UPDATE Ion Ariton a cerut companiilor din subordine să suplimenteze sponsorizările pentru Gala Bute

| 02 feb, 11:33

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a transmis procurorului general referatul în vederea sesizării Senatului pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de senatorul Ion Ariton, fost ministru al Economiei, pentru săvârșirea infracțiunilor de participație improprie la abuz în serviciu și de folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite, în dosarul Gala Bute.

UPDATE Senatorul Ion Ariton a cerut în anul 2011, când ocupa funcția de ministru al Economiei, ca reprezentanții a zece companii aflate în subordinea sa să suplimenteze sumele pe care le avansaseră inițial pentru sponsorizarea Galei Bute, conform unor surse judiciare.

Directorii companiilor Hidroelectrica SA, Transelectrica SA, Nuclearelectrica SA, Transgaz SA, Complexul Energetic Turceni SA, Complexul Energetic Rovinari SA, Romgaz SA, Oil Terminal SA, IAR Ghimbav SA și Societatea Națională a Apelor Minerale SA fuseseră convocați de Ariton la sediul Ministerului Economiei în mai 2011, cu scopul de a asigura o sponsorizare totală de un milion de euro pentru evenimentul sportiv. Chiar ministrul ar fi fost, conform surselor, cel care le-a prezentat directorilor scopul întâlnirii, după care ar fi părăsit încăperea, fiind informat în continuare despre stadiul discuțiilor.

Pe parcursul întâlnirii, reprezentanților companiilor de stat li s-ar fi impus încheierea de contracte de sponsorizare cu Federația Română de Box, pe motiv că organizarea galei de box este un eveniment de interes național, susținut de Guvernul României. Reprezentanții fiecărei companii au indicat suma cu care ar fi putut sponsoriza evenimentul, iar rezultatul a fost prezentat ministrului, care a solicitat suplimentarea valorilor propuse.

Citește și: DOSARUL GALA BUTE: Lovitură după lovitură pentru Elena Udrea, DNA cere aviz pentru URMĂRIREA PENALĂ a Elenei Udrea

Deoarece banii disponibili în bugetul fiecărei companii pentru sponsorizări nu acopereau suma totală solicitată de ministru, reprezentanții ministerului au propus ca respectivele cheltuieli să fie încadrate și în alte capitole bugetare, cum ar fi cel pentru cheltuieli de publicitate și marketing. S-a ajuns astfel la o sumă totală de 1,7 milioane de lei, situația defalcată pe fiecare companie fiind înmânată lui Ariton.

Ulterior, sumele stabilite au fost comunicate lui Rudel Obreja, care a transmis fiecărei companii de stat cereri de sponsorizare a Federației Române de Box. Deși beneficiarul real al sponsorizărilor a fost societatea Europlus Computers SRL, controlată de același Obreja, care deținea exclusivitatea organizării și care a încasat toate veniturile galei, Federația Română de Box a fost folosită pentru a crea aparența că este susținută activitatea unei persoane juridice fără scop patrimonial.

Procurorul general Tiberiu Nițu a solicitat Senatului declanșarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale față de Ion Ariton, fost ministru al Ministerului Economiei și actual membru al Senatului, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de participație improprie la abuz în serviciu și folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite, în dosarul Gala Bute.

Cererea de începere a urmăririi penale în cazul lui Ariton a fost trimisă procurorului general de către procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

Potrivit unui comunicat al DNA, remis luni, în legătură cu săvârșirea infracțiunii de participație improprie la abuz în serviciu, în calitatea sa de ministru al Economiei, Ion Ariton i-ar fi determinat pe reprezentanții a 10 companii de stat aflate în subordinea sa (Hidroelectrica SA, Transelectrica SA, Nuclearelectrica SA, Transgaz SA, Complexul Energetic Turceni SA, Complexul Energetic Rovinari SA, Romgaz SA, Oil Terminal SA, IAR Ghimbav SA și Societatea Națională a Apelor Minerale SA) să sponsorizeze, cu suma totală de 1.742.830 lei, organizarea galei internaționale de box profesionist organizată la București la data de 9 iulie 2011, în cadrul căreia a evoluat sportivul Lucian Bute.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ