Sondaj INSCOP: Zece procente diferenţă între Ponta şi Iohannis în primul tur al alegerilor prezidenţiale

| 15 oct, 2014

59% dintre români susţin că se vor prezenta la urne în primul tur al alegerilor prezidenţiale, dintre aceştia 40,6% declarând că vor vota cu liderul PSD, Victor Ponta, şi 30,1% - cu Klaus Iohannis, preşedintele PNL, relevă un sondaj INSCOP realizat în perioada 2-8 octombrie, dat publicităţii miercuri.

Sondajul arată că pe locul trei în primul tur s-ar clasa Elena Udrea cu 6,7%, urmată de Călin Popescu-Tăriceanu (6,2%), Teodor Meleşcanu (4,6%), Monica Macovei (4,6%), Kelemen Hunor (2,5%), Dan Diaconescu (2%), Corneliu Vadim Tudor (1,7%). Ceilalţi candidaţi - Gheorghe Funar, Zsolt Szilagyi, William Brînză, Constantin Rotaru, Mirel Mircea Amariţei - sunt cotaţi împreună cu 1% dintre voturi.

În turul doi, Victor Ponta ar câştiga alegerile prezidenţiale cu 53,5% din voturi iar Klaus Iohannis ar obţine 46,5%. Raportarea datelor se face la un eşantion de 74,5% din populaţie care a indicat o opţiune.

În ceea ce priveşte prezenţa la vot în primul tur al alegerilor prezidenţiale, 59% dintre repondenţi declară că se vor prezenta în mod sigur la vot, comparativ cu 48,6% în iulie şi 55,7% în septembrie. 14,1% spun că probabil vor veni la vot, faţă de 14,7% în septembrie şi 17,3% în iulie. 1,8% declară că probabil nu vor veni la vot, faţă de 3,8% în septembrie şi 7,9% în iulie. 5,4% spun că sigur nu vor veni la vot, comparativ cu 6,3% în septembrie şi 6,4% în iulie. 17,4% spun că încă nu sunt hotărâţi dacă vor vota, faţă de 16% în septembrie şi 15,9% în iulie, în timp ce 2,3% nu ştiu sau nu răspund, faţă de 3,6% în septembrie şi 3,8% în iulie.

În turul al doilea, 65,8% dintre votanţii altor candidaţi decât finaliştii Victor Ponta şi Klaus Iohannis declară că ar veni la vot. Pe de altă parte, 16% spun ferm că nu vor veni la vot în cazul în care candidatul preferat nu se califică în turul al doilea iar 18,2% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.

Sondajul este realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Adevărul, pe un eşantion de 1.095 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Sondajul are o eroare maximă admisă a datelor de ą 3%, la un grad de încredere de 95%. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ