UPDATE Şefa CNA, Laura Georgescu, urmărită penal de DNA: "Infracţiunea e de abuz în serviciu"

| 05 sep, 2014

Preşedinta Consiliului Naţional al Audiovizualului, Laura Georgescu, s-a prezentat vineri la DNA în dosarul de corupţie de la CNA.

UPDATE Preşedinta CNA, Laura Georgescu, a declarat, vineri, la ieşirea de la DNA, că procurorii i-au adus la cunoştinţă că are calitatea de suspect în dosarul de corupţie de la instituţia pe care o conduce şi că infracţiunea este de abuz în serviciu.

Ea a precizat că nu-şi va da demisia din funcţie.

'Nici vorbă, nici vorbă. (...) Mă întorc să conduc reuniunea internaţională cu CNA din statele membre', a afirmat ea.

Laura Georgescu a spus că i s-au comunicat drepturile şi că trebuie să depună într-un anumit termen probe.

'Am două aspecte (acuzaţiile aduse de procurori - n.r.), faptul că între retragerea iniţială a licenţei (n.r. - televiziunii controlate de Gheorghe Ştefan) şi datul înapoi nu am mai dispus nici un control. Nu au cum să înţeleagă că nu mai ai ce controla când licenţa ţi-a fost retrasă. Şi (...) cumva că eu am determinat schimbarea votului colegilor mei', a susţinut şefa CNA.

Ea a negat că s-ar fi făcut intervenţii politice.

'Nici vorbă. Dacă făceam aşa ceva, votam eu, nu rămâneam absolut consecventă primului vot. O să vedem. (...) Nu sunt om politic (...), sunt jurnalist şi m-aş bucura ca speţa să rămână un studiu de caz', a arătat Georgescu.

Georgescu a subliniat că nu se pot face comentarii punctuale în derularea unei anchete. Referitor la o posibilă postură jenantă a unor membri CNA implicaţi în acest caz, ea a declarat: 'Vinovăţia se dovedeşte, se probează, se infirmă, rămâne aspectul de culpă morală, care cred că în secolul XXI este totuşi o categorie morală discutabilă'.

Potrivit unor surse judiciare, ea a fost chemată pentru a i se comunica începerea urmăririi penale pe numele său.

Procurorii anticorupţie au trimis-o în judecată joi pe Narcisa Iorga, membră a CNA, sub acuzaţia de instigare la infracţiunea de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de o persoană ce deţine o funcţie de conducere într-un partid, în dosarul în care mai este urmărit penal şi deputatul PSD Viorel Hrebenciuc.

'Ulterior datei de 17 septembrie 2013, dată la care Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis retragerea licenţei audiovizuale pentru un post TV, suspecta Narcisa-Clementina Iorga, membru al CNA, a îndrumat persoana care controla societatea comercială deţinătoare a postului de televiziune respectiv să apeleze la cunoştinţele sale din mediul politic, pentru a influenţa votul pe care ceilalţi membri ai CNA urmau să îl dea cu privire la contestaţia pe care postul TV respectiv intenţiona să o formuleze', a informat Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) într-un comunicat.

În acest context, Iorga Narcisa a precizat pe care anume dintre oamenii politici trebuie să îi acceseze şi capaciteze, pentru ca aceştia, la rândul lor, să îi influenţeze pe membrii CNA asupra cărora puteau să-şi exercite autoritatea.

'În acest context, printre oamenii politici nominalizaţi de Narcisa Iorga s-a numărat şi parlamentarul Hrebenciuc Viorel. Ca urmare a indicaţiilor primite de la Iorga Narcisa, persoana respectivă i-a solicitat sprijin deputatului Hrebenciuc Viorel, astfel încât acesta să se implice nemijlocit în realizarea de demersuri pentru a determina funcţionari din cadrul CNA ca instituţia ce reprezintă singurul organ de reglementare în domeniul audiovizualului să revină asupra deciziei prin care a fost retrasă licenţa pentru postul de televiziune respectiv', se mai arată în comunicat.

Citeşte şi: Narcisa Iorga (CNA), urmărită penal de DNA: "Nu am încălcat niciodată legea"

Narcisa Iorga, membră a Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), a declarat joi la ieşirea din sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) că nu a încălcat niciodată Legea audiovizualului şi nici altă lege.

'Vreau să vă asigur că nu pot să dau niciun fel de detaliu legat despre acest stadiu (n.r. - al anchetei) şi să vă asigur, de asemenea, că am fost întotdeauna pentru aplicarea legii, nu pentru abaterea de la lege. (...) Nu am încălcat niciodată Legea audiovizualului şi nici o altă lege a ţării', a afirmat Iorga, care s-a prezentat la DNA pentru a i se aduce la cunoştinţă că este urmărită penal în dosarul de corupţie de la CNA.

Ea a refuzat să dea alte detalii, menţionând că este o anchetă care se derulează şi că în timpul acesteia vor fi aduse probe şi de o parte şi de alta.

Procurorii DNA au început urmărirea penală şi pe numele deputatului Viorel Hrebenciuc, membru în Comitetul Executiv Naţional al PSD, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid.

Citeşte şi: Viorel Hrebenciuc, urmărit penal de DNA în dosarul CNA: "Este o prostie! Sunt o victimă colaterală"

'La cererea unei persoane care, direct sau indirect, prin intermediul membrilor familiei sale sau al apropiaţilor, controlează o societate comercială deţinătoare a unui post de televiziune, deputatul Viorel Hrebenciuc s-a implicat nemijlocit în realizarea de demersuri pentru a determina funcţionari din cadrul Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) ca instituţia ce reprezintă singurul organ de reglementare în domeniul audiovizualului să revină asupra unei decizii prin care a fost retrasă licenţa pentru postul de televiziune respectiv', informa un comunicat al DNA.

Procurorii arată că în realizarea acestor demersuri Viorel Hrebenciuc s-a folosit de influenţa şi autoritatea pe care le deţine în calitatea sa membru al structurilor de conducere din partidul din care face parte.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ