Victor Ponta, politicianul fără rival în cursa spre Cotroceni

| 03 iun, 2014

În acest moment, premierul Victor Ponta pare să nu aibă niciun rival în cursa către Palatul Cotroceni. De altfel, toate studiile sociologice au arătat constant faptul că primul-ministru ar câştiga orice confruntare din turul II, indiferent de contracandidat, ba chiar la o diferenţă confortabilă.

Deşi nu a făcut încă un anunţ oficial în acest sens, candidatura lui Victor Ponta la prezidenţiale prinde din ce în ce mai mult contur. De altfel, premierul este creditat de toate sondajele cu prima şansă la alegerile din luna noiembrie. În condiţiile în care turul I al alegerilor este doar o pură formalitate, rezolvarea ecuaţiei din turul II al prezidenţialelor pare a fi la fel de simplă pentru primul-ministru, orice alt posibil contracandidat neavând nicio şansă reală într-o confruntare finală cu Victor Ponta.

Ultimul sondaj Avangarde arată că nici măcar “marele” Iohannis, nu ar avea mai mult succes, diferenţa dintre cei doi fiind de 12 procente în favoarea premierului Ponta.

Prezentat în cadrul emisiunii lui Radu Tudor de la Antena 3, sondajul de opinie a fost realizat de compania Avangarde, condusă de sociologul Marius Pieleanu. Efectuat în perioada 30-31 mai 2014, pe un eşantion reprezentativ, sondajul arată opţiunea la vot în cazul unei confruntări Klaus Iohannis-Victor Ponta, confruntare ce ar putea avea loc în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din această toamnă. În cazul unui asemenea scenariu Victor Ponta s-ar impune, cu 56% din voturi, în faţa lui Klaus Iohannis, care ar obţine numai 44%.

“Am listat mai multe personalităţi politice. Cel mai strâns scor pe care ar putea să-l aibă Victor Ponta este cu Klaus Iohannis. Mă aşteptam să aibă un scor mai mic Klaus Iohannis. Victor Ponta culege deja voturi din rândul celor nehotărâţi”, a spus sociologul Marius Pieleanu, în cadrul unei intervenţii telefonice, la Antena 3.

Cu alte cuvinte, în acest moment, premierul Victor Ponta pare să nu aibă niciun rival în cursa către Palatul Cotroceni. De altfel, toate studiile sociologice au arătat constant faptul că primul-ministru ar câştiga orice confruntare din turul II, indiferent de contracandidat, ba chiar la o diferenţă confortabilă.

Lupta cea mai “grea” pare a fi într-adevăr în cazul unei confruntări între premierul României şi edilul Sibiului, Klaus Iohannis.

Chiar şi aşa, vorbim de o diferenţă substanţială de 12% între cei doi, în condiţiile în care ultimele bătălii prezidenţiale au fost infinit mai strânse.

În 2004, Traian Băsescu l-a învins pe Adrian Năstase, reuşind să obţină 51,23 % din voturi, pentru ca în 2009, acelaşi Traian Băsescu să obţină un nou mandat după ce adunat doar 50,34% din totalul voturilor exprimate. În acest context, un scor de 56% ar fi mai mult decât satisfăcător pentru Victor Ponta.

De altfel, acesta este doar un calcul al hârtiei, întrucât viitorul politic al lui Klaus Iohannis este încă unul necunoscut. Neamţul mai are de trecut testul congresului PNL de la sfârşitul lunii iunie cât şi hopul unei nominalizări pentru funcţia supremă în stat, hop deloc uşor dacă luăm în calcul orgoliile noilor aliaţi de la PDL. De altfel, Iohannis nu are conturată încă imaginea unui prezidenţiabil, lucru observat şi de profesorul Cristian Pârvulescu.

“Iohannis încă nu e un prezidenţiabil, nu este nici preşedintele de partid, nu a trecut nici prin focul confruntărilor”, a declarat preşedintele Pro Democraţia.  Rămâne de văzut care va fi deznodământul prezidențialelor din acest an, dar după cum arată toate datele, orice candidat fabricat în laboratoarele dreptei lui Traian Băsescu, nu va avea prea multe sorţi de izbândă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

5 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
04 iun, 2014
Gigel
Previziuni...
Buey, da' soci-olog-ul asta Pieleanu nu ierea si iel producator de exit-polluri la recentele europarlamentare? Cu care a nimerit alaturi grupa mare? Orice betiv dintr-un birt din Teleorman, dupa ce se scapina in cur si apoi in nas, se uita pe gradele de pe sticla de votca si nimerea procentele pesedeului mai bine! Iohannis are nevoie de vreo 5 minute ca sa-si "contureze imaginea" de prezidentiabil iar faza cu orgoliile pedelistilor care i-ar impiedica candidatura sunt gogosi ordinare! Nu ie atatia pesedisti care sa voteze cu Pontanacu' in turul doi, indiferent de ce va ciripesc voua sondajele, n-au fost 56% nici in 2004 nici in 2009 si cu Johannis candidat n-o sa scoateti >50% nici in 2014!
03 iun, 2014
cantautor
votati tandemul Ponta_Diaconescu(otv)
usl a murit...
traiasca USD_PPDD
03 iun, 2014
jinx
Eu zic ca Pompa o sa ia109.9%. Argumenenteaza tu fato ! Ca poti face bazaconii
03 iun, 2014
ion
Vise taica..vise...
Presa aservita munceste din greu ,dar romanii nu mai pun botul la diversiuni,intoxicare,minciuni etc.
Ponta presedinte ar fi dezastrul Romaniei,ar desavarsi opera neo-comunistilor iliescieni,cei care au distrus industria Romaniei .
03 iun, 2014
Alex
WOW
Ce site .. "obiectiv" ... :))))

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ