Încă un primar trimis în judecată pentru corupție

| 10 mar, 20:54

Procurorii DNA - Serviciul Teritorial Oradea l-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe Adrian Nicolae Domocoș, primar al municipiului Beiuș, acuzat de luare de mită, abuz în serviciu, fals intelectual, efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția de primar, deținerea fără drept a unei arme neletale și deținerea fără drept a munițiilor.

În același dosar, au fost deferiți justiției Mircea Ovidiu Mihăilă Constantin, administrator al Episcopiei Române Unite cu Roma Greco — Catolică Oradea; Virgil Bercea, episcop al Episcopiei Române Unite cu Roma Greco-Catolică Oradea; Stela Emilia Iambor, contabil șef al Episcopiei; Doina Daniela Blaga și Nelu Florin Morgovan, funcționari în cadrul Biroului Impozite și Taxe din Primăria Beiuș; Ioan Ușvat, șef Compartiment urbanism în cadrul Primăriei Beiuș; Viorel Mateș, secretar al Primăriei Beiuș; George Laurențiu Bunea, administrator al unei societăți comerciale; Daniela Crina Petruț, auditor în cadrul Primăriei Beiuș.

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada 2011-2014 primarul Adrian Domocoș a pretins și primit de la o persoană din conducerea Bisericii Greco-Catolice Beiuș un imobil, proprietatea bisericii, cu titlu de concesiune pentru o perioadă de 29 ani, în favoarea unei societăți comerciale, SC Alge Dom Com SRL Beiuș, controlată de primar.

Pentru acest "serviciu", edilul a promis că va ajuta și va susține interesele Bisericii Greco — Catolice pe raza sa de competență, în sensul că: îi va asigura protecție și o va favoriza, prin neîndeplinirea atribuțiilor de primar; va sprijini Biserica să beneficieze în continuare de scutiri de impozite pentru clădirile proprietatea unității de cult, situate pe raza orașului Beiuș; nu va aplică sancțiuni contravenționale pentru fațadele deteriorate ale clădirilor proprietatea acesteia.

De asemenea, în perioada iunie-august 2014, primarul a pretins și primit de la reprezentanții Episcopiei, Virgil Bercea și Mircea Constantin, un imobil, proprietatea bisericii, printr-un contract de parteneriat pe o perioadă de 25+5 ani, în favoarea aceleiași societăți comerciale pe care o controla.

De data aceasta, primarul a promis că va elibera o autorizație de funcționare pentru un magazin de comercializare a peștelui, aflat în proprietatea Episcopiei.

Procurorii mai susțin că, în perioada 2009 — 2014, primarul Adrian Domocoș împreună cu Doina Blaga și Nelu Morgovan nu au întreprins niciun demers pentru impozitarea și impunerea din oficiu a clădirilor aflate în proprietatea Bisericii Greco-Catolice, pe raza municipiului Beiuș, cunoscând că sunt folosite de proprietar pentru a desfășura activități economice.

În acest sens, Adrian Domocoș nu a dispus niciun control sau inspecție fiscală, iar ceilalți doi funcționari nu au solicitat niciodată acest lucru, cauzând astfel Primăriei Beiuș o pagubă de 329. 31 lei concomitent cu obținerea unui folos necuvenit pentru Biserica Greco-Catolică.

La momentul solicitării reprezentanților bisericii de a li se elibera certificate fiscale aferente situației fiscale ale imobilelor deținute în proprietate, inculpații au creat poziții ale respectivelor imobile în baza de date a Primăriei Beiuș — Biroul Impozite și Taxe, fără a avea depuse în acest sens înscrisuri aferente (CF, contracte, acte de proprietate, declarații fiscale).

În aceeași perioadă, reprezentanții bisericii, Virgil Bercea și Mircea Constantin, în urma înțelegerii cu reprezentanții primăriei, nu au întreprins măsuri pentru a întocmi și depune la Primăria Beiuș declarațiile fiscale aferente clădirilor aflate în proprietatea bisericii, folosite pentru desfășurarea de activități economice, cu toate că unitatea de cult încasase în perioada 2009-2014 aproximativ 1.200.000 lei din închirierea celor 51 spații comerciale și locative deținute în orașul Beiuș.

La datele de 18 iunie respectiv 28 noiembrie 2014, primarul a semnat și eliberat, în favoarea SC Alge Dom Com SRL, două autorizații de construcție cu nerespectarea prevederilor legale, pentru a justifica lucrări care fuseseră deja executate la imobilul primit de el ca mită, aflat în zona de protecție a monumentului "Fosta școală civilă medie greco-catolică de fete și internatul pavelian de fete" și pentru a justifica respectarea formală a legislației specifice din domeniul construcțiilor.

Aceste documente au fost semnate și de Viorel Mateaș, în calitate de secretar al Primăriei Beiuș și Ioan Ușvat, în calitate de șef Compartiment Urbanism, care au cunoscut faptul că documentele respective fuseseră emise fără respectarea prevederilor legale.

De asemenea, inculpații aveau cunoștință de faptul că autorizațiile au la bază documente false și constatări nereale (note de constatare și certificate de urbanism), prin aceasta cauzând o vătămare intereselor legitime ale Primăriei Beiuș și obținând un folos necuvenit pentru SC Alge Dom Com SRL.

Notele de constatare si certificatele de urbanism respective, care atestau fapte și împrejurări necorespunzătoare adevărului au fost întocmite de Ioan Ușvat Ioan, fiind certificate prin semnătură de către Adrian Domocoș și Viorel Mateaș.

La data de 7 noiembrie 2014, George Laurențiu Bunea a întocmit și depus la Direcția Județeană pentru Cultură Bihor documentația aferentă proiectului "Reabilitare acoperiș și fațade", în vederea eliberării avizului pentru autorizarea executării unor lucrări, ocazie cu care a declarat necorespunzător adevărului faptul că lucrările la imobilul în cauză nu erau începute sau efectuate și documentația corespundea realității, în condițiile în care lucrările se aflau în fază de execuție încă din luna mai 2014.

La data de 19 noiembrie 2014, pe baza acestor documente false (care se refereau la autorizarea executării lucrărilor și nu la intrarea în legalitate a construcției), George Bunea a determinat cu intenție reprezentanții Direcției Județene pentru Cultură Bihor să elibereze avizul favorabil pentru beneficiarul SC Alge Dom Com SRL.

În perioada 2011-2014, primarul Domocoș a reprezentat în fapt SC Alge Dom Com SRL Beiuș, desfășurând activități și operațiuni financiare realizate ca acte de comerț, specifice funcției de administrator de fapt al unei societăți comerciale, incompatibilă cu funcția de primar.

Astfel, fiind singurul factor decizional al societății în cauză, edilul a negociat în numele firmei, a încheiat și semnat contracte, a achiziționat marfă, a achitat sume de bani aferente, a facturat serviciile prestate și a retras sume de bani din conturile bancare ale societății, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

La data de 17 septembrie 2014, cu ocazia percheziției domiciliare efectuate la locuința lui Adrian Domocoș, procurorii au identificat și ridicat o armă cu aer comprimat, neletală din categoria celor supuse autorizării, de fabricație chinezească, fără serie de identificare, calibru 4,5 mm, aflată în stare de funcționare și o cantitate de muniție, compusă din: 412 cartușe de vânătoare cu alice calibru 12, 133 cartușe de vânătoare cu alice calibru 20, 25 cartușe de vânătoare cu alice calibru 16, 8 cartușe cu glonț calibru 308Win, 291 proiectile calibru 4,5 mm, toate aflate în stare de funcționare, deținute de primar fără drept.

În cauză, s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor imobile aparținând inculpaților. Dosarul se va judeca la Curtea de Apel Oradea.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ