Dosarul Băsescu-Bercea. Justiţia română dă examenul de maturitate

| 20 iun, 2014

Dosarul Băsescu-Bercea. Prin reţinerea fratelui preşedintelui României, dosarul Băsescu-Bercea, în care Mircea Băsescu este acuzat că ar fi luat bani în schimbul promisiunii că poate obţine achitarea lui Anghel Stanciu, zis Bercea Mondialul, a ajuns la un alt nivel.

Dosarul Băsescu-Bercea. Dacă până acum procurorii au tot încercat tergiversarea dosarului Băsescu-Bercea, dovezile audio-video depuse de avocatul Pavel Abraham au precipitat lucrurile, ancheta fiind preluată de atunci de structura centrală DNA şi ajungându-se la reţinerea lui Mircea Băsescu.

Însă, dincolo de detaliile scandalului, pe care acum magistraţii trebuie să le clarifice, dosarul Băsescu-Bercea are o miză mult mai mare, el reprezentând un test important în ceea ce priveşte independenţa justiţiei din România faţă de politic. De ani de zile, acest subiect reprezintă una din temele favorite ale lui Traian Băsescu, care a făcut apel la neimplicarea politicului aproape de fiecare dată când a lansat un atac la adresa adversarilor săi. Desigur, lui Traian Băsescu i-a fost uşor să utilizeze acest argument, având în vedere atât poziţia pe care o ocupă în statul român, cât şi faptul că probleme cu Justiţia au avut în mare parte doar adversarii domniei sale.

Citește și: Imunitatea lui Traian Băsescu, contestată la CCR

De asemenea, tema independenţei justiţiei a fost întorsă pe toate părţile atât de politicieni şi de mass-media autohtonă, cât şi de partenerii noştri externi, situaţia din România fiind monitorizată cu atenţie de UE. Este perfect adevărat că, fie la presiunea externă, fie ca urmare a eforturilor unor oameni din sistem sau politicieni, s-au făcut paşi importanţi în direcţia consolidării independenţei Justiţiei din România şi aceste eforturi trebuie continuate. De ele depinde în fond funcţionarea corectă a statului român.

Importanţa reală a dosarului Băsescu-Bercea este aceea că pentru prima dată procurorii au început să ancheteze în mod serios o zonă care până acum părea tabu pentru ei şi anume preşedintele Traian Băsescu şi anturajul său. Imaginea cu fratele liderului de la Cotroceni dus de la DNA la Secţia Cercetări Penale este poate mai importantă decât anchetarea oricărui parlamentar sau ministru. Ea poate fi semnalul că, pentru prima dată în foarte mulţi ani, chiar nimeni nu este în România mai presus de lege. Asta desigur, dacă în final nu se va dovedi că totul a fost doar un simplu exerciţiu de imagine şi dosarul va fi îngropat de procurori şi judecători după ce atenţia opiniei publice se va mai diminua.

Citește și: Kovesi ameninţă cu JUDECATA! Vezi cine sunt vizaţi

În realitate, întrebarea cea mai mare în legătură cu dosarul Băsescu-Bercea, în care Mircea Băsescu este învinuit de trafic de influenţă, este până unde vor urmări procurorii devezile existente la dosar, mai ales dacă acestea vor fi de natură să implice şi alte persoane din anturajul preşedintelui. Răspunsul la această întrebare poate fi dat în lunile următoare doar de procurori şi modul în care ei vor coordona mai departe ancheta mai ales în cazul în care rezultatele vor fi defavorabile regimului Băsescu va reprezenta un moment de cumpănă pentru independenţa justiţiei din România.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ