România, campioană la forța de muncă de înaltă pregătire

| 10 mai, 2014

La începutul acestui an, cabinetul a adoptat o schemă de ajutor de la stat ce prevede ca firmele care investesc în sectorul IT să beneficieze de ajutoare de 67 milioane de euro. Prin noua măsură se aproximează că investițiile din acest sector vor depăși suma de 160 de milioane de euro și vor crea peste 3000 de locuri de muncă în următorii trei ani.

Un recent studiu realizat de compania de cercetare Gartner, citat de Bloomberg, confirmă eficiența politicilor derulate de guvernul Ponta în sectorul IT, care au făcut din România țara europeană cu cel mai mare număr de specialiști IT pe cap de locuitor.  

Potrivit studiului realizat de compania de consultanță americană Gartner, țara noastră deține un număr de 64.000 de programatori acreditați, care lucrează pentru firme mici și mijloci dar și giganți din domeniul IT. Datele cu privire la numărul de angajați din sectorul informatic plasează țara noastră pe primul loc în Europa și pe locul al șaselea la nivel mondial. Același studiu remarcă faptul că deși atuul țării noastre în competiția cu statele occidentale este forța de muncă bine calificată și costul scăzut al serviciilor IT, în România programatorii pot câștiga mult mai mult decât salariul mediu, ajungând până la 4000 de euro pe lună.

Nivelul ridicat al salarizării din acest domeniu este o rezultantă directă a măsurilor fiscale implementate de cabinetul condus de Victor Ponta. Anul trecut, executivul a adoptat un pachet de măsuri fiscale pentru industria IT&C ce a vizat scutirea angajaților acestui sector de la plata impozitului pe venit de natură salarială.

Avantajele țării noastre pentru sectorul IT nu sunt însă conferite doar de numărul mare de specialiști și de nivelul înalt de calificare al acestora, ci și de politicile de sprijin implementate. La începutul acestui an, cabinetul a adoptat o schemă de ajutor de la stat ce prevede ca firmele care investesc în sectorul IT să beneficieze de ajutoare de 67 milioane de euro. Prin noua măsură se aproximează că investițiile din acest sector vor depăși suma de 160 de milioane de euro și vor crea peste 3000 de locuri de muncă în următorii trei ani.

Urmare a acestor măsuri, sunt prezente pe piața românească din ce în ce mai multe nume grele din domeniul IT cum ar fi IBM, Microsoft, Oracle și HP. De asemenea, foarte multe companii a căror activitate de bază nu este domeniul informatic, dar care au departamente specilizate își relochează afacerile în Romania, așa cum este și cazul Deutche Bank. Banca germană a inaugurat chiar joia aceasta un centru tehnologic în București, unde va crea 500 de locuri de muncă în sectorul IT până în anul 2016. Noul centru tehnologic va realiza operațiunile globale ale Deutsche Bank și va reprezenta o platformă pentru inginerii din sectorul software-ului.

O dezvoltare similară cunoaște și sectorul comunicațiilor, țara noastră atrăgând atenția unor mari jucatori din industria mondială, precum Huawei și ZTE, care și-au exprimat intenția de a-și extinde operațiunile în România. Huawei, spre exemplu, estimează că va investi până în 2018 circa 100 de milioane de euro în cadrul Centrului global de servicii IT şi a Centrului global de servicii financiare, care vor avea rolul de suport pentru activităţile comerciale desfășurate de gigantul chinez al telecomunicațiilor în întreaga Europă. În acest moment, compania chineză are deja 800 de angajați în România, iar până la finalul anului 2014 numărul acestora va ajunge la 1.200.

Atractivitatea investițională a României pentru marii jucători de pe piața mondială a IT&C demonstrează o dată în plus eficiența politicilor actualului cabinet în stimularea dezvoltării unui sector în care România are serioase avantaje competiționale.


loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ