Victor Ponta renunţă la pactul de coabitare cu Traian Băsescu

| 06 aug, 2014

Pactul de coabitare cu Traian Băsescu nu mai există din moment ce şeful statului a spus că acesta a fost o păcăleală, a declarat premierul Victor Ponta, într-o intervenţie telefonică la România TV.

Premierul Victor Ponta a declarat, la România TV, că i-a transmis o scrisoare preşedintelui Traian Băsescu, prin care îl anunţa că renunţă la pactul de coabitare cu acesta.

"Pactul de coabitare cu Traian Băsescu nu mai există! I-am scris deja lui Traian Băsescu să îl anunţ acest lucru. Denunţ pactul de coabitare, din moment ce Traian Băsescu a zis că totul a fost o păcăleală. Am de gând să respect toate atribuţiile preşedintelui României. Cred că preşedintele şi premierul trebuie să colaboreze", a declarat Victor Ponta.

"Traian Băsescu i-a minţit pe liderii internaţionali. Băsescu este o epavă politică şi morală! În baza acelui acord, Traian Băsescu a semnat decretul prin care am fost desemnat a doua oară premier, de ce a spus că m-a păcălit? Este nebun, nu are nicio logică ce face! Partenerii internaţionali nu mai trăiesc din ce le zicea Traian Băsescu şi Monica Macovei. În 2014, România are o situaţie mai clară şi stabilă în faţa partenerilor internationali", a mai spus premierul Victor Ponta.

"Declaraţiile lui Traian Băsescu legate de pactul de coabitare şi faptul că m-a păcălit nu vor rămâne fără urmări. Să fim realişti, câtă trecere mai are Traian Băsescu în faţa cuiva, când toată lumea ştie cum îşi termină mandatul? Din punct de vedere politic, Traian Băsescu este doar o epavă. Aştept ca Traian Băsescu să plece cât mai repede, pentru că are treabă la tribunal", a precizat prim ministrul.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi că premierul Victor Ponta este un politician mai slab decât el, adăugând că acest lucru s-a văzut la momentul semnării pactului de coabitare.

"L-am păcălit pe Victor Ponta cu pactul de coabitare. Eu eram cu spatele la zid după alegeri, cu majoritate de 70% care putea să nu discute cu mine. Slavă Domnului, pe lipsa de experienţă a lui Ponta am reuşit să semnez cu el acel celebru pact de coabitare. Da, a fost un politician mai slab decât mine. Am fost negociator mai bun decât el şi l-aţi văzut cum e în faţa mea... Şi l-aş ruga să nu mai insiste să dau toate întâlnirile pentru că va ieşi mai prost", a spus Băsescu, marţi, la o emisiune la postul B1 TV.

Citeşte şi: Pactul de coabitare. Cum și-a bătut joc Traian Băsescu de partenerii europeni

Redăm integral scrisoarea premierului Victor Ponta adresată lui Traian Băsescu:

Domnule preşedinte
Am luat act de declaraţiile dumneavoastră, din data de 05 august 2014, conform cărora Pactul de colaborare instituţională a reprezentat ”o păcăleală”. Pe această cale, vă reamintesc ceea ce aţi afirmat, ca răspuns la întrebarea unui jurnalist cu privire la acest document: ”Da, l-am păcălit pe Victor Ponta cu pactul de coabitare. Eu eram cu spatele la zid! Aveam o majoritate de 70%, care putea să nici nu discute cu mine...”.
Acest document a fost semnat de mine din dorinţa de a evita o nouă criză politică şi pentru a da un semnal că în România instituţiile pot funcţiona normal, indiferent de persoanele care le conduc. Vă readuc aminte că, în acea perioadă, tocmai dumneavoastră aţi fost cel care aţi prezentat documentul, în public, liderilor europeni, printre care preşedintelui de atunci al Comisiei Europene şi preşedintelui Parlamentului European, dar şi ambasadorilor acreditaţi la Bucureşti. Acest document a fost adus la cunoştinţă partenerilor României, ca o dovadă că suntem capabili să asumăm regulile democratice şi să veghem la buna funcţionare a instituţiilor.  
Eu rămân în continuare convins că, în orice situaţie politică şi dincolo de orice dispută personală, preşedintele şi prim-ministrul trebuie să colaboreze pentru binele public. Din păcate, dumneavoastră aţi arătat în mod repetat că nu sunteţi interesat de acest lucru.
Ţinând cont de declaraţiile pe care le-aţi făcut în data de 05 august, amintite anterior, devine evident că Pactul de colaborare instituţională nu mai produce efectele politice şi instituţionale pentru care a fost întocmit. În urma afirmaţiilor pe care le-aţi făcut public în ziua de marţi, devine clar pentru toţi românii, dar şi pentru partenerii noştri că aţi semnat acest document cu rea-credinţă, fără a vă asuma în realitate principiile sale.
Prin urmare, vă aduc la cunoştinţă pe această cale faptul că, în actualele condiţii, nu mai pot considera valabil Pactul de coabitare instituţională semnat în decembrie 2012.

Victor Ponta, prim-ministru al Guvernului României

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ