SONDAJ: Majoritatea românilor vor ca preşedintele şi premierul să fie din aceeaşi tabără politică

| 16 oct, 2014

Majoritatea românilor sunt de părere că este mai bine ca preşedintele şi premierul să facă parte din aceeaşi tabără politică, relevă un sondaj INSCOP remis joi AGERPRES.

Potrivit sursei citate, 61,3% dintre români cred că este mai bine ca preşedintele şi premierul să facă parte din aceeaşi tabără politică pentru a se evita certurile, iar 38,7% consideră că este mai bine ca cei doi să facă parte din tabere diferite pentru a se controla unul pe altul, chiar cu riscul certurilor şi instabilităţii. 

Raportat la cei care declară că merg sigur la vot în primul tur, sondajul INSCOP arată că 64,5% dintre respondenţi cred că este mai bine ca preşedintele şi premierul să facă parte din aceeaşi tabără politică pentru a se evita certurile, în timp ce 35,5% optează pentru cea de-a doua variantă. 

Cercetarea sociologică indică şi faptul că majoritatea românilor preferă un preşedinte mai tânăr. 

Astfel, 67,9% dintre români doresc un preşedinte mai tânăr, în timp ce 32,1% unul mai în vârstă. Raportat la cei care declară că vor vota sigur în primul tur, 71,5% aleg prima variantă, în timp ce pentru un preşedinte cu o vârstă mai înaintată optează 28,5% dintre respondenţi.

De asemenea, conform INSCOP, 50,3% dintre români ar merge mai degrabă pe mâna unui premier tehnocrat, în timp ce 49,7% cred că este mai bine ca primul ministru să fie membru al unui partid politic. 

Raportat la cei care spun că merg sigur la vot în primul tur, cifrele arată că 48,8% dintre respondenţi consideră că ar fi mai bine ca primul ministru să fie un tehnocrat, în timp ce 51,2% preferă un premier membru de partid. 

'Toate aceste variabile, chiar dacă nu fac direct şi nominal trimitere la o candidatură sau la alta, ne ajută să înţelegem o serie de reglaje fine din interiorul mecanismului de vot, acele mici tendinţe din comportamentul alegătorului care pot mobiliza sau demobiliza anumite segmente de electorat şi care trec dincolo de culoarea politică, programe, imagini, chiar de persoane concrete. Până la urmă, în astfel de opinii putem să vedem care decalaje se pot recupera şi care nu, dar şi cum să desenăm tuşele fine ale mesajelor şi personajelor politice', afirmă Darie Cristea, coordonator de proiecte INSCOP. 

'Barometrul INSCOP-ADEVĂRUL despre România' a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevărul în perioada 2-8 octombrie. Volumul eşantionului a fost de 1.095 de persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor. Chestionarele au fost aplicate în 40 de judeţe şi Municipiul Bucureşti, într-un total de 74 de localităţi.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ