Pietrele de moară de la gâtul lui Iohannis

| 08 oct, 2014

Cum victoria sa în alegeri ar echivala cu stoparea procesului în care este acuzat de incompatibilitate, ca urmare a imunității prezidențiale pe care ar dobândi-o, insistența lui Klaus Iohannis de a rămâne în această cursă demonstrează că prezidențiabilul ACL chiar încearcă să se ascundă de justiție după gardul de la Cotroceni.

Pe zi ce trece, devine tot mai clar că următorul președinte al României se va numi Victor Ponta, în contextul în care, fără a minimaliza în vreun fel meritul actualului premier, niciunul dintre contracandidații săi nu reușește să prezinte o alternativă credibilă pentru români.

Motivul este legat de faptul că, după experiența guvernărilor de dreapta și instabilitatea generată de regimul Băsescu, electoratul nu mai pare dispus să mai valideze încă un președinte al cărui proiect de țară se definește în aceleași coordonate. Cu toate acestea, atât Klaus Iohannis, cât și majoritatea prezidențiabililor de dreapta cu șanse în competiția electorală insistă să vină în fața alegătorilor cu programe care, într-o formă sau alta, propun continuarea liniilor directoare ale acestui regim.

Citeşte şi: KLAUS IOHANNIS PROGRAM PREZIDENŢIAL. Cum arată "România lucrului bine făcut"

Proiectul de țară prezentat de Klaus Iohannis este din acest punct de vedere unul dintre cele mai reprezentative, având toate tarele formale sau de substanță: de la promisiuni economice fără acoperire bugetară și până la fraze sforăitoare și complet golite de conținut în privința unor teme de interes major, cum ar fi Educația sau Justiția și statul de drept. De altminteri, la acest ultim capitol, vulnerabilitatea lui Klaus Iohannis este din ce în ce mai mare.

Primul motiv este legat de propriul proces cu ANI și de chestiunea incompatibilității sale, care foarte probabil, nu va fi tranșată până la alegerile prezidențiale. Ceea ce candidatul ACL știa de altminteri foarte bine, după cum o dovedesc luările de poziție ale apropiaților săi. Or, în acest context, intrarea în competiția pentru Președinția României a liderului PNL este profund imorală. Cum victoria sa în alegeri ar echivala cu stoparea procesului în care este acuzat de incompatibilitate, ca urmare a imunității prezidențiale pe care ar dobândi-o, insistența lui Klaus Iohannis de a rămâne în această cursă demonstrează că prezidențiabilul ACL chiar încearcă să se ascundă de justiție după gardul de la Cotroceni. Ceea ce este în fond un model deja brevetat de Traian Băsescu, care a utilizat această schemă pentru a se pune la adăpost în numeroase dosare incomode.

Citeşte şi: De ce va fi Victor Ponta un preşedinte altfel?

Lăsând însă la o parte problema atât de discutată a incompatibilității lui Klaus Iohannis, poziția sa în ceea ce privește Justiția și statul de drept mai are și o altă sursă de vulnerabilitate, care vine dinspre numeroasele procese și probleme cu autoritățile judiciare existente în PNL. Iar cazurile lui Aristotel Căncescu, Romeo Stavrache sau Horea Uioreanu sunt pietre de moară a căror greutate atârnă de gâtul lui Klaus Iohannis, cu cât liderul liberal nu a făcut nimic pentru a se delimita de respectivele personaje. Ba dimpotrivă, sub ”domnia” lui Iohannis ”penalii” par să prospere în formațiunea liberală, dovadă faptul că, după ce fusese mazilit de Crin Antonescu, Sorin Roșca Stănescu, cel mai proaspăt condamnat al PNL, începuse să scoată din nou capul la lumină, după preluarea conducerii de către Klaus Iohannis. Ceea ce demonstrează o dată în plus cât de ipocrit este discursul prezidențiabilului ACL relativ la Justiție și de ce el este atât de neconvingător pentru români.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ