Tăriceanu: Guvernul de tehnocraţi al lui Cioloş nu e democratic. Fac apel la partide să nu-l voteze

| 15 noi, 11:33

ALDE face apel la personalitățile independente ce ar putea fi solicitate să facă parte din viitorul guvern prezidențial să nu accepte să devină instrumente ale unui proces nedemocratic cu un periculos potențial antidemocratic, se arată într-un comunicat de presă.

ALDE face apel la toate partidele parlamentare să refuze să dea votul de învestitură "unui guvern ce va fi neîndoielnic folosit pentru construirea unei noi 'paradigme' politice de factură nedemocratică și nereprezentativă".

"Ne aflăm în fața unei situații politice fără precedent în România ultimilor 26 de ani. Schimbarea de paradigmă dorită și anunțată de președintele Klaus Iohannis riscă să se manifeste sub forma unei schimbări de regim. Totul a început cu o criză de guvern. Prim-ministrul și-a prezentat demisia pe 4 noiembrie, asumând o responsabilitate politică pentru un grav incident provocat de inconștiență criminală a unor particulari, favorizată de neglijența și, eventual, de corupția unor autorități locale. Pe fondul unor manifestații de stradă îndreptate împotriva Parlamentului și clasei politice în ansamblu, a izbucnit o criză politică. Aceasta a fost provocată de refuzul principalelor partide din Parlament de a-și asuma responsabilitatea constituțională de a forma o majoritate parlamentară prin negocieri cu celelalte partide și de a îi prezenta președintelui României un candidat pentru funcția de prim-ministru. Mai mult chiar, liderii PNL au calificat Parlamentul drept ilegitim și au cerut dizolvarea acestuia, deși o asemenea procedură este iluzorie în litera și în spiritul Constituției", spune Tăriceanu în comunicatul citat.

Citește și:  Dacian Cioloş anunţă echipa Guvernului. Premierul desemnat a stabilit cine va fi vicepremier

În opinia sa, "această fugă de răspundere a guvernării i-a permis președintelui să declanșeze criza de regim, o criză artificială, fără nicio premisă de ordin politic, economic sau social".

Tăriceanu menționează că "actualul Parlament a fost ales de nouă milioane de cetățeni pentru un mandat constituțional de patru ani" și că "în Parlament există grupuri politice coerente, capabile să negocieze și să formeze o majoritate guvernamentală".

"România înregistrează de trei ani cea mai constantă și solidă creștere economică din Uniunea Europeană. Gradul de satisfacție al unei mari părți din societate este justificat de o creștere a veniturilor însoțită de o scădere a prețurilor de consum. Cu toate acestea, președintele a ales ca în numele unei minorități, pe care a numit-o 'strada', să propună un candidat pentru funcția de prim-ministru din afara Parlamentului și a partidelor, candidat ce ar urma să conducă un guvern de tehnocrați. Demersul se arată a fi unul nedemocratic și prezintă riscul de a se transforma oricând într-o formulă politică antidemocratică. Într-o democrație reprezentativă, majoritatea cetățenilor câștigă dreptul de a guverna prin intermediul partidelor ce s-au bucurat la vot de cea mai mare încredere. Într-o democrație reprezentativă, minoritățile, de orice natură, sunt respectate și ascultate, dar nu au vocația de a conduce guvernul și de a-și impune agenda", se precizează în comunicatul de presă.

Călin Popescu-Tăriceanu subliniază că, în cazul în care "guvernul de tehnocrați va trece de votul Parlamentului, democrația reprezentativă va fi destituită".

"O singură persoană, chiar și aleasă, își va impune voința luând drept pretext programul unei minorități ce pretinde la statutul de 'societate civilă', dar nu poate invoca vreo reprezentativitate civică, politică sau măcar statistică. Niciuna dintre lozincile, revendicările sau scandările 'străzii' nu a inclus în zilele trecute cuvântul democrație. Instalarea unui guvern prezidențial va marca trecerea la un regim politic diferit de democrația reprezentativă, la un regim politic ce va excede principiile constituționale și va pune în pericol drepturile și libertățile cetățenești, valorile democratice și statul de drept. Guvernarea personală prin experți, fie aceștia de bună calitate, excede cadrele democratice, oricât de largi ar fi acestea concepute", se mai arată în comunicatul semnat de Tăriceanu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
15 noi, 19:33
MAS
guvern
Dl Ciolos va avea foarte multe proiecte de rezolvat si nu cred ca va reusi sa le definitiveze pe toate. Totusi pozitia dl. Tariceanu mi se pare un pic deplasata si lipsita de temei.
15 noi, 13:09
adi
Ce mi se pare suspect este ca ,nea Ciolos deja s-a suspendat din functia pe care o avea in CE (deci pare sigur ca va fi ales in functie nemeritata oricum) si mai apoi ca "lista" sau sa-i zic pseudo-proiect de guvernare se pare ca se completeaza cu indicatii scrise pe genunchi in aeroportu Otopeni la dictare de catre Donald Tusk pentru " cei 20 de milioane de consumatori din Ro".....Eu am o intrebare "Rosia Montana " al citelea punct este pe "lista" de proiecte ale guvernului Ciolos?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ