10 ani de NATO. Băsescu: Proasta guvernare poate pune în pericol stabilitatea ţării

| 01 apr, 2014

Senatul şi Camera Deputaţilor au început, marţi, şedinţa solemnă consacrată aniversării a 10 ani de la aderarea României la NATO, la şedinţă fiind prezent preşedintele Traian Băsescu, foştii şefi ai statului Emil Constantinescu şi Ion Iliescu, precum şi principesa Margareta, dar şi foşti premieri.

Iata principalele declaratii ale presedintelui:

Sunt onorat sa ma adresez in acest moment cu semnficatii deosebite. In 2014, romanii sarbatoresc 10 ani de cand Romania a intrat in NATO.

In 2014 romanii sarbatoresc 10 ani de cand Romania a devenit membra a NATO, cea mai puternica alianta din lume.

Prin latinitatea noastra si prin evolutia istorica, intotdeauna ne-am considerat a fi occidentali.

Suntem aici impreuna reprezentanti ai parlamentului, presedintiei si guvernului pentru a spune poporului roman si lumii ca aderarea la NATO si Ue au reprezentat decizii istorice ale statului roman.

Am obtinut astfel cei mai buni aliati si cele mai bune conditii de dezvoltare a tarii.

Pentru prima oara in istoria ei moderna Romania e aliata cu toate puterile occidentale in acelasi timp.

Suntem aici, impreuna, pentru a spune poporului roman dar si lumii ca aderarea la NATO si in UE au reprezentat decizii istorice a statului roman. Am obtinut astfel cei mai buni aliati. Alianta noastra la NATO are o semnificatie istorica, Romania este aliata cu toate puterile occidentale in acelasi timp.

Relatia cu SUA a facut posibil sucutul de la Deveselu, amplasarea de baze pe teritoriul Romaniei, organizarea summitului NATO la Bucuresti, o angrenare fara precedent a structurilor militare si de securitate ale Romaniei in angrenajul NATO.

Suntem aici si pentru a elogia adevaratii eroi, militarii romani cazuti in razboi. Militarii romani, cazuti sub drapel, in misiunile armate. Si-au servit tara cu onoare, devotament si curaj.

Le multumim si romanilor, fara ei acest obiectiv NATO nu ar fi fost atins. Incepand cu 2002, am asistat la accelerarea dezvoltarii economice ale tarii. Romania si-a demonstrat loialitatea si capacitatea de lupta.

Din 2002 am asistat la cresterea semnificativa a numarului de investitii straine directe.

Plasarea sub umbrela protectoare a NATO a favorizat intensificarea dezvoltarii Romaniei.

Suntem aici pentru a spune aliatilor nostri ca pot conta pe noi.

In orice misiune, am fost, suntem si ramanem alatauri de aliatii nostri din  NATO.

Aderarea la NATO si UE reprezinta cele mai mari realizari ale noastre. Romania trebuie sa-si urmeze drumul pe Calea Europeana. Daca de la 10 ani de la aderare, romanii nu traiesc mai bine, asta este vina noastra, a clasei politice.

Extinderea NATO catre est a demonstrat valoarea tezei care spune ca Europa de vest nu poate fi in siguranta daca nu este garantata si siguranta Europei centrale si de est.

Daca impreuna - clasa politica - am actionat coordonat pentru aderarea la cele doua organizatii, tot impreuna va trebui sa veghem la apararea acestor impliniri.

Acum cativa ani avertizam asupra problemelor cu care se confrunta statele riverane Marii Negre: conflicte ingheate, prezenta trupelor straine fara acordul tarii gazda, trafic de armament.

Din 2008 lista a fost completata cu utilizarea drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor teritoriale drept lance si scut pentru anexari teritoriale.

Conflictele inghetate din Transnistria, Abhazia, Osetia, Crimeea, reprezinta un test pentru capacitatea NATO de a aduce securitate in regiune.

Contextul strategic actual, instabilitatea regionala, o relatie complexa, cu Rusia, incalcari ale dreptului international confirma analizele noastre.

Nu exista alt raspuns decat adaptarea capacitatilor aliantei pentru a face fata amenintarilor pentru a avea stabilitate in Europa. Trebuie sa evitam zonele gri si ambiguitatile in abordare.

Ce stabilitate avem in problema transnistreana?

De 21 de ani, formatul 5+2 nu a facut decat sa creeze timp pentru consolidarea statalitatii unei asa numite tari independente.

Trebuie asimilat adevarul ca membrii NATO si-au consolidat propria securitate oferind garantii si altor state.

Ucraina a pierdut Crimeea, in conditiile in care la Budapesta, in 1994, la schimb pentru dezarmarea nucleara, Ucraina a predat tot arsenalul nuclear si trei mari puteri s-au angajat sa-i respecte independenta si integritatea teritoriala.

Unul din cei trei garantii i-au luat o bucata din teritoriu, iata un tip de risc pe care il avem in regiune.

Trebuie sa contiunuam sa dialogam cu Ucraina, sa o incurajam sa actioneze ca un partener de incredere si previzibil contributor la securitatea internationala. Romania sustine suveranitatea Ucrainei. Romania condamna gestul neprovocat al autoritatilor ruse si nu recunoaste anexarea teritoriala a Crimeei.

Responsabilitatea ca oameni politici devine mai mare. De acum incolo, va trebui sa facem ceea ce trebuie si nu numai ceea ce putem.

Odata cu evenimentele din Ucraina, proasta guvernare poate pune in pericol stabilitatea tarii. Prin coruptie, incompetenta, minciuna putem pune in pericol Romania mai mult decat orice alta amenintare. Amestecul de lacomie si incompetenta de care Romania sufera poate pune in pericol tara. Este obligatia noastra sa conlucram la binele natiunii.

Fac un apel la guvern si la parlament sa identifice cele mai bune cai de inzestrare a Armatei.

Trebuie sa colaboram indeaproape pentru o mai stransa relatie tranatlantica si pentru un NATO mai puternic si mai angajat in regiune.

Va cer, ca impreuna, sa facem toti pasii necesari ca Romania sa devina mai puternica.

Daca vom fi responsabili, vom reusi sa asiguram Romaniei ani de pace si prosperitate.

Inainte sa inchei, as vrea sa spun alte trei fraze:

Nu le putem cere altora sa ne respecte tara mai mult decat o respectam noi.

Nu le putem ccere altora sa ne apere tara mai mult decat o aparam noi.

Nu putem cere altora sa ne iubeasca tara mai mult decat o iubim noi.

 

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
01 apr, 2014
Marin
foarte bine spus
Ponta ar face bine sa bage la cap aceste adevaruri si sa ne respecte pe noi, cetatenii Romaniei. Respectandu-ne pe noi, respecta si tara! Aratand aroganta si marlanie, loveste si in tara aceasta!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ