O analiză – oamenii din spatele preşedintelui

| 22 noi, 2014

Ceremonia de investire a noului preşedinte al României, Klaus Iohannis adună în planul doi şi trei aceeaşi oameni loiali preşedintelui Băsescu. Noi tot cu noi, ei cu ei, ca să parafrazăm un slogan care i-a adus puterea totală lui Băsescu în 2008.

Cine sunt oamenii moşteniţi de Iohannis de la Băsescu: Vasile Blaga, Gheorghe Flutur, Anca Boagiu, Adriean Videanu, Mihai Răzvan Ungureanu, Anca Trăilă, Theodor Stolojan (dragă Stolo), Ioan Oltean, Raluca Turcan, Emil Boc, Andrei Pleşu – Alianţa D.A.

„Puterea absolută corupe în mod absolut.” Anturajul politic al lui Iohannis menţine puterea concentrată în jurul unui grup conturat încă din 2004. Un grup care a rămas la putere cu foarte mici întreruperi timp de 10 ani, un grup care a definit politicile publice în România ultimilor 10 ani.

Toţi oamenii preşedintelui Băsescu, oamenii care stau acum în spatele lui Iohannis şi în mod normal şi logic, îi vor influenţa acestuia deciziile pentru următorii 5 ani, sunt exact oamenii care au lucrat într-o relaţie simbiotică cu un regim perpetuat timp de 10 ani în România.

Iohannis este şansa unui regim de a rămâne în cărţi pentru conducerea României. În momentul de faţă de Victor Ponta şi de PSD depinde menţinerea unui echilibru politic în România. Ce se întâmplă dacă echilibrul dispare am văzut în 2010, când fără nici un fel de scrupul, de remuşcare şi având ca cenzor numai CCR măsurile de austeritate au pus stăpânire pe România.

Citeşte şi: Vrea Iohannis să continue modelul Băsescu de raportare la electorat?

Avertismentele publice că regimul Băsescu rămâne în cărţi nu au fost suficiente pentru ca Victor Ponta să câştige alegerile. Tema se transformă însă în realitate. Este greu de crezut că Iohannis îşi va putea exercita independenţa faţă de tot ceea ce înseamnă regimul lui Băsescu, având în vedere că este la propriu înconjurat de oamenii care i-au ţinut spatele fostului preşedinte PD, Traian Băsescu timp de 10 ani lungi.

Oamenii din spatele preşedintelui rămân aceiaşi. Ecuaţia este puţin diferită acum, pentru că odată cu modificarea legii referendumului, preşedintele poate fi suspendat cu un referendum la care pentru a fi valid este suficient să se prezinte 30% din românii cu drept de vot. Sub auspiciile sabiei lui Damocles Iohannis este obligat să respecte voinţa celor care au creat, consolidat şi perpetuat regimul lui Traian Băsescu.

Analiza este simplă. Ultima redută în calea revenirii la putere a PDL-ului mascat astăzi în PNL este actuala alianţă de guvernământ. Cu alte cuvinte oamenii din spatele preşedintelui vor veni în forţă la putere în eventualitatea în care Victor Ponta nu este susţinut de o majoritate parlamentară stabilă şi evident de propriul partid.

Relaţia preşedinte – premier, în coabitare este singurul factor de echilibru care poate salva România de la o dictatură a minorităţii. Minoritatea PNL (PDL) nu are suficientă forţă în Parlament pentru a determina o schimbare de guvernare. Cu toate acestea, poziţionarea lui Iohannis vine deja în întâmpinarea oamenilor care îi stau în spate şi aşteaptă.

Noul preşedinte a declarat deja că vrea toată puterea pentru PNL înainte de alegerile din 2016.

Citeşte şi: Băsescu visează România cu opțiuni de Dreapta

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
23 noi, 2014
nic
Andrei eu nu stiu ce cauti la Obiectiv.Info,esti potrivit prntru Realitatea TV.sau pentru Antrna 3. Remarcile facute sunt aberante .Esti tanar mai gandestete pe ce cale o apuci cea de acum te duce spre o gandire PSD-ista .
22 noi, 2014
cantautor
eu zic sa faceti voi, ziaristii PSD o analiza cum si de ce ati pierdut alegerile...
sa cautati greselile si cine le-a facut
pe viitor,sa nu mai faceti
despre ce o sa faca sau nu Iohannis,cu ce oameni,mai vedem
uitati-va la barna din ochiul vostru,lasati paiele altora...
apropo de bun simt:nu era corect moral sa fie si Ponta la CCR?
asta pentru unirea aceea ce tot o invocati voi
22 noi, 2014
donBazil
Corect!
Oare cine a stat in spatele lui..Pinochio? Dragnea,bombonel, Mazare si Ilici?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ