Băsescu nu demisionează pentru că vrea să-l sprijine pe Iohannis

| 21 iun, 2014

Bogdan Oprea a declarat public nici mai mult nici mai puțin decât că Băsescu nu-și poate da demisia, pentru că aceasta i-ar lăsa cale liberă spre Cotroceni candidatului USD, premierului Victor Ponta, în timp ce președintele dorește să sprijine candidatul dreptei unite, care la ora actuală este nimeni altcineva decât controversatul edil al Sibiului, Klaus Iohannis.

Prima suspiciune și cea mai gravă, în cazul demisiei pe care Traian Băsescu refuză cu obstinație s-o considere, a fost aceea că președintele se teme de consecințele juridice, având în vedere numeroasele anchete și dosare ”înghețate”. Dar să fie numai atât? Analiștii politici și voci din presă au atras atenția că ar mai fi cel puțin un motiv.

Din clipa demisiei, anchetele ar putea fi reluate, dosarele redeschise și nimic nu i-ar mai putea împiedica pe magistrați să judece cazurile lui Traian Băsescu, ca pe ale oricărui alt cetățean obișnuit al României. Sigur că președintele ar face orice să evite acțiunile împotriva sa în Justiție, mai ales acum, când s-ar suprapune peste ancheta în ceea ce-l privește pe fratele său, Mircea Băsescu, în legătura cu mita, traficul de influență și clanul Bercea.

Citeşte şi: De ce demisia președintelui este impetuos necesară pentru bunul mers al Justiției


Din punctul de vedere al unui politician care dorește să rămână un candidat posibil atât pentru reunificarea dreptei, dar și pentru a conduce un viitor guvern, anchetarea penală simultană a fraților Băsescu ar reprezenta fără doar și poate un dezastru de imagine. Aceasta este eventualitatea simplă, luată până acum în considerație de majoritatea comentatorilor. Lucrurile au luat însă o întorsătură neașteptată imediat după ce purtătorul de cuvânt al președinției a dat o declarație mai mult decât bizară. Bogdan Oprea a declarat public nici mai mult nici mai puțin decât că Băsescu nu-și poate da demisia, pentru că aceasta i-ar lăsa cale liberă spre Cotroceni candidatului USD, premierului Victor Ponta, în timp ce președintele dorește să sprijine candidatul dreptei unite, care la ora actuală este nimeni altcineva decât controversatul edil al Sibiului, Klaus Iohannis.

Declarația lui Bogdan Oprea este revoltătoare din mai multe puncte de vedere.

Primul al fi cel principial: demisia de onoare are caracter constrângător, un demnitar și-o dă când nu mai are altă cale onorabilă și când s-a ajuns atât de departe, nu mai încape lor de tergiversări, negocieri și jumătăți de măsură. Cel mai concis spus: o demisie de onoare nu poate fi echivalată cu un joc de sacrificii, chiar și dacă această alternativă ar avea un scop bine fundamentat.

Citeşte şi: La ce ar folosi demisia lui Băsescu


Și astfel ajungem al al doilea motiv pentru care un astfel de punct de vedere este inacceptabil: argumentația purtătorului de cuvânt Bogdan Oprea este un sofism care se sprijină pe mai multe neadevăruri. În primul rând acela că demisia lui Băsescu l-ar propulsa la Cotroceni, conform Constituției, nu pe Ponta ci pe Tăriceanu.

A doua minciună strecurată în argumentația lui Bogdan Oprea pe post de adevăr este aceea că președintele ar avea îndreptățirea și temeiul legal pentru astfel de calcule. Ei bine, această favorizare a unui candidat și blocare a celuilalt în cursa prezidențială, este politică pură și dură, interzisă ca atare lui Traian Băsescu prin Constituție. Mare atenție în acest sens chiar la argumentația dată recent de CCR în cazul tricoului electoral, care în final spune clar când se poate interveni împotriva președintelui.

Ori favorizarea unui candidat în detrimentul celuilalt depășește cu mult în gravitate gestul prostesc și necugetat al îmbrăcării unui tricou cu însemne electorale partizane. Din acest punct de vedere, credem că singura modalitate pentru Băsescu de a evita demararea celei de-a treia suspendări, prin într-unirea tuturor elementelor cerute de reglementările CCR, ar fi să se dezică imediat de spusele purtătorului de cuvânt și să-l demită în consecință pe Bogdan Oprea, pentru afirmațiile hazardate. Dacă nu o face, se poate spune că Băsescu își însușește punctul de vedere al acestuia, cu consecințele de rigoare...

La final, să amintim despre consecința politică a unei astfel de declarații, de care până acum Traian Băsescu nu s-a delimitat. Acceptul său tacit aruncă în aer deopotrivă constructul PNL-PDL cât și șansele destul de firave ale lui Klaus Iohannis, pentru Cotroceni. Se spune și nu degeaba că oricine ar fi candidatul sprijinit în final de președinte, va pierde. Traian Băsescu este cobea perfectă în perspectiva alegerilor din iarnă. După ce că primarul Sibiului se luptă cam fără șanse să-și albească măcar parțial trecutul neguros și averea indecentă pentru un salariat bugetar, eticheta de ”om al lui Băsescu” ar fi exact tichia de mărgăritar care-i mai lipsește.

Este posibil ca președintele să se dumirească rapid în ce prostie s-a amestecat Bogdan Oprea, vorbind după toate probabilitățile despre înțelegeri subterane Băsescu-Blaga-Iohannis care ar fi trebuit să fie ținute departe de ochii și urechile electoratului. În acest caz Bogdan Oprea zboară și el, cum altfel, spre partidul Elenei Udrea, pentru a reface prestigiul formațiunii șifonat deopotrivă de scorul slab și de disidența intelectualilor mofluzi conduși de Papahagi și Funeriu.

Dar chiar și cu această demisie prudentă, ne întrebăm, oare nu este deja prea târziu? Nu cumva răul a fost deja făcut, o dată porumbelul scăpat? Să facem un scurt test. Răspundeți cât mai repede și fără ezitare: al cui om este Klaus Iohannis? Vedeți? Așa ziceam și noi...


loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

4 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
21 iun, 2014
anna
Acest Bogdan Oprea e atat de prost incat nu stie nici macar ca demisia presedintelui e urmata de un interimat asigurat de presedintele Senatului pana la alegeri anticipate?
21 iun, 2014
El Condor
E Iohanis "omul lui Basescu" ?
Daca Iohanis accepta spirijinul lui Basescu, demonstreaza clar ca este omul pe care acesta l-a impins pe functiie, "pentru orice eventualitate"; daca nu are nevoie de acest "sprijn" (de altfel ingrat); isi mentine imaginea de bun conducator in fata electoratului, iar Basescu trebuie sa continue "operatiunea Cioaca" , dandu-si rusinos DEMISIA .
21 iun, 2014
rad_de_prosti
ARDEI A MAI FATA MA-TA KRETINI ?
MA, TU ORI ESTI TREPANAT ORI TAC-TU ERA UN BIVOL LOL
21 iun, 2014
Basescu
nasterea
Ma-sa nu, dar ma-ta , da !

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ