TRAIAN BĂSESCU încearcă să dreagă busuiocul faţă de partenerii externi

| 08 aug, 2014

Pactul de coabitare. Traian Băsescu încearcă să explice cum, după nişte alegeri care au arătat clar voinţa românilor, că tot domnia sa a adus liniştea în ţară prin pactul de coabitare.

Pactul de coabitare. Afirmaţiile făcute marţi de Traian Băsescu conform cărora în decembrie 2012 l-ar fi păcălit pe premierul Victor Ponta în semnarea pactului de coabitare au dus deja la denunţarea respectivului document de către premier. Având în vedere declaraţiile preşedintelui, gestul primului ministru este perfect justificat, în ciuda retoricii utilizate în ultimele zile de aliaţii şefului statului din politică şi din mass-media.

De asemenea, reacţia Cotroceniului nu s-a lăsat aşteptată, preşedintele României ţinând joi seară una din celebrele declaraţii de presă în care a încercat să se prezinte ca unicul politician responsabil din România. Astfel, vorbind despre dinamica luptei politice din decembrie 2012, şeful statului a declarat: “Chiar având 70% în alegeri, nicio cancelarie nu privea cu încredere către guvern şi am preferat această formă care a redus suspiciunile în relaţiile partenerilor noştri europeni şi transatlantici cu privire la ce va face guvernul.”

Citeşte şi: Victor Ponta: Traian Băsescu a blocat România de câte ori a putut

Pactul de coabitare. Cu alte cuvinte, Traian Băsescu încearcă să explice cum, după nişte alegeri care au arătat clar voinţa românilor, că tot domnia sa a adus liniştea în ţară prin pactul de coabitare. În egală măsură, în propria sa viziune, tot Traian Băsescu ar fi responsabil pentru opinia pozitivă pe care cancelariile occidentale o au despre actualul Executiv, acordul dintre şeful statului şi premier având exact această funcţie.

Trecând peste faptul că în cazul în care liderul de la Cotroceni are dreptate, Constituţia şi toate legile care definesc relaţiile insitituţionale din interiorul statului român devin egale cu zero, miza ieşirii sale de joi a fost aceea de a păstra imaginea pe care domnia sa o mai are în ochii cancelariilor occidentale. Acest fapt este observabil în primul rând din explicaţiile pe care liderul de la Cotroceni le-a încercat în ultimele zile, Traian Băsescu practicând din nou discursul aşa-zisei responsabilităţi.

Desigur, acest discurs este bun şi deoarece el poate fi utilizat pe plan intern în tandem cu declaraţii prin care se încearcă decredibilizarea gestului perfect justificat al premierului. Pentru Traian Băsescu ecuaţia este cât se poate de simplă: domnia sa a fost un politician responsabil deoarece susţine încă din decembrie 2012 pactul de coabitare, în timp ce premierul Ponta este iresponsabil din moment ce a denunţat documentul.

Citeşte şi: Pactul de coabitare. Cum și-a bătut joc Traian Băsescu de partenerii europeni

Pactul de coabitare. Toate aceste artificii de imagine nu reprezintă decât încercări stângace de a acoperi un adevăr extrem de simplu, şi anume acela că marţi Traian Băsescu se umfla în pene despre cum ar fi reuşit să îl păcălească pe Victor Ponta. O asemenea declaraţie nu avea cum să treacă neobservată în ochii ambasadelor occidentale de la Bucureşti care, mai mult ca sigur, au relatat pe larg declaraţiile preşedintelui în propriile lor corespondenţe diplomatice. Astfel, reacţia cancelariilor vestice era de aşteptat şi probabil că, în încercarea de a limita efectele mesajelor exprimate cu atâta nonşalanţă, preşedintele a ieşit joi să dea explicaţii.

În toate ieşirile sale publice, Traian Băsescu vrea să acrediteze ideea că el reprezintă singurul om de stat adevărat din România şi singurul politician responsabil din ţara noastră. În realitate, ieşiri de genul celor de joi nu fac decât să dovedească până unde pare dispus să se coboare şeful statului atunci când vine vorba de a-şi acoperi propriile sale greşeli.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ