Iohannis, ia aminte de ce rămâi fără primari!

| 05 sep, 2014

S-a văzut foarte clar acest detaliu imediat cum primii primari liberali s-au grăbit să profite de ordonanța 55 pentru a-și anunța demisiile din partidul încăput pe mâna lui Klaus Iohannis și Vasile Blaga.

Nu degeaba s-au învolburat apele pe tema Ordonanței 55 în partidul preluat de Klaus Iohannis de la Crin Antonescu. Actul normativ, pe tema căruia s-a exprimat, adeseori mincinos, cam tot ce-i politician la dreapta eșichierului politic, eliberează aleșii locali de constrângerea prin care nu puteau renunța la formațiunea care i-a propulsat în funcție fără a-și pierde mandatul. Prevederea, intuitiv corectă, s-a transformat într-o zgardă prea strâmtă imediat ce tripleta Antonescu-Vălean-Iohannis au reușit o mișcare fără precedent în istoria politică recentă a României: confiscarea și deturnarea unei întregi formațiuni politice. Indiferent cât de simandicos se exprimă aceștia azi, un lucru este mult prea clar și nu poate fi negat sub nicio formă: nimeni, nici măcar un singur om din tot electoratul nu i-a acordat votul pentru a le facilita migrația de la ALDE la PPE sau pentru a readuce în prim planul jocului politic oamenii cheie ai regimului Băsescu.

Așa cum se știe, PNL a trișat masiv și fără nicio ezitare, schimbând macazul brusc și după ce electoratul i-a acordat voturile. Dacă ar fi existat o minimală bună credință în acest partid, frauda (cel puțin morală) ar fi putut fi evitată prin expunerea din timp a planurilor de schimbare politică explicate omenește simpatizanților liberali. O declarație cât mai onestă de intenții ar fi ajutat orice partid în această situație să realizeze o astfel de tranziție, oricât de abruptă, pe curat și fără resentimente din partea membrilor sau alegătorilor proprii. Nu a fost și cazul PNL, care și-a pus oamenii în cap după ce le-a făcut surpriza mașinațiunilor scandaloase prin care Antonescu-Vălean-Iohannis au subtilizat un întreg partid și l-au compromis pe termen nedefinit. O astfel de mutare, așa cum poate oricine intui, nu poate rămâne fără consecințe pe plan electoral: deja retragerea din USL a prăbușit PNL în preferințele electoratului de la un onorabil 25% la un îngrijorător 15%, în condițiile în care senatorul Mircea Diaconu, eliminat din partid prin mașinațiunile lui Antonescu, a obținut de unul singur și aproape fără suport logistic 6,8%.

Ceea ce pare acceptabil la vârful partidului liberal, se poate transforma într-un calvar total în teritoriu, acolo unde aleșii locali trebuie să dea nemijlocit socoteală oamenilor pentru toate intrigile și trădările de la centru. S-a văzut foarte clar acest detaliu imediat cum primii primari liberali s-au grăbit să profite de ordonanța 55 pentru a-și anunța demisiile din partidul încăput pe mâna lui Iohannis și Blaga. Leitmotivul invocat este același: reproșul pe care-l fac oamenii acestor aleși în teritoriu pentru trădările succesive ale conducerii liberale. Primarii nu pot justifica așa ceva la nesfârșit și nici nu vor așa ceva. Ei se consideră în continuare aleși sub sigla și principiile USL și degrevați ca atare de orice datorie față de un PNL năpârlit peste noapte în partid băsist, la remorca popularilor europeni. Cel mai cunoscut primar deocamdată este Marian Stan, edilul de Galați, dar lui i s-au mai alăturat și alții din Iaşi, Botoşani sau Gorj. „Acum, pentru că ordonanţa îmi permite, evident, îmi voi da demisia din PNL. Zilele următoare, nu sunt omul cu două feţe. Da, voi fi la UNPR, asta înseamnă o construcţie viitoare care, cel mai probabil, va însemna un nou USL”, a declarat primarul Marius Stan, la Digi24.

„Eu trebuie să îmi reprezint oamenii, nu ceea ce vor liderii de partide sau interesele lor. Nu au ținut cont de oamenii care i-au votat”, a adăugat Gheorghe Fron, primarul încă liberal din Cornu Luncii, județul Suceava.

„Am găsit o echipă de oameni care sunt pentru oameni, nu este pentru un anumit grup cum erau cei de la Partidul Democrat Liberal, mă refer la centru. La centru se știa că cei de la PDL... erau acei oameni... făceau bine doar pentru ei. De doi ani de zile am un conflict deschis cu ei”, a subliniat și Ion Bârca, primarul din Turburea, județul Gorj.

„Am candidat din partea ACD, s-a desfiinţat. Când candidam aveam ca contracandidat primar PDL, care a trecut la PSD. Acum a trecut înapoi la PDL. Ar trebui să fiu coleg de partid cu el. Eu trebuie să dovedesc comunităţii că fac. E în interesul comunităţii să trec la un partid care mi-ar putea rezolva unele din probleme. Sunt opţiunile noastre politice. Nimeni nu trece la presiuni dintr-o parte în alta, decât dacă e şantajabil. Încerc să fiu pragmatic, nu pe promisiuni. Promisiuni am făcut în campanie cu domnul Adomniţei că fac grădiniță. Nu am fost ajutat. Ca să nu par un primar mincinos, sunt în stare să îmi pun în joc mandatul și să mă convertesc. La nivel local nu contează partidul, cât contează persoana”, a punctat și Serioja Constantin Hobînca, primarul din Moţca, județul Iași.

De remarcat la final că recordul de manipulare în legătură cu ordonanța care eliberează primarii îi revine Elenei Udrea, care a condamnat respectivul act normativ într-o conferință de presă în care a declarat că ”Nu am mai întâlnit o situaţie în care o lege să fie suspendată de la aplicare pentru o perioadă de timp determinată, cu atât mai mult pentru interesul electoral al unui candidat şi al unui partid" deși exact aceeași situație s-a mai întâmplat și în 2006.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ