Antonescu se scoate singur din joc

| 09 ian, 2014

Crin Antonescu este într-un continuu defazaj, motiv pentru care nu are nicio şansă să îşi revină în sondaje. De ce? Anul acesta a ales strategia potrivită pentru anul trecut, după ce anul trecut alesese strategia potrivită pentru anul acesta.

Dacă va continua aşa, Crin Antonescu va ieşi din lupta electorală înainte ca ea să înceapă. Până la urmă, rămâne cum a zis Victor Ponta: „singurul adversar al lui Crin Antonescu pentru preşedinţie este Crin Antonescu”.

Traian Băsescu şi-a creat în cei 10 ani de mandat un sistem prin care a reuşit să controleze România şi a fost nevoie de crearea Uniunii Social Liberale (o alianţă împotriva naturii, între două partide ideologic opuse) pentru ca sistemul băsist să fie oarecum anihilat. Astfel, 2012 a fost anul înfrângerilor pentru Traian Băsescu (pierderea guvernării, pierderea partidului de suflet, PDL şi celebra cifră de 7,4 milioane, care a însemnat demiterea la referendum pentru Băsescu) şi al victoriei pentru USL. De asemenea, a fost anul în care Uniunea a mers ceas.

În 2013, după un 2012 plin de războaie şi de „sânge”, românii şi-au dorit linişte politică şi reconstrucţia României. Permierul Victor Ponta şi chiar Băsescu au înţeles foarte bine mesajul cetăţenilor şi şi-au văzut de treabă. Atacurile preşedintelui la adresa Guvernului au fost destul de voalate în prima parte a anului 2013, iar premierul Ponta şi-a văzut de guvernare. Efectele pozitive ale strategiei adoptate de liderul PSD a generat creştere economică pentru ţara noastră, încredere din partea investitorilor, creşterea ratei de absorţie a fondurilor europene şi o imagine mult mai bună a României pe plan extern.

Pe de altă parte, în 2013, Crin Antonescu a fost în defazaj faţă de partenerii din alianţă şi a purtat un război continuu cu Traian Băsescu. Strategia aleasă s-a dovedit necâştigătoare în condițiile în care românii erau sătui de războaie şi doreau o politică constructivă. Liderul PNL nu a făcut decât să irite electoratul prin continuarea unui război fără sens cu Băsescu. Felul în care au funcţionat strategiile alese de cei trei lideri politici s-a văzut şi în sondaje: Ponta, după un an de guvernare în care erodarea este inevitabilă, a reuşit să se păstreze la un nivel ridicat de încredere (42%), iar Antonescu (23%) a scăzut sub Băsescu (25%) la acest capitol. Mai mult, electoratul nu-l mai vede favorit pe Antonescu pentru prezidenţiale (dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidenţiale, Ponta ar câştiga detaşat, cu 32% din intenţiile de vot, în timp ce Antonescu ar obţine 24%).

Se pare că şi în 2014 Antonescu a început prost. Anul acesta este unul electoral, potrivit luptelor politice, iar Băsescu şi-a scos toate armele la atac. Ponta nu a ezitat să răspundă, în timp ce Antonescu a ales o strategie pacificatoare, neutră, diferită de restul lumii. În felul acesta, Antonescu refuză USL-istilor lupta pe care o doresc, refuză discursul anti-Băsescu şi rămâne cantonat într-o atitudine mai potrivită pentru anii ne-electorali. Defazajul lui Antonescu faţă de realitatea politică îl îndepărtează şi mai mult de Cotroceni. Astfel, românii vor observa că războiul se duce între Ponta şi Băsescu, iar Antonescu va fi un fel de Elveţie despre care nimeni nu va vorbit Ca o paralelă, când era al doilea Război Mondial lupta era între Germania și aliații săi și SUA, Anglia și URSS ca mari forțe, iar despre Elveţia nu vorbea nimeni. La fel va păţi şi Antonescu dacă nu-şi schimbă rapid strategia pentru că USL nu-şi permite să meargă la prezidenţiale cu un candidat din start pierzător.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ