VICTOR PONTA: Vom decide până marţi dacă reducem TVA de la 24% la 20%

| 06 apr, 13:18

Premierul Victor Ponta a anunţat la România TV că Guvernul urmează să stabilească până marţi, cel târziu, dacă va fi diminuată TVA la toate produsele de la 24 la 20%, sau doar cea la produse alimentare de bază,  la 9%.

UPDATE. Victor Ponta a anunţat că ministrul de Finanţe, Eugen Teodorivici, poartă o discuţie luni seara cu reprezentanţii FMI în legătură cu cele două măsuri: scăderea generală a TVA de la 24 la 20%, sau cea a taxei pe valoare adăugată la produse alimentare de bază, de la 24 la 9%. Premierul Ponta a anunţat Guvernul va lua o hotărâre cel târziu până marţi, când se va anunţa şi măsura adoptată, aplicabilp "cel mai probabil" din 1 iunie.

"Se poate ori să reducem cota de la 24 la 20%, ori să reducem cota TVA la produsele alimentare de bază la 9%. Din acest punct de vedere, măsurile de relaxare fiscală, care sunt considerate sustenabile pe termen lung şi pentru care avem măcar informarea, dacă nu acceptul formal al partenerilor noştri internaţionali,sunt susţinute şi sunt binevenite. În seara aceasta (luni, n.r.) sau mâine (marţi, n.r.) vom lua o decizie cu privire la una dintre cele două măsuri şi o vom anunţa", a declarat Victor Ponta la România TV.

Victor Ponta a declarat că l-a anunţat şi pe preşedintele Klaus Iohannis în legătură cu cele două variante, dar a adăugat că "în final decizia este a Guvernului".

"Săptămâna trecută l-am informat pe Iohannis cum stăm cu primul trimestru, iar astăzi (n.r. luni) l-am informat pe guvernatorul Băncii Naţionale ce intenţii avem. De asemenea, ministrul de Finanţe discută cu FMI şi cu Comisia Europeană. În final decizia este a guvernului. Avem un surplus mare de încasări, pentru noi era de aşteptat dar pentru ei e o surpriză, faptul că avem 3 miliarde şi jumatate de lei în plus faţă de cât era programat. Avem o scădere a cheltuielilor bugetare în primul trimestru semnificativă, deci România are excendent bugetar adică am încasat mai mult decat am cheltuit. I-am informat pe partenerii noştri că ne dorim ca o măsura din Codul fiscal să o devansam pentru că ne-o putem permite acum. 1 iunie va fi data în care cel mai probabil şi cel mai posibil va fi adoptată măsura luată", a menţionat Victor Ponta.

Măsura a fost discutată în ședința de luni a Biroului Permanent Național al PSD. Potrivit surselor citate, premierul Victor Ponta i-a informat pe membrii BNP în legătură cu această măsură care ar urma să fie anunțată marți sau miercuri, în funcție de consultările pe care șeful Executivului urma să le aibă cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

De altfel, la finalul ședinței BNP al PSD, Victor Ponta a fost a sediul BNR pentru a discuta cu Mugur Isărescu despre reducerea TVA de la 1 iunie. Guvernatorul s-ar fi interesat de datele privind spațiul fiscal necesar.
BNR nu a oferit niciun indiciu oficial privind opinia guvernatorului față de intenția guvernului, însă surse apropiate discuțiilor spun că guvernatorul ar fi recomandat ca măsură să fie fezabilă nu doar conjunctural, ci măcar pe termen mediu.

Oficial, după reuniunea conducerii partidului, premierul Victor Ponta a declarat că datele aferente primului trimestru al acestui an indică o colectare peste aşteptări a veniturilor la bugetul de stat, de 3-3,5 miliarde lei în plus faţă de programul de încasări, ceea ce permite Guvernului să reducă TVA încă din acest an.

“După primul trimestru, avem o colectare mult peste aşteptări a veniturilor la bugetul de stat, cam în jur de 3-3,5 miliarde lei în plus faţă de ceea ce era prevăzut ca program, şi cheltuieli mai mici, iar această situaţie după primul trimestru ne permite să mergem mai departe cu ideea de a avea o relaxare fiscală legată de TVA chiar înainte de intrarea în vigoare a Codului Fiscal la 1 ianuarie”, a spus Ponta, la sediul PSD.

Citeşte şi: Cătălin Predoiu îl provoacă pe Victor Ponta: Dacă sunt suspect în vreun dosar, ies din politică, dacă nu, iese el

Victor Ponta este adceptul scăderii unitare a cotei TVA, nu diferenţiat pe produse sau servicii.

"Dacă nu faci (reducerea TVA - n.r.) pe tot lanțul, de fapt creezi niște disfuncționalități majore. De asemenea, e aproape imposibil să faci diferența între tipuri de produse, adică de la cele mai scumpe la cele mai ieftine. Nu poți să spui care este carne de lux care este carne obișnuită. Deci, din punctul de vedere al administrării fiscale, evident că reducerea cotei standard de la 24% la 20% este mult mai ușor de administrat decât o cotă diferențiată. (...) Există opinii exprimate de toți specialiștii. În acest moment, mai ales de la momentul la care a crescut de la 19% la 24% efectiv, încasarea a crescut cu 1,5 procente. Deci 5% s-a mărit legal și încasarea doar cu 1,5%. Acum, dacă reducem cu 4 procente, din calculele și analizele făcute de noi de fapt nu se va reduce încasarea efectivă, ci se va reduce diferența aia între cât scria în lege și cât se încasa cu adevărat, pentru că având și un ANAF puternic și având și stimulentul reducerii TVA-ului, cu siguranță evaziunea fiscală va scădea, lucru care s-a întâmplat", a mai detaliat șeful executivului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

0 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ