UPDATE Dosar Gala Bute. Consilierul Elenei Udrea, Ștefan Lungu, adus cu duba la DNA

| 02 feb, 11:10

Ștefan Lungu, fost consilier în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT) condus de Elena Udrea, ar fi primit în anul 2010 suma de 700.000 de lei de la societatea Termogaz Company SA, pentru a-și folosi influența față de angajați din cadrul ministerului, în vederea efectuării plăților prin care erau finanțate contractele de lucrări publice, potrivit unor surse judiciare.

UPDATE Ștefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea la Ministerul Dezvoltării, a fost adus cu mandat luni la Direcția Națională Anticorupție pentru a fi audiat în dosarul Gala Bute.

La sosirea la sediul DNA, el nu a făcut declarații.

Ștefan Lungu, fost consilier în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT) condus de Elena Udrea, ar fi primit în anul 2010 suma de 700.000 de lei de la societatea Termogaz Company SA pentru a-și folosi influența față de angajați din cadrul ministerului în vederea efectuării plăților prin care erau finanțate contractele de lucrări publice, potrivit unor surse judiciare.

Procurorii DNA au efectuat luni mai multe percheziții în dosarul privind gala în care a boxat Lucian Bute la București, în iulie 2011, au declarat surse judiciare.

Sursele citate au precizat că se fac percheziții la: Ștefan Lungu, în localitatea Corbeanca, județul Ilfov; Adrian Gărdean, în comuna Snagov, sat Ciofliceni, județul Ilfov; Rudel Obreja, fost președinte al FRB, la adresa din București, sector 2; Miron Lupulescu, în Hațeg, județul Hunedoara; Cornel Resmeriță, la adresa din județul Hunedoara, localitatea Lupeni; Gheorghe Nastasia, la adresa din localitatea Bușteni, județul Prahova, dar și la firmele SC Termogaz Company SA, SC Rogard Coom Impex SRL, SC Consmin SA, SC Last Time Studio SRL.

Banii ar fi fost livrați în mai multe tranșe, iar pentru a ascunde natura acestor plăți, au fost întocmite mai multe contracte fictive de achiziție, prin interpunerea unei alte societăți. Este vorba de Last Time Studio SRL din Câmpina, societate controlată de Ștefan Lungu prin intermediul mamei sale, Elena Lungu, în calitate de asociat și administrator.

Reprezentanții Termogaz Company urmăreau în vara anului 2010, conform surselor, obținerea unei plăți în avans pentru un contract încheiat cu administrația locală din Cavnic, ce avea ca obiect domeniul schiabil Gutâiul Doamnei. Deși MDRT nu finanța în mod obișnuit asemenea lucrări, Lungu ar fi promis că va interveni pentru a aproba efectuarea plății, în schimbul unui comision de 10%.

MDRT a dispus ulterior efectuarea unei plăți de aproape 5 milioane de lei către administrația din Cavnic pentru finanțarea în avans a contractului încheiat cu Termogaz Company, din suma totală aproape 500.000 de lei fiind direcționați către Ștefan Lungu. Conform surselor, transferul a fost mascat prin interpunerea societății controlate de Lungu în achiziția unui post de transformare.

O altă tranșă de aproape 300.000 de lei a fost primită de Ștefan Lungu, prin intermediul firmei pe care o controla, în toamna anului 2010, după ce MDRT a efectuat două plăți în valoare totală de aproape 2 milioane de lei pentru niște lucrări executate de Termogaz Company în localitatea Borsec.

Tranzacțiile cu firma Last Time Studio au avut, conform acelorași surse, un caracter fictiv, urmărindu-se doar obținerea unei justificări pentru transferul sumelor de bani în patrimoniul lui Ștefan Lungu, în schimbul influenței exercitate asupra funcționarilor MDRT.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție efectuează, luni, percheziții în 18 locații situate în București și alte patru județe într-un dosar privind achiziții, prin programe finanțate din fonduri publice și din fonduri europene.

"Ca urmare a autorizării de către instanța competentă, sunt efectuate percheziții în 18 locații (sedii ale unor societăți comerciale și domicilii ale unor persoane fizice) situate în municipiul București și județele Ilfov, Prahova, Hunedoara și Gorj", se arată într-un comunicat al DNA transmis luni Agerpres.

DNA precizează că procurorii fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciunea săvârșirii unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, în cadrul unor proceduri de achiziție, prin programe finanțate din fonduri publice și din fonduri europene.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Serviciului Român de Informații și Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

0 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ