Baronii PNL încep punerea la punct a lui Iohannis

| 09 iun, 2014

Cum la finalul lunii iunie va avea loc congresul PNL, jocurile pentru obţinerea controlului în partid şi pentru reîmpărţirea sferelor de influenţă sunt în plină desfăşurare. Astfel, în weekend-ul recent încheiat, fruntaşul PNL din judeţul Alba, Teodor Atanasiu, a fost gazda unei întâlniri a organizaţiilor din Ardeal. Miza? Susţinerea fără echivoc a lui Klaus Iohannis pentru şefia PNL şi, ulterior, pentru preşedinţia României.

În fond, vorbim despre o întâlnire pusă la cale de tripleta Iohannis-Atanasiu-Orban, artizanii loviturii de palat din urmă cu câteva zile care a dus de altfel la retragerea lui Crin Antonescu din competiţia pentru prezidenţialele din noiembrie.

Totuşi, conform informaţiilor apărute în urma întâlnirii de taină, susţinerea pe care organizaţiile din Transilvania ar fi dispuse să i-o ofere lui Klaus Iohannis ar veni la pachet cu o condiţionare – liderii liberali ai organizaţiilor transivănene ar dori vot pe liste pentru vicepreşedinţi. Propunerea are toate şansele să genereze noi dispute în partid, ţinând cont că primarul Sibiului a propus vot nominal pentru fiecare funcție de conducere din partid.

Desigur, formula conturată în urma discuţiilor care i-a avut drept protagonişti pe liderii din Ardeal nu este întâmplătoare. Prin votul pe liste pentru vicepreşedinţi ar fi blocat accesul în structurile de conducere ale PNL ale unor lideri care nu ar fi fideli grupării Iohannis.

Numai că, dacă scenariul pus la punct de liderii PNL din Transilvania se confirmă, atunci Klaus Iohannis riscă să îşi atragă ostilitatea membrilor liberali încă înainte de debutul congresului. Până acum, primarul Sibiului a susţinut votul nominal tocmai pentru a demonstra că întregul proces de alegere a unei noi conduceri este unul pe deplin transparent şi democratic. Dacă în cele din urmă se va apela la votul pe liste, atunci devine evident că nucleul de putere coagulat în jurul lui Klaus Iohannis doreşte să exercite un control strict, fără a permite celorlalte grupări să fie reprezentate în forurile de conducere.

Prin urmare, în schimbul susţinerii pentru şefia PNL, baronii liberalii doresc să îşi securizeze poziţii-cheie în conducerea formaţiunii. Astfel, întregul construct imagologic din jurul lui Klaus Iohannis prin care se încearcă acreditarea ideii că primarul Sibiului ar fi artizanul unui nou mod de a face politică devine extrem de şubred. De fapt, se confirmă că, pentru a prelua şefia oficială a PNL, Klaus Iohannis este dispus la compromisuri, utilizând aceleaşi mijloace pe care le-au consacrat în politică şi predecesorii săi, unde baronii de partid constituie fundaţia viitoarei conduceri.

În încercare de a contrabalansa puterea tot mai mare a liderilor PNL din Transilvania, în capitală este deja convocată o altă întâlnire a șefilor filialelor PNL din Muntenia, Oltenia și București. Ceea ce prefigurează un congres mult mai complicat decât se anunţa iniţial, mai ales că nici Crin Antonescu, nici ceilalţi lideri care nu sunt de acord cu direcţia propusă de Klaus Iohannis, nu vor ceda teren fără a duce o luptă aprigă pentru împărţirea puterii şi influenţei în partid. Dacă ipoteza luptei la baionetă pentru putere se va confirma, vom avea o dovadă în plus – dacă mai era nevoie – că PNL-ul în epoca post-Antonescu are o problemă identitară majoră, iar tranziţia la era Iohannis va fi mult mai dificilă decât se anunţa iniţial.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ