ACL cere eliminarea completă a taxei pe stâlp, nu doar diminuarea ei

| 07 sep, 2014

ACL cere eliminarea completă a taxei pe stâlp şi nu doar diminuarea acesteia, afirmă deputatul PDL Andreea Paul, potrivit unui comunicat de presă.

"Cer Guvernului să îşi asume proiectul de lege al cărui iniţiator sunt. Guvernul 'Taxează tot ce prinde' trebuie oprit. Trebuie creat un mediu de afaceri tentant pentru investitori. Trebuie susţinută economia României prin programe de relaxare fiscală şi nu prin aplicare de noi taxe şi impozite majorate. Două trimestre de recesiune tehnică consecutive reprezintă un argument suficient pentru eliminarea taxei aplicate construcţiilor speciale, dar şi pentru celelalte 36 de taxe şi impozite noi sau majorate introduse de Guvernul Ponta', a spus Andreea Paul, prim-vicepreşedinte al ACL.    

Ea a menţionat că pentru introducerea taxei pe stâlp nu a fost realizat niciun studiu de impact. 'S-a dovedit eroarea lui Ponta-Voinea care a blocat investiţii şi a generat pierderi. Recesiunea tehnică este efectul direct al incompetenţei lui Ponta şi a taxei pe stâlp. Nici noul nivel al impozitului anunţat de Ponta nu are vreun studiu de impact şi nici vreo fundamentare minimă pentru a stabili nivelul just şi baza de impozitare', a afirmat Andreea Paul.

Potrivit acesteia, impozitul pe construcţii speciale generează şomaj şi inflaţie, având un impact negativ ridicat asupra întreprinderilor. 'Impozitul pe construcţii speciale îndepărtează investitorii străini, implicit investiţiile străine scad. Economia riscă să nu mai beneficieze de investiţii de 1,2 miliarde lei, de aproximativ trei ori mai mult decât încasările estimate de Ministerul de Finanţe prin aplicarea taxei pentru construcţii speciale. Companiile din domeniul energiei, extracţiei de petrol şi gaze, mineritului şi telecomunicaţiilor ajung în pragul falimentului din cauza taxei pe stâlp, având în vedere ponderea ridicată a construcţiilor speciale pe care le deţin', a subliniat Andreea Paul.

În opinia acesteia, agricultura nu scapă nici ea nepăgubită. 'Taxa pe stâlp mai mult pedepseşte, decât răsplăteşte acest sector, care a contribuit semnificativ la creşterea PIB în 2013. Impactul negativ va fi reflectat asupra următoarelor construcţii speciale din agricultură: sisteme de irigaţii, grajduri pentru animale, silozuri, magazii, depozite, pătule pentru păstrat porumbul, gropi din beton pentru păstrat porumbul, drumuri de acces betonate pentru acces la animale, dale din beton pentru acces la păşune', a declarat prim-vicepreşedinte ACL.

Andreea Paul spune că impozitul pe construcţiile speciale determină şi majorări ale tarifelor pentru călătoria cu metroul. 'Compania Metrorex SA a evaluat deja la 50 milioane de lei sumele pe care trebuie să le plătească la bugetul de stat ca urmare a implementării acestei noi taxe. Astfel, compania Metrorex SA a solicitat deja Ministerului Transporturilor aprobarea majorării tarifelor pentru călătoria cu metroul. Se anticipează astfel majorări de tarife cu procente care variază între 25 şi 33%', a afirmat reprezentanta ACL.

Ea mai spune că impozitul conduce şi la închiderea unor activităţi economice cum ar fi extracţia de ţiţei, generând astfel de fapt o povară suplimentară asupra bugetului statului. 'De pildă, România produce ţiţei folosind multe sonde cu zăcăminte aproape epuizate. Cu impozitul de 1% pe sondă extragerea de ţiţei nu va mai fi profitabilă, prin urmare sondele vor fi închise', a mai exemplificat Andreea Paul.

Premierul Victor Ponta a anunţat joi că a discutat cu ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, despre reducerea taxei pe construcţiile speciale de la 1,5% la 1%.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ