Ponta: Iohannis este un câştig pentru Guvern, dar deciziile tehnice legate de poziţii le discutăm cu calm

| 08 feb, 2014

Liderul PSD, premierul Victor Ponta, aflat la Soci, a declarat că are o relaţie foarte bună cu Klaus Iohannis şi că îl doreşte în Guvern, deoarece ar fi un mare câştig, dar că "deciziile tehnice" legate de poziţii şi de procedurile necesare vor fi luate în ţară, "cu calm", în cadrul coaliţiei, relatează Mediafax.

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a fost desemnat vineri, de PNL, pentru funcţiile de vicepremier şi ministru de Interne.

Aflat la Soci pentru deschiderea Olimpiadei de iarnă, premierul a evitat un răspuns tranşant legat de poziţia exactă pe care ar urma să o ocupe Iohannis în Guvern.

"Am văzut propunerile făcute de colegii liberali. Sunt oameni de valoare, în frunte cu domnul Iohannis pe care nu doar că îl doresc în Guvern, dar cred că ar aduce un plus Guvernului. Celelalte decizii tehnice, cum vom proceda în continuare, le vom lua în ţară, împreună, cu calm şi cu gândul cum e mai bine pentru sarcina principală a Guvernului de a-şi continua programul pe trend pozitiv al României. Restul, celelalte lucruri, acasă (...) Am o relaţie foarte bună cu domnul Iohannis. Ne cunoaştem de ceva timp. Cred că ar fi un mare câştig pentru Guvern. Exact, poziţiile, astea sunt lucrurile pe care o să le discutăm la conducerea coaliţiei", a declarat Ponta corespondentului TVR.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, vineri, că detaliile procedurale privind nominalizarea lui Klaus Iohannis ca vicepremier vor fi discutate cu Victor Ponta, după ce acesta va decide asupra acceptării propunerii, liberalul arătând că aşteaptă un răspuns al premierului pe acest subiect.

Antonescu a răspuns astfel întrebat cum comentează reticenţele avansate referitor la nominalizarea lui Iohannis ca vicepremier de către o serie de social-democraţi care au susţinut că s-ar crea instabilitate politică din cauza necesităţii de a se merge din nou în Parlament, pentru un nou vot de încredere.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, a precizat, vineri, că nu este clar dacă Klaus Iohannis poate fi şi vicepremier, el exprimându-şi speranţa că dorinţa PNL de a-l propune vicepremier nu va crea "anumite" probleme procedurale, întrucât Guvernul nu are nevoie de instabilitate.

Şi vicepreşedintele PSD Dan Şova a precizat, vineri, că, în opinia sa, Klaus Iohannis nu poate fi vicepremier în contextul actual, el arătând că Executivul ar avea datoria de a merge în Parlament şi de a cere un nou vot de încredere, ceea ce ar putea însă genera o nouă perioadă de instabilitate.

Până acum, vicepremierul din partea PNL deţinea şi portofoliul Finanţelor.

Potrivit alineatui 2 al articolului 85 din Constituţie, în caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, preşedintele ţării revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.

În acelaşi articol se arată că, dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, preşedintele va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul 2 numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.

Klaus Iohannis a declarat, vineri, întrebat despre criticile unor lideri PSD potrivit cărora el nu trebuie să fie şi vicepremier, că acestea sunt "nişte păreri exprimate probabil aşa, la proaspăt", arătând că atunci când Victor Ponta îi va spune personal acest lucru, o să-i dea un răspuns.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ