Al cui președinte este Iohannis?

| 21 noi, 2014

Klaus Iohannis pare să fi uitat că de acum înainte el trebuie să se plaseze deasupra luptei politice din țara noastră și să își îndeplinească îndatoririle de mediator în interiorul societății românești.

Victoria lui Klaus Iohannis în alegerile prezidențiale de anul acesta a reprezentat o surpriză inclusiv pentru președintele ales al României, lucru care s-a văzut nu atât în noaptea alegerilor, cât în zilele ce au urmat. Mesajele transmise de președintele-ales au fost mai degrabă confuze, fostul candidat al dreptei părând mai degrabă liderul unui partid aflat la putere, care stabilește liniile politice principale, decât omul care  va depune jurământul pentru funcția supremă în stat.

În schimb, dacă urmărim declarațiile președintelui ales al României vedem că, indiferent de contextul în care au fost făcute, Klaus Iohannis a evitat în mod constant să se adreseze celor care nu l-au votat și să vorbească despre ei. În practică, președintele ales al României a vorbit de parcă există doar o parte a populației României, adică cea care l-a votat pe el. El pare să se comporte mai degrabă ca președintele celor care l-au votat, eliminând din discursul său public cele cinci milioane de români care s-au exprimat în favoarea contra-candidatului său din turul doi al alegerilor prezidențiale.

Citeşte şi: BĂSESCU, la predarea mandatului către IOHANNIS: Îi doresc două mandate noului președinte

Această atitudine nu reprezintă însă ceva nou, mai ales că în campanie Klaus Iohannis a vorbit mai mult sau mai puțin direct despre mai multe Românii. Din acest punct de vedere, o declarație făcută de candidatul dreptei în timpul unui miting din timpul campaniei ce a precedat primul tur de scrutin este cât se poate de reprezentativă. Aflat la Cluj, el a vorbit atunci despre „România noastră şi România lor”, separând regiunile istorice potrivit intenţiei preponderente de vot din sondajele de la acel moment. „Acum, că suntem între noi, ardelenii, vreți să câștige Ponta?”, i-a întrebat retoric Iohannis pe cei prezenţi.

Desigur, candidatul ACL a câștigat alegerile grație voturilor primite din partea unui electorat atipic, care s-a mobilizat în ultimul moment și care a aruncat în aer toate exit-poll-urile și analizele anterioare. Însă, raportarea lui Klaus Iohannis pare să se fi menținut, el refuzând până în prezent să treacă de momentul în care discuta despre despre mai multe Românii, în contextul în care societatea din țara noastră este oricum una extrem de polarizată și dezbinată din foarte multe puncte de vedere.

Citeşte şi: KLAUS IOHANNIS, după învestire: Am primit un vot puternic şi clar la 25 de ani de la Revoluţie

În loc să dea cel puțin un mesaj în care să vorbească despre nevoia de a avea o societate unită, capabilă să treacă în mod real peste dezbinările provocate în ultimii ani de Traian Băsescu, Klaus Iohannis s-a mărginit la a le mulțumi celor care l-au votat și la a da indicații politice pentru Parlament. Fostul candidat al ACL pare să fi uitat că de acum înainte el trebuie să se plaseze deasupra luptei politice din țara noastră și să își îndeplinească îndatoririle de mediator în interiorul societății românești.

Klaus Iohannis a avut până acum ocazia să dovedească că este în mod real un altfel de politician, înclinat înspre o atitudine cu adevărat echidistantă și pragmatică în raport cu societatea românescă. Țara noastră are nevoie de a o astfel de atitudine, mai ales că în ultimii zece ani Traian Băsescu a învrăjbit în mod constant categoriile sociale între ele. Încă este prematur să discutăm despre ce va face Klaus Iohannis, dar dacă noul președinte va continua în această linie, atunci societatea românescă s-ar putea transforma într-un butoi cu pulbere greu de controlat.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

10 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
22 noi, 2014
ion
Ponta voia Romania sa o dea total mafiotilor sa o infulece in liniste (pana nu avem justitia nu avem puterea...), iar restul ,poporul ,pentru el era DOAR LUCRURI !!!!!
Cel mai prost site de stiri cu "jurnalisti" cozi de topor ai MAFIOTULUI NR 1 ,DAN VOICULESCU ! Hai PA !!!! SUNTETI PENIBILI SI JEGOSI ! CARPE !
21 noi, 2014
wakki
cred ca tot e mai bine asa
Pai Ponta daca iesea presedinte ar fi fost cu mult mai rau.
Ponta nu numai ca nu se adreseaza deloc celor care nu il voteaza, el îi urăşte, îi denigrează, le fură dreptul la vot după cum s-a văzut cu cei din diaspora
Culmea este că tocmai ăştia pe care îi urăşte Ponta sunt cei care muncesc în România şi din munca lor trăieşte gaşca comunistă şi asistaţii social care îi votează
21 noi, 2014
Eugen
Sfaturi medicale pentru domnul Marian Dumitrache
Mariane, daca tot esti dotat cu instalatie "stereo", fa bine porneste si boxa din dreapta. Nu de alta, dar ti-o fisura timpanul , cu urechea lipita numai la cea din stanga
21 noi, 2014
dorelgigi
Al meu presedinte sigur nu e!!!!
21 noi, 2014
mari
NICI AL MEU ! AROGANT, INFATUAT, LIMITAT LA A REPETA CATEVA SLOGANE ,SPUSE APASAT, SCRASNIND DIN DINTI SI BAGAND GROAZA IN PRIVITORI !!! O SA AVEM UN "COOL HITLER" DREPT CONDUCATOR ,GHIDAT DE SECURISTII LUI BASEL PRIN CASCA WIRELESS...NU CONTEAZA CA- I LIMITAT , IMPORTANT CA SERVESTE INTERESELE CUI TREBUIE, CA DOAR NE-A FACUT MARINARU' COLONIE,NU??
22 noi, 2014
cetatean
a uitat tot dupa ce a castigat
a spus in campanie sa nu dam puterea unui singur partid si dupa ce a fost ales a zis ca doreste toata puterea , nu a spus cum la televizor ,dar in culise au planuit cu noii liberali ca dupa ce se aproba bugetul ,ies la criticat si scot cetatenii in strada ca sa obtina toata puterea- vai ce presedinte am ales!
21 noi, 2014
Dan Slugarescu
pai daca este prematur,inseamna ca e degeaba articolul
inseamna ca esti un prost
reciteste discursul lui de la CCR
dupa aceea ia articolul si fa pipi
sa-l bei repede,cat e cald
e racoare afara
21 noi, 2014
gigi
Slugi sinteti voi caci nu aveti argumente ptr. care ati ales acest necuvintator.Si alea 3 vorbe de la CCR le avea scrise pe foaie .Ati ales un golan in 2004 iar acum ati trecut la un nivel superior ati ales un prostovan cu ifose.
21 noi, 2014
Ion
sunt de acord cu obiectiile lui Dan
21 noi, 2014
o romanca
Agresivitate, jigniri si-atat. Argumente zero. Asa vrei tu schimbarea Romaniei in bine? De libertatea cuvantului si-a presei ai auzit, musiu?
Din punctul meu de vedere, ziaristul are dreptate, iar tu nu. Sa te jignesc si eu, din cauza asta? Neah, nu ma pretez la asta. Iti pot da replici la infinit . Pentru ca pot.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ