Moldova redevine „roşie”

| 27 mai, 2014

Trăgând linie, putem spune că PSD îşi reia supremaţia absolută în Moldova. În al doilea rând, rezultatele de duminică arată că în alegerile parlamentare şi locale din 2012, PNL nu ar fi câştigat atâtea mandate în Moldova dacă nu s-ar fi aflat sub umbrela USL şi nu ar fi avut sprijinul PSD.

Rezultatele generale centralizate pentru Alianţa PSD-UNPR-PC au arătat o victorie zdrobitoare la nivel naţional care s-a tradus în jumătate din mandatele din Parlamentul European alocate României. Această perfomanţă electorală remarcabilă se datorează într-o măsură importantă şi rezultatelor obţinute în Moldova.

În ciuda faptului că până de curând Gheorghe Ştefan făcea legea în judeţul Neamţ, Alianţa PSD-UNPR-PC a repurtat o victorie importantă, obţinând 43,15% din voturi, mult peste media naţională. De altfel, PMP şi PDL au contabilizat fiecare scoruri de doar 9 procente, marcând astfel o cădere a încrederii în partidele prezidenţiale care în trecut se bucurau de un mare succes.


După ce Gheorghe Flutur a pierdut şefia Consiliului Judeţean Suceava în dauna USL, Alianţa PSD-UNPR-PC şi-a consolidat prezenţa în acest judeţ prin obţinerea a 40,12% din voturi. În același timp, formaţiunea liberală a obţinut un scor ruşinos de doar 9,77%.

În judeţul Galaţi, Alianţa PSD-UNPR-PC a înregistrat cel mai bun scor electoral din regiune, obţinând voturile a 46,5% dintre electori. Scorul înregistrat de coaliţia aflată la guvernare a umilit partidele prezidenţiale care au reuşit să obţină, fiecare în parte, mai puţin de 8% din voturi. În ciuda unui scor slab, liberalii au reuşit să obţină 16,9% din voturi, puţin peste media naţională.

Alegătorii din Vrancea au acordat 46,09% din voturi Alianţei de la guvernare, consolidând poziţia PSD în judeţ. De altfel, în acest judeţ, PDL şi PMP aproape că nu au contat, acestea obţinând sub 8 procente la urne.

În judeţul Bacău, Alianţa PSD-UNPR-PC a obţinut un scor cu mult peste media naţională, bucurându-se de voturile a 45,85% dintre alegători. În schimb, PDL şi PMP au adunat doar 7,78% şi, respectiv, 5,92% din voturi. Și în judeţul Vasului, PSD îşi reconfirmă supremaţia obţinând 44,6% din voturi, la mare distanţă de PNL cu 14,8% şi PDL- 11,5%. Urmează județul Botoșani, unde Alianţa PSD-UNPR-PC a obținut victoria cu 41,59% din voturi.

Cu toate că în judeţul Iaşi, Alianţa PSD-UNPR-PC a înregistrat cel mai slab scor din regiune, liderii locali ai PSD au reuşit să menţină pe prima poziţie formaţiunea politică cu 37,57%, la mare distanţă de restul competitorilor din zona dreptei. În ciuda rezultatelor bune de la alegerile parlamentare, scorul PNL a fost de doar 16,94%, confirmând astfel tendinţa naţională de scădere. Faptului că fostul premier, Mihai Răzvan Ungureanu, provine din judeţul Iaşi, nu a contribuit la succesul electoral al partidul său, FC înregistrând un scor modest de doar 9,06%.

Trăgând linie, putem spune că PSD îşi reia supremaţia absolută în Moldova. În al doilea rând, rezultatele de duminică arată că în alegerile parlamentare şi locale din 2012, PNL nu ar fi câştigat atâtea mandate în Moldova dacă nu s-ar fi aflat sub umbrela USL şi nu ar fi avut sprijinul PSD. Astfel, prin rezultatele de duminica trecută, PSD şi-a luat înapoi întreg capitalul electoral pe care îl trasferaseră PNL. În al treilea rând, pe lângă eşecul PNL în Moldova se poate observa şi că PMP şi PDL nu mai au nicio relevanţă electorală în această regiune, nici măcar în fiefurile tradiţionale.


loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
28 mai, 2014
floarea
Pacat de Moldova , de acolo s-au ridicat multi oameni destepti si cu o inteligenta sclipitoare , dar prostimea inca mai asteapta promisiunile mincioase ale Ciumii Rosii .
Pacat ca inca nu sa decoperit leacul pentru prostie !!!
28 mai, 2014
elector
Victoria zdrobitoare a pesedeului dovedeste inca o data faptul ca in Romania prostia nu are leac si se numeste masochism. Vai de steaua voastra aia rosie, tovarasi!
28 mai, 2014
floarea
Pacat ca prostia nu are inca leac !!!!
Ciuma Rosie e mai rea ca lipitoarea , moldovenii inca asteapta o minune , sa poarte caini in coada colaci ...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ