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB), Neculai Plăiaşu, către Grupul de Investigații Politice (GIP) se arată că instituția „va analiza aspectele menţionate (de către GIP) şi în situaţia în care vor rezulta indicii temeinice de spălare a banilor sau de finanţare a terorismului, va sesiza Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, respectiv Serviciul Român de Informaţii”.

Citeşte şi: Băsescu implicat într-o nouă afacere suspectă. Preşedintele a şters urma a 280 de mii de dolari

Deși răspunsul formulat de ONPCSB pare a fi o premieră și o reală lovitură pentru Traian Băsescu, nuanțele folosite de către Oficiu obligă la ceva mai multă prudență în așteptări. Parchetul de pe lângă ICCJ și SRI vor fi sesizate doar dacă „rezultă indicii temeinice”, iar acest lucru va rămâne la latitudinea ONPCSB să decidă. În plus, Oficiul a mai anunțat în răspunsul către Grupul de Investigații Politice că va aduce la cunoștință rezultatele analizei doar acestor două instituții – Parchetul de pe lângă ICCJ, respectiv SRI. Cu alte cuvinte, este posibil ca publicul larg să nu afle care sunt concluziile și, ca în alte cazuri precendete, subiectul să se stingă total fără alte desfășurări.

Rămâne de văzut dacă răspunsul Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor a fost unul strict formal și birocratic sau dacă, într-adevăr, există o reală intenție de a face lumină în celebrul caz al tranzacțiilor imobiliare dubioase efectuate de Traian Băsescu în trecut. Cert este că, odată cu apropierea momentului în care își va pierde super-imunitatea prezidențială, pe Băsescu îl ajung din urmă păcatele trecutului. Iar astfel vom afla și în ce măsură instituțiile care țin de Justiția din România vor face lumină în trecutul găunos al lui Traian Băsescu.

Citeşte şi: Dezvăluirile lui Săftoiu despre Băsescu – un nou Watergate?

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
27 aug, 2014
mihail niculae popescu
palma lui basescu
poate cineva interesat de basescu , sa - mi trimita palmele lui vazute de aproape ( fotografia dreapta sus , la stiri pe surse .ro ) .... veti afla multe despre omul basescu .
multumesc
28 aug, 2014
El Condor
palmele cameleonului ?
YEP ....

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ