De ce a sărit Băsescu la gâtul lui Macovei?

| 06 aug, 2014

Monica Macovei preşedinte. Candidatul Monica Macovei nu va face altceva decât să canibalizeze voturi nu din zona electoratului de centru, ci din partea electoratului de dreapta, pe care liderii ACL încearcă acum să îl dinamizeze în sprijinul lui Klaus Iohannis.

Monica Macovei preşedinte. Marţi seară încă un nume a mai fost adăugat pe lista candidaţilor din zona dreptei la alegerile prezidenţiale. De această dată este vorba despre Monica Macovei, europarlamentarul declarând că va candida ca indepedent pentru funcţia supremă în stat, după ce PDL-ul a refuzat deja să ia în considerare dorinţa ei de a fi inclusă în sondajele pentru desemnarea candidatului comun al ACL.

Anunţul fostului ministru al Justiţiei a fost precedat însă de un atac extrem de dur la adresa intenţiei doamnei Macovei, atac care i-a aparţinut preşedintelui Traian Băsescu. Invitat la Evenimentul Zilei Live, liderul de la Cotroceni a ţinut să facă următoarele comentarii despre decizia fostei sale favorite: "Acum are garantată pensia de 4.000 de euro de la Parlamentul European şi acum vii şi la prezidenţiale că vrei să ne jucăm. Nu mi se pare corect să continue procesul acesta de rupere a voturilor. Nu poate să vină cu un bagaj de 3-4 compromisuri făcute numai în ultimele luni să arate că ea a salvat Justiţia. Asta e altă demagogie ".

Citeşte şi: TRAIAN BĂSESCU: Nu mi se pare corect ca MONICA MACOVEI să continue procesul de rupere a voturilor

Deşi la prima vedere afirmaţia preşedintelui poate părea ciudată, dacă avem în vedere contextul mai larg putem vedea toate detaliile unui plan pe care intrarea în scenă a Monicăi Macovei l-ar putea strica. Cum nominalizarea lui Klaus Iohannis este aproape certă şi liderul liberal probabil că va ajunge în turul doi, apare întrebarea legată ce se va întâmpla cu voturile obţinute de ceilalţi candidaţi de la dreapta în primul tur al scrutinului prezidenţial.

Dacă dreapta loială lui Traian Băsescu ar merge cu doi candidaţi, socotelile ar fi simple, PMP-ul putându-se alătura pentru turul doi PDL-ului şi PNL-ului, recunoscând în acelaşi timp că toate aceste partide îi sunt apropiate lui Traian Băsescu. Din punct de vedere imagologic, o astfel de mişcare are ca scop mobilizarea electoratului împotriva unui adversar comun, premierul Victor Ponta şi în anumite condiţii poate aduce procente importante în plus.

Monica Macovei candidat. Astfel, intrarea Monicăi Macovei în cursă strică aceste calcule, eurodeputatul reprezentând un candidat capabil să capitalizeze imaginea favorabilă pe care o are în ochii electoratului de dreapta şi să poată aduce la vot o parte destul de importantă din cei care în mod tradiţional stau acasă. În plus, dacă în final va candida, fostul ministru al Justiţiiei va merge separat atât de nou formata ACL, care încă susţine că s-a dezis de Traian Băsescu, cât şi de PMP-ul care l-a îmbrăţişat pe faţă pe liderul de la Cotroceni.

Citeşte şi: Cătălin Ivan: Monica Macovei continuă să facă rău României

Candidaţi preşedinţie 2014. Astfel, candidatul Monica Macovei nu va face altceva decât să canibalizeze voturi nu din zona electoratului de centru, ci din partea electoratului de dreapta pe care liderii ACL încearcă acum să îl dinamizeze în sprijinul lui Klaus Iohannis. Desigur, este greu de crezut că Monica Macovei va ajunge în turul doi, dar este şi mai greu de crezut este că cei care au votat-o în primul tur se vor călca între ei ca să îl voteze pe Iohannis în turul doi.

Alegeri prezidenţiale 2014. Cu alte cuvinte, prea mulţi candidaţi în dreapta, mai ales cei aflaţi în afara influenţei directe a preşedintelui Băsescu, nu fac decât să rupă un bazin electoral pregătit cu atenţie în favoarea lui Klaus Iohannis pentru turul doi. De aici şi frustrarea lui Traian Băsescu faţă de decizia Monicăi Macovei de a intra în cursa prezidenţială, gest care ar putea schimba anumite date ale ecuaţiei electorale pentru dreapta.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
07 aug, 2014
Antonie
Monica Macovei,presedinte a Romaniei?
De ce nu.Ca jurist ar fi un adevarat cerber al functionarii legilor in tara aceasta.Justitia e inca timorata,manipulata,cumparata,tinuta sub oboroc de marii nostri parlamentari.Priviti cum si-au batut joc de Constitutia tarii ,fabricand legi dupa chipul si asemanarea lor,ca mereu sa se fofileze ,cand sunt luati la intrebari.Cazul lui Voiculescu e deja celebru.D-na Macovei ar mai plivi buruienile si neghinele strecurate in Justitie care se dau ,dupa cum s-a vazut de multe ori de partea celor care sunt impotriva romanilor.Cand se va lua la puricat gravele prejudicii economice din 90 incoace,incepand de la ,,privatizarea ,,terenurilor agricole.De atunci s-a calcat cu stangul...sa-i multumim d-lui Roman si lui Iliescu.Romania are de recuperat sute de mii de miliarde de euro din averile facute peste noapte de toata masinaria neocomunista care face astazi,,ordine ,,in tara.Monica Macovei AR FI O SOLUTIE SA SE MAI TERMINE CU CORUPTIBILII ,CU PENALII, CU INCOMPATIBILII (VIS-A VIS DE D-L IOHANIS SI NU NUMAI...)CA EUROPARLAMENTAR D-NA ARE MAI MULTA EXPERIENTA CA ALTII.STIE CAM CE VOR MARILE PUTERI,CARE FIECARE ARE INTERESUL EI IN PRIMUL RAND ,CHIAR DACA RECALAMA CA SUNT IN UE.STIM BINE CATE PALME A PRIMIT ROMANIA IN ACEST CONTEXT.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ