Maestrul Dorel Vişan a dezvăluit cu cine votează: Mi-e frică de trădare

| 02 noi, 2014

Într-un interviu acordat pentru DC News, marele Dorel Vișan a vorbit despre alegerile prezidențiale și despre cum ar trebui să fie succesorul lui Traian Băsescu.

Îndrăgitul actor a spus că viitorul președinte al României trebuie să aibă două calități importante: curaj și înțelepciune. Dorel Vișan s-ar fi așteptat la o campanie electorală în care să nu se mizeze doar pe jocuri murdare. Nu ar fi vrut să vadă atâta răutate din partea unor candidați la prezidențiale. Dorel Vișan ne-a mai spus că, indiferent de opțiunea politică, românii trebuie să voteze pentru că mai târziu ar putea să le pară rău.

Cum trebuie să fie un președinte bun pentru România?

Dorel Vișan: Un președinte al României trebuie să fie de la patriarh până la dascăl și până la președintele băncii. Ce vreau să spun mai exact? Nu trebuie să fie un om care se pricepe la toate, dar trebuie să știe să-și aleagă cei mai buni sfătuitori. Este un lucru extrem de important. Viitorul președinte trebuie să aibă două calități fundamentale: curaj și înțelepciune.

Dumneavoastră cu cine votați?

Dorel Vișan: Eu înclin spre partea stângâ a politicii. Orice artist trebuie să fie de stânga. Dacă votez un politician de stânga, cam știi unde bat.

Victor Ponta are 42 de ani. Considerați că vârsta ar putea fi un dezavantaj pentru un viitor președinte al României?

Dorel Vișan: Vârsta poate fi un dezavantaj, dar dacă omul știe să-și aleagă sfătuitori buni, cu inteligența și înțelepciunea lui... poate să selecteze ceea ce este bine pentru țară.

Cum caracterizați cei zece ani de mandat ai lui Traian Băsescu?

Dorel Vișan: Sunt zece ani de învățătură pentru neamul românesc și pentru cele care s-au făcut bune, și pentru cele care s-au făcut rele. Fiecare trebuie să aleagă unde cada balanța. S-au făcut mai multe rele sau s-au făcut mai multe bune? Românii judecă foarte ciudat, mai ales în ultima vreme. Suntem într-o perioadă în care avem nevoie de piedestale libere pentru a pune statuile noastre. De multe ori, le spargem și pe cele care nu ar merita. S-a schimbat forma de judecată asupra valorilor. Au ajuns valori la putere pe care înainte nici nu le băgam în seamă. Uneori este bine, alteori nu este bine. De cele mai multe ori, nu este bine.

V-ați fi așteptat să vedeți o altfel de campanie prezidențială?

Dorel Vișan: Mie mi se pare că a fost una dintre cele mai slabe campanii electorale. A fost o campanie în care s-au arătat sluțimea și lipsa de viziune. Candidații s-au sluțit și și-au arătat unii altora necazurile lor fără să-și dea seama că dacă răul este în om, și frumosul trebuie căutat tot în om. De aceea, alegătorii sunt oarecum într-o stare de confuzie. Sigur că după turul întâi, se vor liniști lucrurile. Vreau să mai spun că pe un președinte trebuie să-l caracterizeze umanitatea, credibilitatea și strategia. N-am prea văzut nici umanitate, nici credibilitate și nici strategie. Am auzit doar vorbe și multă demagogie.

Poate de mâine nu vom mai auzi doar vorbe....

Dorel Vișan: Mâine se termină vorbele, dar demagogia rămâne. De-asta mi-e frică. Avea Caragiale o vorbă... Mi-e frică de trădare. Vezi ce actual e Caragiale? Asta este.

Ce mesaj aveți pentru cei care spun că nu merg la vot?

Dorel Vișan: Un om care nu merge la vot nu mai poate avea cuvânt. Pe urmă... nu mai poate să-și spună părerea. Omul trebuie să-și spună părerea la vot. În acești 25 de ani, s-a întâmplat un lucru care nu prea este bun. Tinerii, care deși au multe informații la dispoziție, nu au suficiente puncte de sprijin pentru a-și construi o judecată de valoare. După examplele care le-au văzut la școală sau pe stradă, la tineri s-a creat un fel de paltformă care se bazează pe înțelegerea greșită a libertății. Atunci când își vor da seama, va fi mult prea târziu.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ