Iohannis, liberalilor: Vă doresc la guvernare. Oamenii așteaptă să fiți schimbarea, nu lăsați emoțiile să vă abată de la drum

| 20 mai, 21:09

Președintele Klaus Iohannis, care a participat miercuri la concertul dedicat aniversării a 140 de ani de la înființarea PNL, a declarat că îi dorește pe liberali la guvernare.

"Mi-i doresc la guvernare și le doresc la guvernare", a răspuns Iohannis, întrebat fiind în această privință.

Chestionat dacă acest lucru s-ar putea întâmpla anul acesta, el a răspuns: "Vom vedea, cine știe".

La evenimentul de miercuri seara, organizat la Opera Română, au participat și copreședinții PNL, Alina Gorghiu și Vasile Blaga, președintele de onoare Mircea Ionescu-Quintus, fostul președinte al liberalilor, Crin Antonescu, președintele PSRo, Mircea Geoană, parlamentari liberali.

Cu această ocazie, președintele Iohannis a primit distincția IC Brătianu.

"Am avut marea onoare și plăcerea să primesc premiul Brătianu, ca persoană care este din afara partidului, dar m-am bucurat foarte mult să-i revăd pe colegii mei și discursurile au fost foarte emoționante. O atmosferă foarte frumoasă", a spus Iohannis, după eveniment.

"Am pornit împreună pe un drum în 2014. Un drum nu pentru un om, nu pentru un partid, ci pentru această țară și oamenii ei. Ne regăsim astăzi în alte roluri și responsabilități, în alte circumstanțe, dar drumul este același. Ne unesc aceleași valori și angajamente. Nu există mod mai bun de a onora trecutul decât prin a construi un viitor pe măsură. Iar pentru acest partid nu există mod mai bun de a-și duce mai departe tradiția decât prin a răspunde așteptărilor pe care cetățenii le au de la el. Oamenii vă privesc și așteaptă să fiți schimbarea pe care și-o doresc. Vă îndemn să fiți mereu conștienți de acest lucru, să nu lăsați nimic să fie mai important decât a vă ține promisiunile, să nu lăsați emoții de moment să vă abată de la drumul comun", a spus Iohannis.

El s-a declarat onorat să participe la eveniment, arătând că este hotărât să vorbească ceva mai mult.

"Mi-a fost dor de voi! Sunt mișcat și onorat să fiu din nou în mijlocul vostru, între voi, cu voi, de care mă simt atât de aproape. Dar nu pentru a vă povesti despre mine sunt aici, ci pentru vă spune câteva lucruri despre izbândă. Ar putea să vă mire, însă sunt hotărât ca în această seară să vorbesc ceva mai mult. Și nu pentru că sunt decis să îmi schimb stilul, ci pentru că evenimentul de astăzi este unul cu totul special", a afirmat șeful statului.

Președintele Iohannis a susținut că sărbătorirea a 140 de ani de la fondarea PNL este "izbânda liberalismului într-o parte de lume în care provizoratul, nesfârșita lipsă de armonie, strategiile perdante și ideile admirabile rămase în faza de proiect au constituit, într-un fel, regula în politică".

El a rememorat istoria PNL, arătând că există câteva adevăruri care întăresc regula că liberalii au îmbinat valorile autohtone cu inovația, respectiv faptul că partidul a luat ființă în casa unui englez, Brătienii au contribuit din plin la aducerea dinastiei străine, iar în plin secol XXI, liberalii și-au ales ca președinte un etnic german.

Iohannis a subliniat "marile cuceriri" ale partidului: unitatea națională, independența, statul modern.

"De asemenea, economia românească din secolul al XIX-lea până astăzi este în bună măsură creația gândirii liberale, pe care numeroase figuri ale PNL au consolidat-o și au apărat-o. 'Prin noi înșine' nu a fost o lozincă între atâtea lozinci din politica românească. Ea a căpătat un sens în mințile și în faptele unor tineri școliți la marile universități ale Europei și reveniți acasă pentru că, nu-i așa, ideile trebuie trăite. Se cuvine aici să spun un cuvânt și despre drepturile și libertățile cetățenești și despre constituționalismul românesc, ai căror promotori au fost deseori liderii PNL. Reformele profunde ale României moderne sunt de asemenea legate de guvernările liberale și poartă pecetea virtuților admirabile ale unor fruntași care s-au așezat demult în cărțile de istorie", a spus el.

El a menționat că odată cu venirea comunismului, PNL a fost supus persecuțiilor, iar după 1989, partidul a reluat efortul pentru izbânda liberalismului.

Iohannis a precizat că în prezent PNL traversează un moment fast.

"Nu este o întâmplare, ci rodul unui efort constant și consecvent. Anul trecut, PNL a devenit marele partid al dreptei românești, membru cu drepturi depline al celei mai mari familii politice europene, în noiembrie 2014 a câștigat alegerile prezidențiale, iar astăzi, partidul are cea mai mare cotă de încredere din toată istoria sa. Sunt convins că celor care n-au fost membri ai acestui partid, le e greu să-l înțeleagă. Nu este un partid perfect. Deosebirea între dumneavoastră și alte partide este însă spiritul în care trăiți politica. PNL nu înseamnă doar numele, tradiția și istoria. Pentru mine, liberal este cel care practică liberalismul, nu cel care se declară sus și tare liberal. De aceea, vă cer, cu multă încredere, să duceți mai departe ideile și valorile liberalismului. Mândria noastră e aceasta: demnitatea unui partid care a plecat, acum 140 de ani, să-și găsească calea. Prin tot ce a înfăptuit și a realizat, cred cu tărie că a găsit-o", a mai spus Iohannis.

Citeşte şi: CRIN ANTONESCU, anunţ BOMBĂ: "e pentru ultima dată"

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ