România devine treptat pol în industria auto europeană

| 24 feb, 2014

După ce în perioada anilor '90 România a trecut printr-un accentuat proces de dezindustrializare, trendul a început treptat să se inverseze. Dacă la început tendința a fost relativ imperceptibilă, ulterior ea s-a accentuat după 2000, pentru ca mai apoi să cunoască o stagnare și chiar un anume regres în perioada crizei economice, când o serie de mari investitori, cum este Nokia, au decis să își închidă afacerile în România.

În ultimii doi ani de zile însă, trendul de reindustrializare a cunoscut o amplificare vizibilă, pe măsură ce economia românească s-a stabilizat și a reușit să recâștige încrederea mediului de afaceri.

Eforturile depuse de către cabinetul Ponta pentru creșterea absorbției fondurilor europene sau acordarea de stimulente financiare au atras atenția investitorilor și în mod special a celor din industrie. Ca urmare, în ultimii doi ani am asistat la numeroase intrări pe piața românească a unor jucători importanți, dar și la o tendință de dezvoltare a afacerilor din România, în cazul celor deja prezenți, după cum se poate observa spre exemplu, în industria automobilistică.

Printre cei care au luat hotărârea să își dezvolte afacerile în România se numără și Ford. După ce inițial fabrica de la Craiova cumpărată de producătorul american producea doar subansamble, Ford a decis să își diversifice producția. S-a ajuns astfel ca inclusiv fabricarea motorului EcoBoost de 1,5 litri cu care va fi echipat noul model de Ford Focus, dar și de Ford Mondeo să fie transferată la Craiova, unde procesul de fabricație a început în august 2013, până în prezent fiind realizate peste 90.000 de unități.

Și afacerile Renault din România, celălalt mare producător de automobile prezent în industria de profil de la noi, merg foarte bine. Astfel, 2013 a fost un an cu totul excepțional pentru Dacia, vânzările sale ajungând la 429.540 de vehicule, în creștere de 19,3% față de anul anterior, când fusese atins precedentul record comercial al mărcii.

Faptul însă că afacerile marilor jucători de pe piața producătorilor de automobile de la noi au un trend pozitiv nu garantează însă, prin sine, și rămânerea acestor investitori în piață. Într-o piață globalizată, tendința de relocare a marilor producători nu poate fi combătută decât prin diversificarea avantajelor competitive, context în care trebuie să remarcăm de o manieră pozitivă semnarea Acordului cadru pentru implementarea a pachetului minim integrat de proiecte şi a şase contracte de finanţare între Autoritatea de Management și "Polul Auto Muntenia", din care fac parte Automobile Dacia, Renault Tehnologie Roumanie, Matriţe Dacia, Proconsult, Aqua Financial Consulting, ICPE ACTEL, Universitatea Piteşti şi Universitatea Valahia Târgovişte.

Scopul Acordului, încheiat în prezența premierului Victor Ponta, este acela de a asigura un cadru stimulativ pentru dezvoltarea cercetării în domeniul industriei automobilistice. În urma implementării proiectelor vor fi create şi menţinute 108 locuri de muncă, vor fi obţinute trei brevete pentru inovaţii, cifra de afaceri la nivelul Polului va creşte cu 17%, iar cifra de afaceri din export va creşte cu 21%.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
24 feb, 2014
Lucian
”ziaristul lu peste afumat”
Eforturile depuse de către cabinetul Ponta pentru creșterea absorbției fondurilor europene sau acordarea de stimulente financiare au atras atenția investitorilor și în mod special a celor din industrie. Ca urmare, în ultimii doi ani am asistat la numeroase intrări pe piața românească a unor j - See more at: http://www.obiectiv.info/romania-devine-treptat-pol-in-industria-auto-europeana_33094.html#comentarii



MAi nea jurnalistu, ai fost cumva congelat in 1980, pe cand scriai la scanteia si decongela acum pentru a scrie ode partidului si preaiubitului pesedinte.

Altfel nu se explica aberatiilor pe care le debitezi.

Cu cat te plateste iubitul tau pOANTA. cat vrei sa-mi s u g i si mie PILA?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ