La ce ar folosi demisia lui Băsescu

| 20 iun, 2014

După ani la rând în care Traian Băsescu şi-a arogat rolul de protector al justiţiei şi implicit, de cavaler al luptei anti-corupţie, șeful statului receptează o lovitură devastatoare pentru profilul său imagologic, prin reținerea fratelui său într-un caz de trafic de influenţă.

Cu toate că întreaga ţară cunoştea legăturile familiei Băsescu cu cea a interlopului Bercea Mondial, nimeni nu bănuia că această prietenie se va transforma într-un călcâi al lui Ahile pentru şeful statului. Iar odată dezvelită această vulnerabilitate, Traian Băsescu îşi pierde orice credibilitate pe discursul anti-corupţie şi pro-independenţa justiţiei.

Dincolo de încercările lui Traian Băsescu de a se delimita de acţiunile fratelui său şi de patetismul declaraţiilor sale, dat fiind că dosarul Mircea Băsescu-Bercea Mondial ridică serioase semne de întrebare privind influenţa asupra justiţiei exercitate dinspre Palatul Cotroceni, singura formulă prin care președintele îşi poate demonstra cu adevărat buna credinţă este demisia. Doar prin plecarea lui Traian Băsescu din cea mai înaltă funcţie a statului român, nu ar mai exista niciun fel de suspiciune că organele de anchetă acționează la comandă politică, iar justiția română ar avea cu adevărat o șansă să își demonstreze capacitatea de a funcționa independent și imparțial atât în fața justițiabililor români, cât și a comunității internaționale.

Citeşte si Dosarul Băsescu-Bercea. Justiţia română dă examenul de maturitate

În plus, trebuie să ținem seama că dosarul în discuție are consecințe defavorabile nu doar  în plan intern, ci și extern. Acest caz  le oferă un argument suplimentar vocilor extremiste care au căpătat o forță tot mai ridicată în Europa și care încearcă să pună în mod nejustificat semnul de egalitate între infracţionalitate şi români, în contextul în care dosarul în discuţie sugerează că ar exista o legătură  la nivelul cel mai înalt al statului român cu infractori dovediţi şi reţele mafiote.

Mai mult, odată cu arestarea lui Mircea Băsescu, şeful statului devine un personaj nefrecventabil. Un preşedinte suspectat de legături cu clanurile mafiote nu poate reprezenta un partener credibil de dialog pentru niciun lider european sau de peste Ocean care se respectă. Ba mai mult, în contextul generat de dosarul instrumentat de procurorii DNA, participarea lui Traian Băsescu la vreo reuniune la nivel înalt i-ar pune interlocutorii într-o situație imposibilă și ar reprezenta un afront grav adus partenerilor externi ai României.

Ca urmare, Traian Băsescu nu doar că nu îşi mai poate îndeplini în mod eficient funcţia de reprezentare pe care o are ca şef al statului român, dar riscă chiar să genereze un incident diplomatic foarte grav. Iar în această situaţie, singura soluţie morală şi corecta politic ar fi demisia de onoare. Traian Băsescu și-ar putea spăla astfel măcar o parte din multele păcate pe care și le-a făcut în ultimii nouă ani și jumătate în fața românilor și ar putea să părăsească cu capul sus Palatul Cotroceni, demonstrând că, măcar acum, la final de mandat, a înțeles să pună interesul național al României mai presus de dorința de a-și păstra propriul scaun.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
22 iun, 2014
Maria
şeful statului devine un personaj nefrecventabi
Premierul e frecventabil dupa toate declaratiile care le face? dupa sustinerea celor condamnati pentru trafic de influienta ,furt ,etc...nu mai spun de doctorate...
21 iun, 2014
Alegator
Handicapati
Voi aveti misiunea de a prezenta lucrurile exact pe dos. Orice om cu un dram de minte realizeaza ca tara in care fratele presedintelui poate fi arestat pentru fapte de coruptie fara nici o problema, are o justitie libera. Codul de verificare e scris corect.
21 iun, 2014
BEBE
DEMISIA
La ce ar folosi demisia lui Basescu ? La linistirea si limpezirea apelor in Romania,pentru ca sunt tare repezi si involburate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ