ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Analiştii politici au dat verdictul: Ponta şi Iohannis intră în turul II

| 29 oct, 2014

Analiştii politici Cristian Pârvulescu, Adrian Moraru, Marius Pieleanu, Alfred Bulai şi Radu Magdin se aşteaptă ca în turul doi al alegerilor prezidenţiale să se califice candidatul PSD-UNPR-PC, actualul premier Victor Ponta, şi candidatul ACL, Klaus Iohannis, edilul Sibiului.

Potrivit lui Cristian Pârvulescu (Asociaţia Pro Democraţia), plasarea lui Victor Ponta şi a lui Klaus Iohannis în cel de-al doilea tur al alegerilor se va datora faptului că ambii candidaţi beneficiază de sprijinul unor partide politice bine reprezentate în teritoriu.

'În turul doi intră cei care au aparat în spate, respectiv Ponta şi Iohannis. Procentele sunt procentele primarilor pe care îi au. Ponta şi-a rotunjit frumuşel numărul de primari după ordonanţa de urgenţă privind migraţia politică, deşi poate să-şi consolideze un 40%. La Iohannis, forţa electorală a ACL este de aproximativ 35% dintre primari, probabil că sunt 32%. Iohannis va obţine un scor bun dacă obţine peste 30%. Poate obţine 30% şi în principiu sprijinul electoral de care se bucură în Transilvania îndreptăţeşte ipoteza că se va apropia de 30%', a declarat Pârvulescu.

Şi analistul Adrian Moraru (Institutul pentru Politici Publice) a declarat că în opinia sa este evident că în turul doi al alegerilor prezidenţiale confruntarea se va da între Victor Ponta şi Klaus Iohannis.

'Victor Ponta nu are cum să obţină majoritatea din voturile tuturor românilor de pe liste. E clar că va exista un tur doi şi că va fi cu domnul Iohannis. Nu are sens să luăm în calcul niciun altfel de scenariu. Celelalte partide candidează pentru a-şi reafirma baza electorală şi asta le dă posibilitatea să negocieze pentru turul doi diverse lucruri - eu vin cu partidul meu de 5%, ce îmi dai şi mie dacă ajungem să facem Guvernul, ce minister îmi dai, câţi secretari de stat şi aşa mai departe', a susţinut acesta.

La rândul său, Marius Pieleanu spune că lucrurile sunt clare şi că 'nu se mai poate schimba nimic din punctul ăsta de vedere - turul doi va fi cu Victor Ponta şi Klaus Iohannis'.

Şi Radu Magdin a susţinut că, 'fără emoţii', confruntarea din turul al doilea al alegerilor prezidenţiale va fi între candidatul PSD-UNPR-PC şi candidatul ACL, 'pe baza disciplinei de partid a blocurilor politice care îi susţin'.

Nu în ultimul rând, Alfred Bulai a declarat că Victor Ponta ar putea să nu se califice în turul II doar dacă 'cade asteroidul'. Despre Klaus Iohannis a spus că are 'şanse foarte mari' să ajungă contracandidatul lui Victor Ponta în turul doi, însă, analistul îl vede şi pe candidatul independent Călin Popescu-Tăriceanu cu şanse să intre în cursa finală pentru Palatul Cotroceni.

'Sunt doar trei candidaţi care au această şansă. Pentru unul dintre ei nu vorbim de şansă, ci de certitudine. Dacă nu cade asteroidul sau nu se întâmplă ceva extraordinar, domnul Ponta nu are cum să nu intre în turul doi. Celălalt cu şanse foarte mari este domnul Iohannis, deşi are problemele pe care le are. Al treilea este Tăriceanu, care este în creştere, dar datele din sondaje sunt foarte diferite faţă de cele din realitate. Dar are o şansă mult mai mică decât Iohannis, asta este cert', a adăugat Bulai.

În ce priveşte prezenţa românilor la urne în zilele de vot, 2 şi 16 noiembrie, analiştii estimează o prezenţă în jurul procentului de 50%, chiar dacă alegerile prezidenţiale sunt alegeri cu 'notorietate'.

Cristian Pârvulescu a declarat că nu se aşteaptă la o 'prezenţă extraordinară'.

'Mă aştept la o prezenţă de 50% sau puţin peste 50%. (...) Nu va fi o prezenţă de parlamentare, adică nu va fi o prezenţă de 40%, va fi o prezenţă mai mare pentru că sunt alegerile cu cea mai mare notorietate. Sunt totuşi în noiembrie, când mulţi dintre cei care sunt plecaţi în Occident nu se întorc încă, deci nu ai de unde, nu ai rezervor electoral atât de mare. (...) Noi vorbim despre absenţa a aproximativ 2.500.000 de electori din România. Asta înseamnă că nu ne raportăm la 18.200.000, ci ne raportăm undeva la 15.500.000', a explicat acesta.

Cristian Pârvulescu a adăugat că, în opinia sa, ipotezele lansate de către institutele de sondare cu privire la comportamentul alegătorilor sunt 'mai degrabă matematice decât bazate pe cercetare sociologică'.

'Am văzut ipotezele care sunt luate în calcul de institutele de sondare, dar mie mi se pare că în momentul de faţă lipseşte o teorie care să explice foarte bine în România comportamentul de vot şi că aceste ipoteze sunt mai degrabă matematice decât bazate pe cercetare sociologică. Cred că interesul faţă de această campanie nu este foarte mare şi imaginea aceasta a unui Ponta victorios, care e indicată de foarte multe cercetări, nu face decât să demobilizeze o parte din electorat, şi anume acel electorat care n-ar vota cu Ponta. Şi o parte din electoratul lui Ponta, e adevărat, dar mai degrabă cei care n-ar vota cu Ponta, pentru că ce sens are să te duci la vot, dacă nu există şanse?', a spus Pârvulescu.

Analistul Adrian Moraru a declarat că se aşteaptă la o creştere a prezenţei la urne în ziua votului pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale faţă de prezenţa ce va fi înregistrată în primul tur.

'E greu de estimat, dar cred într-o prezenţă foarte scăzută faţă de ce am avut până acum. Cred că o să fim într-o prezenţă absolut normală şi că va fi la aceleaşi cote pe care le-am avut în 2009. În funcţie de ce se va întâmpla, la turul doi am o aşteptare a unei creşteri faţă de primul tur cu câteva sute de mii de voturi. Cred, de asemenea, că unii dintre cei care nu vor merge la vot în primul tur vor fi mobilizaţi de defectele unuia sau celuilalt dintre candidaţi şi vor merge la turul doi la vot', a susţinut Moraru.

De aceeaşi părere este şi analistul politic Radu Magdin, care spune că 'în turul doi vor veni cu câteva zeci sau chiar sute de mii de oameni mai mult ca în primul tur'. Acesta adaugă că 'jocul politic este foarte polarizant şi va apărea, şi în baza dezbaterilor, un set de opţiuni clare, dincolo de disciplina de partid' pentru turul doi.

Analistul Marius Pieleanu se aşteaptă tot la o prezenţă situată în jurul a 50%, cu o uşoară creştere pentru turul doi. Totuşi, pentru Capitală, acesta estimează o prezenţă de 40% pentru primul tur al alegerilor.

'Prezenţa va fi în jur de 50%. Estimările institutelor de sondare cam 50% indică şi o uşoară creştere, de 4-5 procente, pentru turul doi. Asta este media naţională. În Bucureşti ne aşteptăm undeva în jur de 40% maximum în primul tur. E greu de prognozat Bucureştiul pentru turul doi pentru că bucureştenii, de regulă, se mobilizează în funcţie de prestaţia candidaţilor care se vor califica în turul doi', a subliniat Pieleanu.

Analistul politic Alfred Bulai afirmă că pentru turul unu va fi probabil o prezenţă peste 55%, pentru că 'există o stimulare politică puternică'.

'Votul, în România, din păcate, pe ansamblu este vot de reţea. Este vot de partid. Adică liderii locali aduc oamenii la vot în ziua votului. Nu într-un sens ilegal, dar sunt oameni care votează pentru că sunt aduşi de liderii de partid, care votează, în general, cu oricine propune partidul. Nu contează cu cine. (...) Va fi destul de mare prezenţa', a explicat analistul.

Alfred Bulai a adăugat că se aşteaptă la diferenţe între estimările din sondaje şi prezenţa efectivă a alegătorilor la urne în data alegerilor.

'Datele, procentele din sondaje nu vor corespunde foarte mult în primul tur, în al doilea nici atât pentru că întotdeauna în turul doi este o polarizare foarte mare şi se merge pe 50% indiferent de cine sunt candidaţii. În primul tur însă nu este neapărat... vom avea surpriza faţă de alţi ani între datele reale şi datele de cercetare pentru simplul fapt că, în acest moment, într-un mod care sugerează criza puternică prin care trece societatea românească, o mare parte dintre intervievaţii operatorilor de interviuri nu vor răspunde. Dar înseamnă chiar peste 50%, uneori chiar 75%, din oamenii întrebaţi care nu răspund. Datele pe care le avem sunt de la cei care au acceptat să răspundă la un chestionar. De aceea putem avea diferenţe mari', a mai declarat acesta.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
29 oct, 2014
Alexandru Valeriu Pantelimon
Surpriza asteptata si superbenefica pt. romani ar fi ca Ponta sa castige din primul tur . Ori cum aldoilea tur este neimportant avand acelasi premiant .

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ