Mai multe ONG-uri cer renunţarea la OUG privind migraţia politică a primarilor

| 27 aug, 2014

Mai multe organizaţii neguvernamentale califică drept inacceptabilă propunerea vicepremierului Liviu Dragnea ca prevederile legii privind migraţia politică a primarilor să fie suspendate timp de 15 zile, şi solicită guvernului să renunţe la intenţia de a adopta această ordonanţă de urgenţă.

 

'Această manieră de legiferare este cu totul inacceptabilă. Guvernul doreşte să folosească o cale extraordinară de legiferare - ordonanţa de urgenţă, ocolind deopotrivă necesara dezbatere parlamentară şi controlul Curţii Constituţionale. Nu în ultimul rând, este ocolită voinţa cetăţenilor, fără a fi evidentă urgenţa unei astfel de măsuri. Mai mult, tinde să fie un factor de instabilitate şi să încalce principiul securităţii legislative, unul dintre fundamentele cheie ale statului de drept', se menţionează într-o scrisoare a Active Watch.

În opinia semnatarilor scrisorii, 'deşi în Legea 24/ 2000 este stipulată ca posibilă această tehnică de suspendare temporară' (...), 'această modalitate instituţională de a soluţiona o criză politică contravine interesului public, atât la nivelul formei (OUG), cât şi la nivelul conţinutului (încurajarea traseismului politic pentru o perioadă limitată de timp)'.

Citeşte şi: Monica Macovei: Primarii au devenit o masă de manevră pentru partidele politice

'Argumentele - sau pretextele - aduse în favoarea iniţiativei se referă la apariţia unor blocaje ca urmare a desfiinţării unor alianţe şi formării unor partide noi. În această situaţie există o soluţie simplă, democratică, de rezolvare a problemei: alegeri anticipate în localităţile respective', afirmă sursa citată, menţionând că 'în ceea ce priveşte perspectiva mai largă, adică problematica migraţiei politice, dacă guvernul doreşte o discuţie despre aceasta, poate iniţia un proiect de lege supus dezbaterii Parlamentului, plecând de la analiza măsurilor luate în anul 2005 şi efectelor acestora'.

Scrisoarea este semnată de ActiveWatch; ARDOR; Asociaţia Naţională a Birourilor de Consiliere pentru Cetăţeni - ANBCC; Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - APADOR-CH; Asociaţia România Vie; CENTRAS; Centrul de Resurse pentru participare publică - Ce-Re; Centrul pentru Jurnalism Independent; Centrul de Politici Durabile ECOPOLIS; Centrul Român de Politici Europene; Centrul de Resurse Juridice; Centrul pentru Democraţie Participativă; Comunitatea Uniţi Salvăm; E-Civis; Expert Forum - EFOR; Freedom House; Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile şi Funky Citizens.

Citeşte şi: Klaus Iohannis: Ordonaţa privind apartenenţa politică a aleşilor locali ar fi un ATAC la sistemul politic

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ