Ca să distragă atenţia de la înrudirea cu interlopii, Băsescu se ia din nou de romi

| 14 iul, 2014

Preşedintele Traian Băsescu a fost reclamant din nou la CNCD pentru atacuri rasiste la adresa romilor. Romani CRISS, organizaţia care a depus plângerea, a precizat că discursul Preşedintelui este rasist şi periculos pentru că prezintă romii ca infractori şi îi solicită şefului statului să înceteze astfel de afirmaţii.

Ce nu a putut spune ONG-ul este că aceste declaraţii fac parte din strategia Preşedintelui Băsescu de a acoperi faptul că familia prezidenţială s-a înrudit cu interlopii.

„Discursul preşedintelui este foarte periculos pentru că prezintă romii ca infractori. Acest lucru nu reprezintă o noutate, întrucât preşedintele a împărtăşit în numeroase rânduri 'viziunea' domniei sale faţă de romi. (...) Pentru preşedintele României, romii sunt împuţiţi, cerşetori, infractori şi au prea mulţi copii", a subliniat Romani CRISS.

Cum preciza şi ONG-ul, Traian Băsescu are o istorie îndelungată privind afirmaţiile rasiste la adresa romilor. De exemplu, în 2011, preşedintele a fost sancţionat de CNCD pentru o declaraţie făcută într-o emisiune televizată, în care a comentat opoziţia Finlandei la aderarea României la Schengen făcând referire la romii din România care cerşesc la Helsinki. De asemenea, un alt exemplu elocvent este cel în care Băsescu a catalogat o jurnalistă cu apelativul „ţigancă împuţită”.

Citeşte şi: Traian Băsescu a fost reclamat la CNCD pentru atacuri rasiste

Ieşirile rasiste ale Preşedintelui Băsescu nu mai miră pe nimeni şi nu reprezintă o noutate. Însă acum, Preşeditele are o ţintă clară: de a acoperi faptul că familia lui s-a înrudit cu interlopii. Astfel, aceste declaraţii au fost făcute pentru a disocia familia prezidenţială de cea a interlopului Bercea Mondial. Dar imaginile video în care Maria Băsescu primeşte un medalion de la interlopul Bercea şi în care Traian Băsescu dansează la acelaşi eveniment la care era prezent şi Bercea sunt de neuitat.

Însă legătura dintre cele două familii a fost surprinsă cel mai bine de sociologul Ciprian Necula. „Am vrut să clarific că acest clan înseamnă un grup de persoane extins care sunt înrudiţi prin două moduri: biologic (tată, fiu, nepot) şi prin afini (naş, naşă). Clanul nu înseamnă neapărat că este mafiot. Am vrut să clarific această poziţie, pentru că Traian Băsescu, înainte să pun eu întrebările, a vorbit despre clanurile mafiote şi ţigăneşti. Şi i-am explicat că nu e chiar aşa. Pentru că, dacă tu spui asta, nu faci decât să cazi în aceeaşi patimă. Iar tu eşti preşedintele României".

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
14 iul, 2014
ferenczy stefanita
Joi, 30 august 2012, 19:26 Life | Prin oraş


Victor Ponta si Daciana Sarbu il vor cununa sambata pe avocatul Laurentiu Gorun, fiul adoptiv al fostului lider al lumii interlope din Valcea, Vasile Gorun, supranumit "Vulturul", scrie Libertatea si presa locala.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ