KLAUS IOHANNIS – un om lipsit de onoare. Ce a promis și ce a făcut?

| 05 aug, 2014

O mare eroare de fond apasă pe umerii candidatului Klaus Iohannis. Oricine a fost cel responsabil de alegerea sintagmei și strategiei ”neamțului harnic”, nu a avut viziunea completă a mecanismelor pe care le-a declanșat: ce a câștigat pe de o parte a pierdut pe cealaltă.

Klaus Iohannis candidat. Într-adevăr, în mentalul colectiv din România, nemții, sașii sau șvabii au o poziție aparte, adeseori privilegiată. Pesemne că subconștientul le-a jucat feste echipei liberale însărcinate cu elaborarea strategiei electorale – sau poate a fost o greșeală asumată - dar după perioada în care PNL a tot avut de pierdut pe motiv de Antonescu ”cel absent”, ”cel leneș” sau ”somnorilă” este destul de lesne de înțeles mecanismul mental prin care au dorit schimbarea paradigmei la vârf, cu cea a neamțului ”căre tace și face”...

Problema arhetipului ales însă de abia cum se complică și le provoacă probleme liberalilor, pentru simplul motiv că portretul robot al ”neamțul” din România nu este caracterizat doar prin aceste trăsături, de om muncitor, harnic ci și... corect. Or, de aici încolo, nici nu trebuie să fii vreun comentator specializat în analiză politică pentru a realiza discrepanța flagrantă dintre ”portretul robot” idealizat pe care vor liberalii să-l promoveze și adevărata față a noului lider. Oricum este privit, fie din prisma problemelor cu legea, fie din simpla perspectivă a apariției și evoluției sale în PNL, Klaus Iohannis nu corespunde în detalii esențiale cu descrierea electorală.

Klaus Iohannis dosar penal. Cu alte cuvinte, cu tot efortul echipei însărcinate, Klaus Iohannis nu semănă deloc cu ”neamțul corect” din imaginarul colectiv. Candidatura sa, cel puțin din acest punct de vedere, are atârnate de gât două păguboase pietre de moară, care o trag la fund: în primul rând decizia indiscutabilă a unei instanțe în care magistrații români au decis că cel puțin una din proprietățile sale a fost obținută abuziv, în al doilea rând lipsa de fair-play cât se poate șocantă în relația sa cu Crin Antonescu, care atrage atenția că din păcate neamțul nostru e prea puțin corect și mult mai dispus, în schimb, să urce scara ierarhică fără să-i pese de cadavrele pe care trebuie să se cațere pentru asta.

Citeşte şi: Klaus Iohannis candidat. Crin Antonescu și Klaus Iohannis, la mâna sforarilor din PNL

Atitudinea sa ar fi fost greu de justificat chiar și dacă s-ar fi desfășurat în spatele ușilor închise. Dar Klaus Iohannis a comis imprudența să-și perieze protectorul în public, respectiv în presă, când a avut nevoie de acesta. Iată ce afirma în primăvara acestui an, într-un interviu acordat revistei Kamikaze:

”Reporter: Domnule Iohannis, sunteți hotărât 100% să candidați în tandemul acesta, cu Crin Antonescu pentru prezidențiale și dumneavoastră pentru postul de premier, sau e posibil să faceți o rocadă, dumneavoastră să fiți candidat pentru postul de președinte și Crin, posibil premier?

Klaus Iohannis: Eu am declarat încă de anul trecut că nu vom face rocada. Unul dintre motivele pentru care am intrat în PNL a fost să-l sprijin pe domnul Antonescu la prezidențiale”, a spus Iohannis, clar și răspicat, în aprilie 2014.

Citeşte şi: Klaus Iohannis candidat. Confesiunea religioasă – o problemă pentru Klaus Iohannis în relaţia cu electoratul

Candidaţi preşedinţie 2014. Or, ce a survenit ulterior a fost cu mult mai grav decât o simplă rocadă, fie aceasta oricât de forțată. Evenimentele s-au precipitat, ducând la eliminarea lui Antonescu din conducerea propriului partid într-un răstimp extrem de scurt. Nu s-a încercat nici măcar salvarea aparențelor, prin ancorarea lui Antonescu într-o simbolică funcție onorifică, dimpotrivă: Klaus Iohannis l-a pus la punct și l-a umilit în public pe fostul său protector politic, reamintindu-i că nu mai are niciun cuvânt și nicio poziție de decizie în noile structuri de conducere ale PNL. Nu vrem să emitem niciun fel de considerente pro sau contra Antonescu și, din punct de vedere politic cel puțin, ni se par irelevant să ne întrebîm dacă a meritat sau nu Crin Antonescu un asemenea tratament. Mult mai important ni se pare însă faptul că, în urma acestor mașinațiuni, PNL este la podea, iar percepția publică este dezastruoasă: un partid trădător, care a rupt o alianță extrem de populară, condus de trădători care s-au măcelărit reciproc.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
06 aug, 2014
ALEX
ponta
esti asa de pupincurista de-a lui ponta....ca sunt fara cuvinte....esti o vaca psdista
05 aug, 2014
ion
Ponta minte cu nerusinare si e un om lipsit de onoare !
Ce a promis si ce a facut?????
Unde e milionul de locuri de munca in plus?
Unde sunt miile de km de autostrada ca pe harta pe care ne-o flutura cand ne punea acciza de 7 eurocenti???? Etc etc
05 aug, 2014
cantautor
citesc cu oarecare intarziere comentariul purtatorului de cuvant al lui Ponta,seful lui Sultanescu,asociati la Obiectiv.Info al dlui Deputat PSD Ghita:cica procesul lui Voiculescu se desfasoara neortodox...
de unde vorbeste el de rigoare,fiind sociolog si repetent la matematica,asociat ca profesor la fosta Stefan Gheorghiu...?
deci practic, fosta scoala de atei,ne invata pe noi acum cum este cu jusitia si cum este cu ortodoxia..

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ