USL rezistă dacă partidele susţin obiectivele fondatoare ale coaliţiei

| 09 ian, 2014

Retorica afişată de Crin Antonescu pare a marca o reconsiderare a abordării în raport cu partenerii din USL.

După ce în primele opt zile din 2014 Crin Antonescu nu şi-a făcut simţită prezenţa pe scena politică, liderul PNL a ieşit finalmente la lumină, în contextul şedinţei BPN. Iar retorica afişată de Crin Antonescu pare a marca o reconsiderare a abordării în raport cu partenerii din USL.

Astfel, dacă preşedintele liberal incheia anul 2013 într-un conflict deschis cu Victor Ponta şi cu PSD, vacanţa de iarnă pare a fi fost un sfetnic bun pentru Crin Antonescu. Reîntors cu bateriile încărcate, liderul liberalilor a reluat într-un registru pozitiv obiectivele şi misiunea USL. "La începutul acestui an, cred cu tărie că, în ciuda tuturor lucruilor pe care le-am văzut şi trăit (...), există obligaţia să încercăm, luând măsuri care se impun, să revigorăm, să menţinem USL pentru a ne duce la bun sfârşit mandatul primit de la cetăţeni. Nu am făcut această alianţă pentru a câştiga nişte voturi sau pentru a împărţi ţara în sfere de influenţă. Am făcut-o pentru a face viaţa românilor mai bună", a spus Antonescu, în intervenţia sa de la începutul şedinţei BPN al PNL.

Desigur, abordarea privind consolidarea şi revigorarea USL expusă de Crin Antonescu este lăudabilă şi nu poate decât să coincidă cu aşteptările celorlalte partide ale coaliţiei aflate la guvernare. Marea provocarea în ceea ce-l priveşte pe preşedintele PNL ţine însă de două aspecte fundamentale – dublarea discursului de fapte şi consecvenţa în declaraţii şi acţiuni. Fiindcă nu este pentru prima dată când Crin Antonescu îşi asumă o poziţie în faţa colegilor din PNL şi a partenerilor din alianţă pentru ca ulterior să îşi reconsidere discursul cu 180 de grade, dând dovadă de nestatornicie în ceea ce priveşte angajamentele la care face referire.

Iar primul pas pe care Crin Antonescu este dator să-l facă este acela de a sprijini fără echivoc politicile Guvernului Ponta, cabinet din care fac parte şi miniştrii liberali, dar pe care liderul PNL l-a atacat anul trecut ori de câte ori a avut ocazia, în căutarea câtorva puncte electorale. Susţinerea înseamnă solidarizarea cu echipa guvernamentală nu doar atunci când sunt anunţate măsuri pozitive, ci mai ales atunci când, pentru atingerea ţintelor economico-fiscale, Guvernul se află în situaţia de a adopta măsuri nepopulare.

În alte ordine de idei, pentru ca actualul discurs al lui Crin Antonescu să fie credibil şi convingător pentru partenerii din USL şi pentru cetăţeni, preşedintele liberal trebuie să renunţe la abordările duplicitare. Astfel, jocul de lider al opoziţiei din interiorul puterii, carte pe care Crin Antonescu a mizat puternic în anul recent încheiat, trebuie încheiat.

Totodată, pentru a-şi proba onestitatea şi fidelitatea faţă de proiectul USL, Crin Antonescu trebuie să demonstreze că nu plasează propriile ambiţii prezidenţiale mai presus de buna guvernare. Dacă are fler şi tact politic, liderul PNL va înţelege că obţinerea fotoliului prezindenţial îi va fi facilitată dacă guvernarea USL va merge în parametrii optimi. Adică prin susţinerea Executivului, nu prin sabotarea şi subminarea acestuia.

Nu în ultimul rând, Crin Antonescu trebuie să demonstreze că renunţă la alianţa subterană cu Traian Băsescu. Din acest punct de vedere, nu putem să nu remarcăm faptul că deşi PNL a enumerat mai multe obiective pentru 2014, tocmai obiectivul destructurării regimului Băsescu a fost omis. Zilele următoare vor demostra dacă a fost doar o nevinovată scăpare sau duplicitarea rămâne o cheie de boltă a comportamentului politic al liderului liberal.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ