Ziua în care Dan Voiculescu a aflat că justiţia nu e egală pentru toţi

| 08 aug, 2014

Dan Voiculescu condamnat. Nu orice inculpat are la dispoziţie o reţea media de amploarea grupului Antena, care să răspundă non-stop la comenzile lui. Doar să pocnească din degete, şi un studio înţesat de câinii de pază a sa, nu a democraţiei, se dezlănţuie împotriva celui arătat dintr-o ridicare de sprânceană.

Dan Voiculescu condamnat la 10 ani de închisoare cu executare. Adică la pedeapsa maximă cerută de procurori. Până la publicarea motivării, ceea ce poate dura mult (vezi Dosarul Zambaccian - Adrian Năstase), putem să facem nişte raţionamente calme la cald.

Judecătoarea Camelia Bogdan, şefa completului de judecată, e specializată (are şi lucrare de doctorat) în infracţiunea de spălare bani. Deci ştie despre ce vorbeşte. Indiciu suplimentar: când s-a adus în discuţie schimbarea încadrării, a fost vorba de fapt despre adăugarea unui articol din Codul Penal legat tot de spălarea de bani la acuzele deja aduse lui Dan Voiculescu. Deci nu altă infracţiune, ci aceeaşi, dar mai gravă, mai apăsată. Toate aceste aspecte au fost dezvăluite de jurnalistul Liviu Avram. Asta ne duce cu gândul că judecătorii vor fi mai aspri.

În plus, judecătorii sunt tineri, un alt indiciu că pot fi mai intransigenţi cu corupţia, că nu sunt din generaţia „mai închidem un ochi, că nu se face gaură-n cer”. S-au mişcat repede, n-au tras de timp şi nu s-au arătat intimidaţi de desfăşurarea de forţe pe care a etalat-o Voiculescu (puzderie de avocaţi, emisiuni non-stop, vedete tv care fac zid în jurul lui, jurnalişti, analişti, de toate; şi, în fruntea tuturor, Mircea Badea şi Mihai Gâdea).

Ok, până aici să spunem că e ca la şcoală, când ţi se dă rezultatul problemei e uşor să îi găseşti demonstraţia.

Citeşte şi: DAN VOICULESCU, condamnat la 10 ani de închisoare, s-a PREDAT la Poliţie. EVENIMENTELE, pas cu pas

Însă magnitudinea sentinţei, 10 ani din 10 ceruţi de procurori, pe mine mă duce cu gândul la caracterul de exemplu al condamnării. Mă face să mă gândesc că judecătorii au fost chiar mai aspri cu Dan Voiculescu decât ar fi fost cu un simplu om de afaceri judecat pentru aceeaşi infracţiune.

Precedentul ar fi condamnarea lui Adrian Năstase, unde judecătorii au vorbit în motivare de victimizare, de politizare: „În egală măsură, conduita procesuală nesinceră, dublată de încercarea sa permanentă de a se prezenta ca o victimă a justiţiei şi de a da o conotaţie politică oricărui demers judiciar îndreptat împotriva sa, demonstrează că inculpatul Năstase Adrian nu a înţeles nici până acum importanţa valorii sociale lezate prin conduita sa infracţională şi nici modul în care funcţionează statul de drept, preferând să caute vinovăţii dincolo de propria sa persoană”, se arată în motivarea dosarului Zambaccian (pag. 209).

Dan Voiculescu poate să strige, ajutat de protectorii lui (grupul pestriţ de la Antena 3), că nu a fost tratat la fel cu orice inculpat. Şi ar avea dreptate. Nu orice inculpat are la dispoziţie o reţea media de amploarea grupului Antena, care să răspundă non-stop la comenzile lui. Doar să pocnească din degete, şi un studio înţesat de câinii de pază a sa, nu a democraţiei, se dezlănţuie împotriva celui arătat dintr-o ridicare de sprânceană.

Nu orice inculpat poate să-şi angazeje o turmă de avocaţi care să ridice excepţii, să ceară amânări, să recuze complete de judecată, să tragă de timp cu anii. Nu orice inculpat poate să-şi organizeze o justiţie paralelă, transmisă în direct, unde adversarii să nu au dreptul să ia cuvântul.

De asemenea, nu orice inculpat poate să-şi dea demisia de două ori din Senat, ştiind că se poate realege oricând, doar ca să-şi mute dosarele de la o instanţă la alta, doar-doar s-o prescrie fapta de care e acuzat.

Aşa e. Justiţia nu e egală pentru toţi. Lui Dan Voiculescu i-a convenit doar partea în care a putut să stea el deasupra legii. N-a bănuit niciun moment, deşi avea toate indiciile, că dacă legea va ajunge vreodată să stea deasupra lui, va cântări mai greu decât pentru alţii.

Citeşte şi: Mircea Badea, prima reacţie după condamnarea lui DAN VOICULESCU la 10 ani de închisoare cu executare

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

5 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
19 aug, 2014
7o2HrjuG
SU1vX4AIc8i
Haha. I woke up down today. You've cheeerd me up!
08 aug, 2014
PEDAGOGUL
Voiculescu este nevinovat
VOICULESCU ARE DOSARUL TELEPATIA FACUT LA COMANDA SECURISTULUI BASESCU.
08 aug, 2014
irinapop
Wow!!!!
CE articol normal si firesc!!! In timp ce citeam m-am uitat de cateva ori sa vad pe ce site sunt. Nu-mi vine sa cred!!! Oricum felicitari pentru articol si pentru normalitate!
08 aug, 2014
berenger
nu-ți face iluzii
voiculescu era un competitor pentru ghiță. acum nu mai e
08 aug, 2014
otilia
executie politica
e inutile, dosarul asta tot o executie ramane!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ