Un alt motiv pentru care PNL a plecat de guvernare – nu putea să fie responsabil

| 10 mar, 2014

Proaspăt plecat de la guvernare, PNL se pregătește asiduu să își demonstreze vocația ca partid de opoziție cu o moțiune de cenzură, profitând de faptul că executivul condus de Victor Ponta urmează să își asume răspunderea pe un program politic.

De la bun început trebuie precizat că acest program, așa cum a precizat și premierul în repetate rânduri, nu face decât să actualizeze o serie de măsuri și acțiuni, deja asumate de  cabinetul USL, la 21 decembrie 2012, atunci când a obținut votul de investitură al Parlamentului. Printre acestea trebuie menționate reducerea CAS-ului la angajator, păstrarea cotei maximale de 16% pentru impozitul pe venit și introducerea a două noi cote, mai reduse, de 12, respectiv 8 puncte procentuale, în cazul persoanelor cu venituri medii și mici, sau reducerea TVA-ului la 19 procente. În toate aceste cazuri, în programul asupra căruia cabinetul urmează să își asume răspunderea, se face precizarea că implementarea efectivă se va face în funcție de existența spațiului fiscal.

Precizarea vădește o abordare responsabilă și perfect logică. În contextul în care ne aflăm într-un context electoral, iar sensibilitatea piețelor financiare și a investitorilor este deosebit de ridicată, ca urmare a turbulențelor existente în regiune, România are nevoie să demonstreze că își asumă un comportament predictibil și echilibrat în raport cu măsurile de ordin fiscal.

Ca urmare, semnalul pe care executivul îl transmite este deosebit de important, el subliniind angajamentul de a nu pune în pericol echilibrele macroeconomice atât de dificil obținute pentru implementarea unor măsuri fără suficientă acoperire bugetară, indiferent de cât de utile economic sau social ar fi acestea. De altminteri, acest semnal este pe deplin concordant și cu angajamentele asumate în fața Fondului, în cadrul negocierilor pe care liberalii le-au coordonat prin intermediul fostului ministru al Finanțelor, Daniel Chițoiu.

Ceea ce însă era perfect acceptabil pe vremea când se afla la guvernare este astăzi rejectat de către PNL. ”Programul noului Guvern nu oferă termene, măsuri asumate explicit. Este un program dominat de precizarea «în măsura în care cadrul fiscal-bugetar o va permite»”, afirmă critic purtătoarea de cuvânt a PNL, expunând astfel duplicitatea și populismul formațiunii conduse de Crin Antonescu.

Graba cu care liberalii denunță astăzi un comportament prudențial la care achiesau în perioada în care făceau parte din executivul condus de Victor Ponta pune în evidență încă una dintre motivațiile ieșirii intempestive a PNL de la guvernare. Fiindcă atât timp cât se aflau acolo, formațiunii condusă de Crin Antonescu îi era imposibil să apese până la capăt pe pedala populismului ieftin și să susțină cu iresponsabilitate implementarea unor măsuri care puneau în pericol echilibrul bugetar. Acum însă, PNL-ul își dă arama pe față, arătând că pentru câteva procente electorale în plus este gata de orice, chiar și să riște stabilitatea economică a României.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ