Consultări la Cotroceni: Klaus Iohannis discută cu partidele politice. Declaraţia lui Victor Ponta

| 20 apr, 09:03

Consultările preşedintelui Klaus Iohannis cu partidele și formațiunile parlamentare pe tema stadiului legislației electorale și a procedurilor parlamentare de încuviințare a cererilor justiției au început luni la Palatul Cotroceni cu delegația PSD condusă de președintele social-democraților, premierul Victor Ponta.

UPDATE. Președintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că până la alegerile din 2016 o amendare coerentă a Constituției nu mai este posibilă.

"Legat de Constituție, noi considerăm că în această sesiune, în acest an, până la alegerile din 2016 o amendare a Constituției, o amendare coerentă, substanțială, nu mai este posibilă. Discuțiile pot fi continuate în comisie, dar noi nu credem că se poate ajunge în Parlament la două treimi sau la trei pătrimi în acest an, în această perioadă", a spus Kelemen Hunor, după consultările reprezentanților UDMR cu președintele Iohannis.

El a arătat că speră că observațiile UDMR vor fi luate în considerare referitor la legea finanțării partidelor politice și legea finanțării campaniilor electorale.

Liderul UDMR a precizat că în ceea ce privește legea alegerilor locale UDMR susține alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin și alegerea președinților consiliilor județene în mod direct.

"Putem accepta și alegerea președintelui de către Consiliul Județean. Din punctul nostru de vedere, nu are o miză importantă modalitatea cum sunt aleși președinții consiliilor județene. Eu recunosc că la o adică alegerea președinților în interiorul consiliilor și de către consiliu, din punctul nostru de vedere ar însemna câteva avantaje eventual, dar nu acest lucru este important, important este să fie o administrație publică funcțională și bine gândită", a arătat Kelemen Hunor.

Președintele UDMR a menționat că, în ceea ce privește alegerile locale, Uniunea susține un prag de 3% pentru alegerile consiliilor județene, afirmând că acest prag este unul rezonabil. De asemenea, Kelemen Hunor a precizat că UDMR susține reîntoarcerea pe lista națională, reprezentarea proporțională și principiul ca un județ să aibă cel puțin doi senatori și patru deputați în cazul alegerilor parlamentare.

"Acest lucru înseamnă o reducere semnificativă a numărului de parlamentari atât la Senat, cât și la Camera Deputaților, dar cifra de 300 nu este bătută în cuie. Noi considerăm că va fi un pic peste 300, dar nu acest lucru este cel mai important. Noi susținem introducerea unui prag alternativ în acest proiect de lege. Am prezentat argumentele și președintelui Republicii", a afirmat Kelemen Hunor.

În cazul votului din diaspora, președintele UDMR a arătat că Uniunea susține votul prin corespondență cu înregistrarea prealabilă a celor care vor să voteze.

El a spus că subiectul pensiilor pentru parlamentari nu a fost atins în discuțiile cu președintele Iohannis, arătând că nu se poate veni cu o astfel de propunere în 2015.

"Orice discuție este binevenită, dar nu cred că trebuie să mergem în această direcție, în acest an, în această perioadă, când nemulțumirile societății sunt enorm de substanțiale și până când nu găsim o rezolvare pentru medici și pentru cei care lucrează în învățământ — pentru mine prioritatea ar fi învățământul și sistemul de sănătate — aici nu trebuie să căutăm soluții care nu pot fi votate, acceptate și puse în aplicare", a explicat Kelemen Hunor.

El a mai spus că nu s-a discutat despre accelerarea solicitărilor justiției în cazul parlamentarilor, dar a spus că UDMR susține această temă.

Citeşte şi: Tomac, AVERTISMENT DUR la adresa lui Klaus Iohannis: “E o greşeală!”

UPDATE. Deputatul PC Bogdan Ciucă a declarat, luni, după consultările cu președintele Klaus Iohannis, că formațiunea pe care o reprezintă a exprimat deja un punct de vedere pe temele ridicate de șeful statului și nu și-a schimbat poziția.

"Dacă până acum, în general, în societatea românească, ne-am obișnuit să apară o temă, toată lumea se entuziasmează, dar nimeni nu se ține să impună un calendar, iată că de data aceasta lucrurile sunt un pic schimbate și este un lucru de admirat. Faptul că cineva dorește să impună un calendar pe subiecte care sunt interesante pentru toate partidele politice este un lucru de salutat și în acest context Partidul Conservator reamintește că pe toate aceste subiecte și-a exprimat un punct de vedere, nu ni l-am schimbat", a spus Ciucă, citat de Agerpres.

El a afirmat că PC susține reforma în domeniile care au făcut subiectul discuțiilor cu șeful statului și a exprimat speranța că în această sesiune parlamentară se va reuși rezolvarea măcar a unora dintre acestea întrucât, a apreciat Ciucă, un astfel de lucru ar fi posibil "și procedural, și politic".

"Din punct de vedere al temei care este legată de accelerarea răspunderii la solicitările ministrului Justiției, respectiv procurorului general, Camera Deputaților știți că n-a generat o problemă în acest sens. De când s-a schimbat statutul și-a impus acel interval de trei, respectiv cinci zile în care comisia, respectiv plenul să răspundă la solicitare, lucrurile au mers cumva într-o direcție bună. A rămas de clarificat acest termen, este adevărat, cu privire la solicitările privind începerea urmăririi penale în cazul miniștilor și a celor care au fost membri ai Guvernului. Probabil că un termen asemănător ar trebui impus tot prin statut sau, evident, printr-o normă legală", a arătat deputatul conservator.

În ceea ce privește legile care vizează alegerile locale și parlamentare, Ciucă este de părere că și acest subiect poate fi rezolvat până la sfârșitul sesiunii.

Întrebat dacă s-a stabilit un calendar al adoptării tuturor acestor legi, deputatul PC a spus că șeful statului ar dori ca până la sfârșitul acestei sesiuni, "dacă nu toate, măcar o parte din aceste probleme să fie rezolvate".

Citeşte şi: Klaus Iohannis, ATENŢIONARE pentru UDMR: “Sunt lucruri pe care ar trebui să le ştiţi”

UPDATE. UNPR înțelege în mod constructiv partea sa de responsabilitate în ceea ce privește consensul național, dar așteaptă și de la celelalte partide politice să-și asume această responsabilitate, a declarat, luni, președintele formațiunii, Gabriel Oprea, după consultările avute cu șeful statului, la Palatul Cotroceni.

"Consensul presupune întotdeauna cooperare și chiar, uneori, compromisuri atât pentru Putere, cât și pentru Opoziție. Nu există premianți sau repetenți când vorbim de consensul României", a adăugat Oprea.

Potrivit acestuia, Codul electoral trebuie schimbat "cât mai urgent", fiind, de asemenea, necesare "proceduri clare, legale pentru ca Justiția să nu fie obstrucționată în Parlamentul României".

Liderul UNPR a adăugat că formațiunea sa îl sprijină "necondiționat" pe președintele Klaus Iohannis "mai ales în proiectele naționale și mai ales în proiectele (...) care asigură creșterea securității României".

La rândul său, ministrul delegat pentru Relația cu Parlamentul, Eugen Nicolicea, vicepreședinte al UNPR, a arătat că, în ceea ce privește integritatea și imunitățile, formațiunea din care face parte a propus ca parlamentarului incompatibil să-i înceteze mandatul fără vot în Parlament.

"Am stabilit termene clare și scurte și sunt adoptate deja în Statutul deputatului și senatorului: trei zile la comisie, cinci zile la plen, mai puțin neputându-se datorită încălcării drepturilor prevăzute în deciziile Curții Constituționale. Cu privire la ridicările de imunități, tot noi am propus — și s-a adoptat deja — modificarea statutului în sensul adoptării unei majorități mici, majoritatea celor prezenți, pentru hotărârile în care se ridică imunitatea. Cu privire la legile electorale, sprijinim consensul degajat în Parlament, având și o notă proprie și anume faptul că dorim să se actualizeze listele electorale din țară și din registrul care se va înființa pentru diaspora", a explicat Nicolicea.

Citeşte şi: Vasile Blaga: PNL menţine propunerea cu alegerea primarilor în două tururi

UPDATE. Copreședintele PNL Vasile Blaga a declarat luni, după consultările cu președintele Klaus Iohannis, că Senatul poate aproba în această săptămână trei legi din pachetul privind Codul electoral - Legea finanțării partidelor politice, Legea alegerilor locale și Legea partidelor politice.

"I-am transmis domnului președinte că ne-am îndeplinit promisiunile pe care le-am făcut la prima întâlnire și, din punctul nostru de vedere, în această săptămână Senatul poate aproba deja trei legi din acest pachet. Prima lege este cea a finanțării partidelor și campaniilor. Am văzut cererea de reexaminare, i-am transmis președintelui punctele noastre de vedere, nu avem observații la această serie de puncte prinse în cererea de reexaminare și ea poate ajunge în plenul Senatului și miercuri, oricum este vot final", a spus Blaga.

În ceea ce privește cea de-a doua lege, cea privind alegerile locale, liderul liberal susține că i-a transmis șefului statului că PNL a menținut toate amendamentele referitoare la alegerea primarilor și a președinților de consilii județene, adică alegerea în două tururi.

"Le vom ridica, sigur, în plen, dar o lege mai bună trebuie și atunci, dacă va trece varianta primar într-un singur tur, asta va fi, o vom accepta, iar dintre două rele — președinte de consiliu județean într-un tur sau ales dintre consilieri — acceptăm varianta alegerii de către consilierii județeni", a arătat Vasile Blaga.

Referindu-se la a treia lege care, în opinia sa, ar putea fi aprobată de Senat în această săptămână, Legea partidelor politice, liberalul a afirmat că partidul pe care îl reprezintă nu are nicio observație asupra ei.

Despre legea care ar favoriza votul în diaspora, Blaga a spus că ar putea fi luată în discuție săptămâna viitoare în Comisia de Cod electoral.

"Noi suntem adepții votului alternativ, am înțeles că și PSD, deci, iată, nu vor fi probleme, dacă doresc cu adevărat acest proiect de lege. Oamenii pot vota ca și până acum în secții, dar ca să fie numărul de secții suficiente, noi dorim ca Autoritatea Electorală Permanentă să organizeze aceste alegeri și să aibă și datele necesare, deci preînscrierea celor care doresc să voteze prin corespondență cu un timp înainte. Aici, într-adevăr, suntem într-o discuție constituțională. Pe noi nu ne deranjează șase luni, dar constituțional nu știm dacă putem declanșa procesul de înscriere mai devreme de declanșarea alegerilor. (...) Dacă se va modifica legea să fie posibilă preînscrierea celor care doresc să voteze, cu șase luni, nu avem nimic împotrivă", a explicat Vasile Blaga.

Citeşte şi: Victor Ponta cere referendum pentru revizuirea Constituţia

UPDATE. Premierul Victor Ponta a declarat, după consultările cu Klaus Iohannis, că a ridicat problema revizuirii Constituției și a solicitat sprijinul șefului statului, precizând că a făcut acest lucru în condițiile în care, pe subiectul menționat, "PNL nu are nicio poziție".

"Am ridicat o problemă președintelui și i-am solicitat sprijinul măcar pentru a ne clarifica. Faptul că la pachet cu modificarea legilor electorale era în discuție o revizuire a Constituției. Din păcate, colegii de la PNL nu au nicio poziție în acest moment, nu au luat o decizie politică dacă mai susțin sau nu acest lucru și e important să știm dacă mai putem să facem în acest an revizuirea Constituției sau dacă e un proiect pe care PNL nu-l mai consideră de actualitate. Din punctul nostru de vedere, ar fi o mare greșeală, pentru că e nevoie de modificări constituționale", a spus Ponta, la Palatul Cotroceni.

El a afirmat că în ceea ce privește revizuirea Constituției s-a ajuns într-o fază "foarte avansată", având în vedere că există deja poziția oficială atât a Comisiei de la Veneția, cât și a Curții Constituționale a Românei și mai trebuie făcut "pasul următor".

"Să rămână textele considerate acceptabile de către Comisia de la Veneția și Curtea Constituțională și să trecem prin cele două Camere și după aceea prin referendum", a explicat premierul în ce ar consta faza următoare în procesul de revizuire.

Citeşte şi: Victor Ponta pregăteşte bilanţul celor trei ani de guvernare

În debutul întâlnirii, Victor Ponta a remarcat că s-a schimbat partea pe care stau de obicei reprezentanții partidelor și formațiunilor parlamentare la consultările cu șeful statului.

"Acum câte ceva trebuie să și schimbăm", a spus președintele Iohannis, potrivit Agerpres.

"Noi suntem de acord cu toate schimbările. Orice schimbare care ne face să uităm de vremurile trecute e binevenită", a răspuns premierul.

Din delegația PSD fac parte și președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, președintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, și Gabriela Podașcă, Andrei Dolineaschi și Ioan Chelaru.

La consultări participă și consilierii prezidențiali Dan Mihalache, Tatiana Niculescu Bran, Laurențiu Ștefan, Andrei Muraru, Simina Tănăsescu, Mihaela Ciochină.

După social-democrați, la consultările de la Cotroceni vor urma reprezentanții PNL, UNPR, PC, UDMR și cei ai grupului minorităților naționale.

Potrivit Administrației Prezidențiale, consultările vizează stadiul legislației electorale, inclusiv cel al reglementărilor necesare asigurării dreptului de vot al românilor care trăiesc în afara granițelor, procedurile parlamentare de încuviințare a cererilor de urmărire penală, reținere, arestare sau percheziție a membrilor Parlamentului, precum și alte teme de interes public.

"Finanțarea partidelor și a campaniilor electorale trebuie să fie corectă și transparentă. Românilor din străinătate trebuie să li se asigure dreptul la vot. Reforma sistemului electoral trebuie să garanteze prezența unor candidați preocupați de buna gestionare a banilor publici și care într-adevăr să-i reprezinte pe cetățeni.

Citește și:  EXCLUSIV. CONSULTĂRI LA COTROCENI: Cât de întârziate sunt legile electorale cerute de Klaus Iohannis

De asemenea, trebuie să ne asigurăm că viitorul Parlament va coopera pe deplin cu justiția. De luni, încep o nouă serie de consultări pe aceste teme cu partidele și formațiunile politice reprezentate în actualul Parlament", scria Iohannis pe Facebook.

Programul consultărilor

Consultările vor începe la ora 10,00 cu Partidul Social Democrat, urmând ca șeful statului să se întâlnească cu Partidul Național Liberal (ora 11,00), Uniunea Națională pentru Progresul României (ora 12,00), Partidul Conservator (ora 15,00), Uniunea Democrată Maghiară din România (ora 16,00), Grupul parlamentar al minorităților naționale (ora 17,00).

Premierul Victor Ponta, a anunțat că se va prezenta la consultările de la Cotroceni însoțit de o delegație a social-democraților. El a spus că mandatul cu care vine la întâlnirea cu șeful statului vizează reforma electorală. ''Reforma electorală, așa cum am stabilit. Asta înseamnă un alt sistem pentru alegerile parlamentare, pentru alegerile locale și pentru asigurarea votului tuturor cetățenilor din afară țării și din țară'', a precizat Victor Ponta, conform Agerpres.

Președintele Uniunii Naționale pentru Progresul României, Gabriel Oprea, a anunțat că va merge la consultările de la Cotroceni. "Luni, mergem la consultări, la Cotroceni, mergem cu toată deschiderea, o delegație de șase colegi, UNPR este deschis, în actualul context de securitate, pentru orice proiect național adevărat pe care îl prezintă fie președintele României, fie orice formațiune politică din România", a precizat Oprea.

Delegația Partidului Național Liberal va fi condusă de copreședintele PNL Vasile Blaga, Alina Gorghiu aflându-se, în perioada 19 — 26 aprilie, la Adunarea Parlamentară a NATO, care se desfășoară în SUA, în calitate de membru al delegației României. Alături de Blaga, din delegație vor mai face parte prim-vicepreședinții Cătălin Predoiu și Ludovic Orban, vicepreședintele Mihai Voicu și secretarii generali Marian Petrache și Gheorghe Flutur.

PNL va susține la consultările cu președintele Klaus Iohannis proiectele inițiate de liberali cu privire la exercitarea votului de către cetățenii din afara granițelor și la simplificarea și accelerarea procedurilor parlamentare, a declarat joi purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe. "Mandatul nostru este clar la consultările cu președintele Klaus Iohannis, care ne pică ca o mănușă. În legătură cu posibilitatea exercitării votului pentru cetățenii din afara granițelor, PNL a depus un proiect la Parlament pe care îl vom susține și în fața președintelui", a afirmat Stroe.

El a arătat că liberalii sunt în favoarea simplificării și accelerării procedurilor parlamentare în cazul cererilor justiției. "Suntem pentru și avem de un an un proiect prin care se simplifică și se accelerează procedurile parlamentare, în contextul în care propunem un termen de 48 de ore de soluționare a cererilor justiției", a spus Stroe.

Kelemen Hunor, președinte al UDMR, a declarat că mandatul cu care se va prezenta luni la Cotroceni vizează alegerea primarilor într-un singur tur și un prag de 3% pentru alegerile locale.

"Mandatul este foarte clar, vrem o legislație electorală care să asigure o reprezentare proporțională, primari dintr-un singur tur de scrutin și, așa cum am anunțat și propus, 3% prag electoral pentru alegerile locale. Pentru parlamentare susținem ideea revenirii pe liste județene, dar repartizarea mandatelor să fie pe un sistem care asigură reprezentare proporțională", a declarat, la sfârșitul săptămânii trecute, Kelemen Hunor.

El a precizat și că este important ca toți cetățenii care doresc să își exercite dreptul de vot să poată face acest lucru neîngrădit și în limitele legii.

"Există această posibilitate, există niște criterii, înregistrarea prealabilă a celor care vor să meargă la vot, este un sistem care funcționează peste tot în lume. Nu trebuie să fie niciun cetățean român care dorește să meargă la alegeri și să participe la vot și să nu aibă această posibilitate, respectând criteriile și condițiile legislative. Sigur, este importantă pentru alegerile prezidențiale această posibilitate de a vota și într-o oarecare măsură și pentru alegerile parlamentare. Pentru locale și pentru europarlamentare nu are nicio miză, dar trebuie găsită o soluție echilibrată și corectă", a spus liderul UDMR.

Kelemen Hunor va conduce luni delegația formațiunii la consultările care vor avea loc la Cotroceni, din componența acesteia urmând să facă parte și președintele Consiliului Reprezentanților Unionali, Rozalia Biro.

Liderul Grupului minorităților naționale din Camera Deputaților, Varujan Pambuccian, a precizat că va merge luni la consultările de la Palatul Cotroceni. "O să participăm la întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis. Voi merge cu o delegație a grupului nostru, este prea devreme să spun cu ce mandat ne vom prezenta la întâlnire. O să stabilim luni în ședința de grup care va fi delegația și cu ce mandat mergem la Cotroceni", a declarat Varujan Pambuccian.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
21 apr, 08:05
Florin
O sansa noua
Dezvolta propria ta afacere,in timpul liber,o afacere mica si folo-
sitoare.Tot ce ai de facut este sa ai rabdare si sa gandesti pozitiv.
Trimite "info" la adresa de email: [email protected] si vei
primi toate detaliile privind aceasta afacere profitabila.
21 apr, 01:55
Dumitrita
Oferta de munca
Cea mai noua oferta de lucru! Foarte multi oameni s-au convins de seriozitatea noastra! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! sellectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ