Reducere CAS. PNL şi PDL, la testul adevărului

| 25 aug, 2014

Reducere CAS. Chiar şi după ruperea USL-ului, liderii PNL au continuat să facă lobby pentru reducerea CAS-ului, măsură care, cel puţin din punct de vedere ideologic, este mai aproape de dreapta la care aderă opoziţia din România decât de viziunea de centru-stânga a actualei majorităţi.

Reducere CAS. Trimiterea spre reexaminare a legii prin care CAS-ul aplicat angajatorilor va fi diminuat cu 5 procente începând cu 1 octombrie a reprezentat poate cea mai importantă temă politică a ultimelor săptămâni. Deşi din punct de vedere economic demersul lui Traian Băsescu nu are niciun motiv real, liderul de la Cotroceni vrea să demonstreză încă o dată că el este singurul lider al opoziţiei din România. Însă, în acest moment, este aproape evident că preşedintele va înregistra o înfrângere, Parlamentul urmând să revoteze în perioada următoare măsura propusă de guvern, obligândul astfel pe preşedinte să semneze decretul de promulgare.

Însă, dincolo de detaliile tehnice ale întregului proces, rediscutarea în Parlament a reducerii CAS-ului are o însemnătate politică importantă, mai ales dacă avem în vedere susţinerea politică cvasi-totală de care proiectul s-a bucurat iniţial. Atunci când legislativul a votat propunerea guvernului, nu doar parlamentarii puterii cât şi majoritatea celor din opoziţie au votat pentru.

Citeşte şi: Reducere CAS de la 1 octombrie – Băsescu nu se mai poate opune dezvoltării

Dacă este să ne referim însă la cum a evoluat opinia PNL-ului în privinţa CAS vedem însă că lucrurile nu sunt nici pe departea atât de simple precum ar părea la prima vedere. Reducerea CAS a reprezentat poate proiectul economic pe care liberalii l-au susţinut ca parte a USL-ului. În fond, elaborarea măsurii s-a făcut în mare parte sub coordonarea lui Daniel Chiţoiu, ministrul liberal al Finanţelor. Chiar şi după ruperea USL-ului, liderii PNL au continuat să facă lobby pentru reducerea CAS-ului, măsură care, cel puţin din punct de vedere ideologic, este mai aproape de dreapta la care aderă opoziţia din România decât de viziunea de centru-stânga a actualei majorităţi. Revenind însă la liberali, aceştia au depus chiar o moţiune de cenzură, în elaborarea căreia s-a pornit de la acuza că executivul nu şi-a respectat promisiunea de a reduce CAS-ul până la jumătatea anului.

Toate aceste poziţionări par să se mai fi moderat însă din momentul în care Traian Băsescu a trimis legea spre reexaminare. Chiar noul lider PNL, Klaus Iohannis a declarat că se teme de faptul că reducerea CAS nu reprezintă decât o măsură electorală pe care premierul Ponta a luat-o în perspectiva alegerilor din toamnă. Această declaraţie este cu atât mai semnificativă cu cât ea se încadrează exact în linia mesajelor transmise de preşedintele Băsescu în zilele în care şi-a anunţat intenţia de a retrimite Parlamentului legea.

Citeşte şi: Victor Ponta: Reducerea CAS va intra în vigoare la 1 octombrie. E un moment bun

Astfel, o posibilă răzgândire a liderilor nou formatei ACL nu ar mai mira pe nimeni, având în vedere atitudinea publică din ce în ce mai favorabilă pe care Alianţa o are faţă de liderul de la Cotroceni şi faţă de politicile de austeritate susţinute de acesta. De asemenea, un presupus vot negativ dat de aleşii ACL în ceea ce priveşte revotarea reducerii CAS-ului ar servi ca un mesaj transmis unui potenţial electorat care aşteaptă de la opoziţie o atitudine mai dură faţă de măsurile guvernului.

Astfel, votul pe care Parlamentul îl va da în perioada următoare în ceea ce priveşte diminuarea contribuţiilor la asigurările sociale reprezintă un moment important pentru reprezentanţii opoziţiei şi mai ales pentru modul în care aceştia au ales să se comporte în jocul politic. Un vot negativ din partea lor nu ar reprezenta decât o măsură a ipocriziei opoziţiei faţă de o propunere de bun simţ a guvernului pe care anterior o susţinuseră din toate puterile.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ