Alianța DA, soluție de avarie pentru doi lideri obosiți: Crin și Blaga

| 08 mai, 2014

Cu avântul luat de social-democrați în sondaje și lupta electorală dusă aproape exclusiv cu PMP-ul, cele două partide care alcătuiau cândva Alianța DA, PNL și PDL, au rămas telespectatori la ce se întâmplă în campania pentru europarlamentare.

Totuși, formațiunile nu au stat chiar degeaba până acum, existând discuții pentru susținerea moțiunii pe care liberalii vor să o depună în mai. Crin Antonescu a repetat de trei ori, într-un interviu acordat marți, că “e cumva altă atmosferă” între liberali și portocalii. Fiind întrebat dacă este mai bună acum relația partidului său cu PDL, liberalul nu s-a avântat să tranșeze chestiunea, dar a ținut să comenteze că “e limpede că parcă e altă atmosferă” și că “am vorbit tot timpul cu domnul Blaga”. Atmosfera nouă este, de fapt, chiar apropierea dintre cele două partide, în pregătirea moțiunii de cenzură anunțată de Antonescu la scurt timp după ruperea USL și ieșirea de la guvernare, iar discuțiile dintre el și Blaga vizează stabilirea planului comun pentru un front anti-PSD după alegeri.

Tinel Gheorghe, deputat PDL, a declarat marți că grupurile parlamentare PDL au primit textul moțiunii de cenzură inițiată de PNL, iar până luni urmează să analizeze textul și să aducă “completările necesare”. “Vom semna și vom susține această moțiune de cenzură”, a adăugat deputatul PDL în conferința de presă. Tinel Gheorghe a spus că moțiunea de cenzură a PNL, în care se face referire la politici fiscal bugetare și probleme de Justiție, cuprinde solicitări similare celor exprimate de membri PDL – “solicitările noastre, iată, cap la cap cu cele ale PNL-ului”. Așadar, PNL și PDL au pus deja la cale acțiunea politică parlamentară pentru perioada imediat următoare. Întrebarea e ce mai pot face împreună după ce moțiunea pică.

Crin și Vasile sunt printre cei mai vechi oameni politici de la noi care încă fac politică mare, din funcția de șef de partid. Niciunul nu este un politician care să reușească să adune voturi: Blaga a pierdut alegerile pentru primăria Capitalei în 2008, iar Antonescu a intrat în parlament prin redistribuire, fără să strângă numărul de voturi pentru a câștiga colegiul parlamentar. Nici unul nu a reușit să construiască un proiect politic care să reziste. Blaga a ajuns cu PDL-ul la guvernare doar prin mânăriile cu majorități parlamentare făcute de Băsescu, și imediat după ce a pierdut sprijinul președintelui au început și hemoragiile de membri către Mișcarea Populară. Iar Antonescu a dat cu flit milioanelor de voturi din 2012, doar pentru că nu ar fi avut Iohannis titulatura promisă în Executiv.

Cei doi simt că pierd teren pe repede înainte: atât PDL, după plecarea Elenei Udrea, cât și PNL, după ieșirea din USL, prăbușindu-se în sondajele din ultimele luni. Planul este să își proptească ce a mai rămas din partidele lor în spatele unei moțiuni de cenzură, doar-doar asta va pune o piedică Guvernului. Însă, speranța nu este că după moțiune s-ar schimba Guvernul, ci ca după ce pică moțiunea, iar PNL și PDL vor fi obținut rezultatele preconizate, slabe, la alegerile europarlamentare, partidele să aibă un drum comun mai departe, să se poată sprijini reciproc pentru ce urmează, sau să fie unul cârja altuia.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ