Mircea Băsescu reținut. Macovei şi talibanii tac sau caută justificări pentru Traian Băsescu şi fratele său

| 20 iun, 2014

Mircea Băsescu reținut. Când statul de drept este terfelit, aşa cum o arată scandalul în care sunt implicaţii fraţii Băsescu, închidem ochii şi ne prefacem că nu s-a întâmplat nimic .

Mircea Băsescu reținut. Cum scandalul traficului de influenţă în care este implicat Mircea Băsescu a explodat peste tot în mass-media – şi nu doar în cea autohtonă, dar şi în cea străină – aparatul de propagandă al Cotroceniului a intrat din nou în funcţiune. Aşa se face că posturile TV controlate de şeful statului şi cohorte întregi de jurnalişti sau analişti „imparţiali” au încercat să ne convingă cum că ceea ce i s-a întâmplat fratelui preşedintelui ar fi doar o înscenare. Iar cei care nu au mizat pe placa înscenării au încercat din răsputeri să acrediteze scenariul conform căruia Traian Băsescu nu poate fi responsabilizat pentru greşelile sau acţiunile ilicite ale fratelui său.

Şi, desigur, o tabără cel puţin la fel de condamnabilă precum primele două amintite mai sus este cea a talibanilor tăcuţi. Iar aici se încadrează în special Monica Macovei & Co., observatori foarte vigilenţi atunci când organele justiţiei luau în vizor politicieni din zona adversarilor lui Traian Băsescu, dar extrem de tăcuţi acum, când în spaţiul public intern se developează probabil unul dintre cele mai mari scandaluri ale ultimelor două decenii.

Citește și: Intelectualii lui Băsescu. Durerile mari sunt mute: intelectualilor lui Băsescu le-a pierit verbul

Pentru că au ales cartea tăcerii, Monica Macovei şi toţi ceilalţi talibani portocalii, care până mai ieri se erijau în cei mai mari lobbyişti ai independeţei justiţiei şi în cei mai mari apărători ai statului de drept, nu au făcut altceva decât să se discrediteze ireversibil în ochii românilor. Dubla măsură pe care aceşti “justiţiari” aserviţi Cotroceniului o aplică fără niciun fel de jenă arată, de fapt, cât de găunos este întreg discursul anticorupţie.

Astfel, când interesul o cere, fidelii preşedintelui Băsescu vorbesc apăsat despre apărarea statului de drept. Când statul de drept este terfelit, aşa cum o arată scandalul în care sunt implicaţii fraţii Băsescu, închidem ochii şi ne prefacem că nimic nu s-a întâmplat. Acest clivaj între acţiune şi discurs arată fără echivoc o formă de partizanat care nu doar că este profund condamnabilă, dar riscă să permanentizeze neîncrederea românilor în sistemul de justiţie.

Nu trebuie să fii un bun cunoscător al scenei politice pentru a înţelege că scandalul în care este implicat Mircea Băsescu nu-i este străin preşedintelui. De altfel, Traian Băsescu a spus cu subiect şi predicat că era la curent cu şantajul căruia i-ar fi căzut “victimă” fratele său. Şi totuşi, în loc să iasă public şi să condamne aşa-zisele presiuni exercitate de Bercea Mondial asupra fratelui său, Traian Băsescu a preferat să le treacă sub tăcere. Or, atunci când aproape în fiecare discurs vorbeşti despre domnia legii şi despre independenţa justiţiei, contrastul între ce declară preşedinte şi cum acţionează şeful statului este cât se poate de evident.

Citește și: Prima reacţie a lui Traian Băsescu: Sper ca varianta fratelui meu să fie REALĂ

Oricât de multe justificări ar încerca să găsească jurnaliştii apropiaţi preşedintelui Băsescu şi indiferent de cât de mult vor încerca talibanii portocalii să pună batista pe ţambal, realitatea este că tot acest scandal nu se poate termina decât cu consecinţe dezastruoase pentru şeful statului. Mai grav este însă că acest scandal nu va fi decontat doar de Traian Băsescu, ci întreaga instituţie prezidenţială va avea de suferit în planul imaginii.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
21 iun, 2014
ela
Care este vina lui T.Basescu?
Mircea Basescu nu este fiul minor al Presedintelui Traian Basescu!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ