Al cui președinte este Iohannis?

| 21 noi, 2014

Klaus Iohannis pare să fi uitat că de acum înainte el trebuie să se plaseze deasupra luptei politice din țara noastră și să își îndeplinească îndatoririle de mediator în interiorul societății românești.

Victoria lui Klaus Iohannis în alegerile prezidențiale de anul acesta a reprezentat o surpriză inclusiv pentru președintele ales al României, lucru care s-a văzut nu atât în noaptea alegerilor, cât în zilele ce au urmat. Mesajele transmise de președintele-ales au fost mai degrabă confuze, fostul candidat al dreptei părând mai degrabă liderul unui partid aflat la putere, care stabilește liniile politice principale, decât omul care  va depune jurământul pentru funcția supremă în stat.

În schimb, dacă urmărim declarațiile președintelui ales al României vedem că, indiferent de contextul în care au fost făcute, Klaus Iohannis a evitat în mod constant să se adreseze celor care nu l-au votat și să vorbească despre ei. În practică, președintele ales al României a vorbit de parcă există doar o parte a populației României, adică cea care l-a votat pe el. El pare să se comporte mai degrabă ca președintele celor care l-au votat, eliminând din discursul său public cele cinci milioane de români care s-au exprimat în favoarea contra-candidatului său din turul doi al alegerilor prezidențiale.

Citeşte şi: BĂSESCU, la predarea mandatului către IOHANNIS: Îi doresc două mandate noului președinte

Această atitudine nu reprezintă însă ceva nou, mai ales că în campanie Klaus Iohannis a vorbit mai mult sau mai puțin direct despre mai multe Românii. Din acest punct de vedere, o declarație făcută de candidatul dreptei în timpul unui miting din timpul campaniei ce a precedat primul tur de scrutin este cât se poate de reprezentativă. Aflat la Cluj, el a vorbit atunci despre „România noastră şi România lor”, separând regiunile istorice potrivit intenţiei preponderente de vot din sondajele de la acel moment. „Acum, că suntem între noi, ardelenii, vreți să câștige Ponta?”, i-a întrebat retoric Iohannis pe cei prezenţi.

Desigur, candidatul ACL a câștigat alegerile grație voturilor primite din partea unui electorat atipic, care s-a mobilizat în ultimul moment și care a aruncat în aer toate exit-poll-urile și analizele anterioare. Însă, raportarea lui Klaus Iohannis pare să se fi menținut, el refuzând până în prezent să treacă de momentul în care discuta despre despre mai multe Românii, în contextul în care societatea din țara noastră este oricum una extrem de polarizată și dezbinată din foarte multe puncte de vedere.

Citeşte şi: KLAUS IOHANNIS, după învestire: Am primit un vot puternic şi clar la 25 de ani de la Revoluţie

În loc să dea cel puțin un mesaj în care să vorbească despre nevoia de a avea o societate unită, capabilă să treacă în mod real peste dezbinările provocate în ultimii ani de Traian Băsescu, Klaus Iohannis s-a mărginit la a le mulțumi celor care l-au votat și la a da indicații politice pentru Parlament. Fostul candidat al ACL pare să fi uitat că de acum înainte el trebuie să se plaseze deasupra luptei politice din țara noastră și să își îndeplinească îndatoririle de mediator în interiorul societății românești.

Klaus Iohannis a avut până acum ocazia să dovedească că este în mod real un altfel de politician, înclinat înspre o atitudine cu adevărat echidistantă și pragmatică în raport cu societatea românescă. Țara noastră are nevoie de a o astfel de atitudine, mai ales că în ultimii zece ani Traian Băsescu a învrăjbit în mod constant categoriile sociale între ele. Încă este prematur să discutăm despre ce va face Klaus Iohannis, dar dacă noul președinte va continua în această linie, atunci societatea românescă s-ar putea transforma într-un butoi cu pulbere greu de controlat.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

10 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ